Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

LIDKA 20:33, 23 wrz 2023

Marcin
ja moje pierwsze 5 drzew posadziłam w majowy długi weekend. Podlewałam i wszystkie żyją.

Nie mam doświadczenia że te z jesieni rosną lepiej. Ja tam sadze kiedy mi pasuje np teraz sadziłam tulipanowca latem i liści nie stracił.
Mam katalpe którą przesadzalam z Mężem 4 raz w 3 lata, teraz późną wiosną. Miała uharatane ,korzenie. Podlewałam, dawałam jej biohumus i też żyje.

Zrób te równanie, opryskaj chwastoxem solidnie. Po 2 tyg wygrab suche i siej trawe. I rób szkielet rabat.

Szybciej posadzisz drzewa -szybciej dadzą cień.

Danusia Szefowa też mówi że sadzić z donic można cały rok kiedy ziemia nie zmarznięta.
Marcin89 21:23, 23 wrz 2023

LIDKA napisał(a)
Marcin
ja moje pierwsze 5 drzew posadziłam w majowy długi weekend. Podlewałam i wszystkie żyją.

Nie mam doświadczenia że te z jesieni rosną lepiej. Ja tam sadze kiedy mi pasuje np teraz sadziłam tulipanowca latem i liści nie stracił.
Mam katalpe którą przesadzalam z Mężem 4 raz w 3 lata, teraz późną wiosną. Miała uharatane ,korzenie. Podlewałam, dawałam jej biohumus i też żyje.

Zrób te równanie, opryskaj chwastoxem solidnie. Po 2 tyg wygrab suche i siej trawe. I rób szkielet rabat.

Szybciej posadzisz drzewa -szybciej dadzą cień.

Danusia Szefowa też mówi że sadzić z donic można cały rok kiedy ziemia nie zmarznięta.
Dziękuję za kolejne uwagi Tak jak mówisz, doniczkowe sadzi się przez cały sezon. Przy dużych drzewach szkoda by mi było gdyby padły. A u siebie jeszcze takich dużych (drogich) okazów nie sadziłem. Ale lepiej teren przygotować, niż na wariata robić Już raczej decyzja podjęta.

Żywopłoty i drzewa powinny być pierwsze. Ciężko by było kopać duże doły pomiędzy roślinami.
NowaKiKi 09:25, 24 wrz 2023

Ja swoje śliwy pissardii sadzilam w lipcu, podlewałam dwa razy dziennie rano i wieczorem i sie przyjęły. W tym roku wbpolowie czerwca sadzilam brzozę placzaca, tak samo mocno podlewana i jeszcze żyje, zobaczymy na wiosne
Patrycja_KG_Lu 13:56, 24 wrz 2023

U mnie metoda jednej rabaty na raz wyniknęła z kilku aspektów:
- tylko tyle miałam zaprojektowane na dany moment
- na reszcie był dany świeży obornik i trzeba było odczekać z sadzeniem ok. pół roku
- nie było ogrodzenia (potencjalne zniszczenia zwierzęce oraz przy stawianiu płotu przez fachowca)
- fundusze szły na inny cel niż zakup roślin.
Zatem ta metoda to wynik rozsądku i dostosowania się do sytuacji. Niemniej fajnie się patrzy na rabatę skończoną/nierozgrzebaną.

W tym momencie biorąc pod uwagę możliwości czasowe, projektowe i pieniężne robimy tej jesieni w całości trójkątną. Postaramy się też posadzić brzozy w docelowych miejscach (+może derenie się uda o ile będzie gotowa mapka nasadzeń w wersji ostatecznej) - reszta tej rabaty wiosną lub jesienią 2024. Z chęcią byśmy też dali już żywopłot od wschodu i zachodu (muszę znaleźć dojście do sadzonek w rozsądnej cenie). Jakbym tej jesieni miała gotowe dokładne miejsca nasadzeń reszty drzew to też chętnie bym je wsadziła bez drobniejszych roślin. Czyli pomijając dwie pierwsze to w sumie każda pozostała rabata była by zaczęta od drzew. Kupiłam też dwie pierwsze rośliny do rozmnażalnika.

