Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 22:49, 06 lip 2026

MartaCho napisał(a)
Cieszę się, że to piszesz- u mnie z Limelight to samo- myślałam już, że trzeba będzie przesadzić bo mają za dużo cienia, a może po prostu w tym roku tak mają.
Rabata pięknie się rozrosła! I tak samo jak Ty stwierdziłam w weekend, że mus coś dosadzić, bo teraz słabo z kwitnieniem w tym momencie. Kocimiętki i część szałwii już udało się wyciąć.
U dziewczyn róże takie piękne, a moje już też obcięte, upały je załatwiły. Nie wiadomo co wybrać
Ja w sumie o tej porze roku miałem mieć krwawnice i jeżówki. Ale ta pierwsza wcale mnie nie zachwyca.

Na tapecie mam takie rośliny:
Czosnek Millenium
Czyściec Humello
Szałwia Purple Rain
Gaura Whirling Butterflies
Szałwia muszkatałowa w odm. (wypatrzona u Tar lub Magary, roślina raczej jednoroczna).

Te wszystkie kwitną teraz właśnie.

Jeszcze tak kojarząc fakty, teraz kwitną ostróżki ogrodowe, liatry kłosowe, floksy wiechowate i rdesty himalajskie (te kojarzę u naszej forumowej Wioli)

No i lilie
Magara 23:25, 06 lip 2026

Często się łapiemy w "forumową" pułapkę myśląc o dosadzaniu roślin, które "teraz" powinny kwitnąć Zapominamy, że każdy region, ba, każdy ogrod, ma swoje "teraz"

U mnie hortensje w zawiązanych pąkach, albo nie
Czosnek milenium, rok temu sadzony, wygląda tak marnie, że prawie go dziś z chwastami pomyliłam.
Humello aktualnie kwitną faktycznie - i te sadzone w tym roku i te starsze.
Szałwie przekwitły albo przekwitają. Muszkatołowej nie mam
Ostróżki u mnie już przekwitają, liatry zakwitną za dobre dwa tygodnie, floksy też dopiero zaczynają, a rdesty jeszcze długo nie. Jeżówki w pąkach.
Gaury wszystkie mi przemarzły. Te, które mam to tegoroczne nabytki więc do oceny kwitnienia się nie liczą.

Tydzień temu było ponad 40 stopni. Teraz jest 14 i od kilku dni znowu leje, praktycznie non stop. Ciężko jest planować czy nawet oceniać nasadzenia w tak ekstremalnych warunkach

TAR 07:39, 07 lip 2026

U mnie kwitnie duzo. Roze, gaury, lebiodki, jarzmianki, anabelki biale i rozowe, wczesne bukietowki, krwisciagi, czesc bodziszkow, tawulki, pozniejsze kaliny, zurawki, pysznogłowki miniaturowe parzydla, floksy zaczely, ostrogowce koncza pierwsze kwitnienie, przetaczniki i przetacznikowce, wiązowki, języczki, czysćce, ostrozki, dzwonki, hosty, ozanka hyrkanska, knautie i mnostwo firletki kwiecistej. Gdzieniegdzie pozne clematisy. Szalwi ani kocimietek nie posiadam.
TAR 07:41, 07 lip 2026

Krwawnice ladnie wygladaja w masie. Pojedynczo to tak sobie. I one lubia mokro, nawet bardzo mokro wtedy sa ladne.
Polon 09:18, 07 lip 2026

Marcin, przede wszystkim odwołuję prośbę o “babciną”, pomyliłam opisy i chyba jednak jest ok

Z kwitnący napiszę co u mnie teraz, bo i klimat mamy podobny i glebę chyba też.
Gaura to królowa całego lata, mam taką białą, która (odpukać) trzecią zimę przetrwała. Jest dość wysoka, więc potrzebuje odpowiedniego sąsiedztwa, ale u mnie niezawodna.
Różowe z czterech przetrwały dwie, więc na razie nie wiem, zobaczę co dalej.
Kwitną mi całe łany jeżówek tzw “zwykłych”, bodziszki Rozane i liliowce. Bardzo polecam z grupy “everydaylilly”, nie są za wysokie, kwitną całe lato i same się oczyszczają.
Powojniki - też w zależności od odmiany są takie, które kwitną długo, z moich na razie nieustająco kwitną dwa:
Clematis Arabella - powojnik bylinowy
Clematis Madame Julia Correvon
Rojodziejowa 09:29, 07 lip 2026

Magara napisał(a)
Często się łapiemy w "forumową" pułapkę myśląc o dosadzaniu roślin, które "teraz" powinny kwitnąć Zapominamy, że każdy region, ba, każdy ogrod, ma swoje "teraz"

Pewnie lepiej byłoby nie zbierać danych pytaniem co kwitnie teraz, tylko zrobić taką linię czasową co po czym

„W ogrodach przyszłości” Pieta Oudolfa jest to podobnie zrobione, ale z ogółem roślin na rabacie. Określone jako zmienność atrakcyjności.
mrokasia 10:21, 07 lip 2026

U mnie hortki bukietowe w pączkach, mniej lub bardziej widocznych i zaawansowanych, oprócz Polestarów, które kwitną już od dłuższego czasu. Kwitną też drzewiaste Bubblegum.
Z bylin kwitną u mnie teraz czyśćce humelo, gaury, przetaczniki, trochę jeszcze bodziszki, penstemony, ostrogowce. Zaczynają jeżówki i liatry.
MartaCho 10:48, 07 lip 2026

Bardzo Wam dziękuję za polecajki! Bardzo się przydadzą.
Angelika95 12:46, 07 lip 2026

Ja też dziękuję, też jestem na etapie poszukiwań
Marcin89 20:16, 07 lip 2026

Właśnie fajnie, że każdy napisał coś od siebie. Lista gatunków kwitnących właśnie teraz też ciekawa.

Dla mnie najważniejsze co kwitnie ogólnie w czerwcu i lipcu. Zawsze to będzie uzupełnienie atrakcyjności rabat po wiosennym kwitnieniu bylin i krzewów, a nadal przed hortensjami bukietowymi. Tydzień różnicy w tą, czy tą stronę nie stanowi problemu

Następstwo kwitnienia rozpatruję przy poszczególnych rabatach i niestety widzę tu duże braki. Najlepiej wyszło na rabacie na końcu ogrodu. Tam to się dzieje dużo Jakby była bardziej przemyślana od tych wcześniej zakładanych