Fajnie się zaczyna ogródkowanie od sadzenia żywopłotów, drzew i większych krzewów lecz zazwyczaj robią to osoby/firmy mające dokładny plan nasadzeń. W przeciwnym wypadku bardzo często zdarza się późniejsze przesadzanie owych.
Marcin89 14:35, 24 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
U mnie metoda jednej rabaty na raz wyniknęła z kilku aspektów:
- tylko tyle miałam zaprojektowane na dany moment
- na reszcie był dany świeży obornik i trzeba było odczekać z sadzeniem ok. pół roku
- nie było ogrodzenia (potencjalne zniszczenia zwierzęce oraz przy stawianiu płotu przez fachowca)
- fundusze szły na inny cel niż zakup roślin.
Zatem ta metoda to wynik rozsądku i dostosowania się do sytuacji. Niemniej fajnie się patrzy na rabatę skończoną/nierozgrzebaną.

W tym momencie biorąc pod uwagę możliwości czasowe, projektowe i pieniężne robimy tej jesieni w całości trójkątną. Postaramy się też posadzić brzozy w docelowych miejscach (+może derenie się uda o ile będzie gotowa mapka nasadzeń w wersji ostatecznej) - reszta tej rabaty wiosną lub jesienią 2024. Z chęcią byśmy też dali już żywopłot od wschodu i zachodu (muszę znaleźć dojście do sadzonek w rozsądnej cenie). Jakbym tej jesieni miała gotowe dokładne miejsca nasadzeń reszty drzew to też chętnie bym je wsadziła bez drobniejszych roślin. Czyli pomijając dwie pierwsze to w sumie każda pozostała rabata była by zaczęta od drzew. Kupiłam też dwie pierwsze rośliny do rozmnażalnika.

Fajnie się zaczyna ogródkowanie od sadzenia żywopłotów, drzew i większych krzewów lecz zazwyczaj robią to osoby/firmy mające dokładny plan nasadzeń. W przeciwnym wypadku bardzo często zdarza się późniejsze przesadzanie owych.
Właśnie wszystko się rozchodzi o tę gotowość miejsca pod rabaty. Na ten moment nie mam przygotowanego. Stąd przesunę wszystko na wiosnę. A nawet jeśli będą same drzewa przez miesiąc, czy dwa też się nic nie stanie. Wszystko zależeć będzie od pogody i czasu, a nawet dostępności roślin.

Żywopłoty też bym już chciał, a zwłaszcza ten dzielący ogród w poprzek. Fajnie było by mieć już jakiś zarys i wyznaczyć palikami miejsca pod drzewa.

Co poszło do rozmnażalnika?
NowaKiKi 14:50, 24 wrz 2023

Marcin, z czego będziesz mieć zywoplot? Pewnie pisałem ale może przegapiłam
Patrycja_KG_Lu 15:04, 24 wrz 2023

Trzcinnik ostrokwiatowy Carl Foerster oraz kocimiętka Six Hills Giant. Oprócz tego muszę za jakiś czas rozmnożyć szałwie Caradonnę z trójkątnej, Caradonnę Compact z wąskich i kocimiętki te niskie Purrsian Blue. Jak zakupię rozchodniki na kuchenną to też kupię dodatkową sztukę do rozmnażalnika.
Nie wybrałam jeszcze odmian rozplenic, miskantów, rozchodników do brzozowej, więc nie wiem co kupić. Filmik o odmianach rozplenic, co wrzucałam linka u siebie, nadal czeka w kolejce na dokładne, a nie pobieżne obejrzenie.
Marcin89 15:21, 24 wrz 2023

NowaKiKi napisał(a)
Marcin, z czego będziesz mieć zywoplot? Pewnie pisałem ale może przegapiłam
Na froncie chciałbym cisy. Boki jeszcze nie wybraliśmy ostatecznie. A żywopłot-przegroda z grabu.
Marcin89 15:48, 24 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Trzcinnik ostrokwiatowy Carl Foerster oraz kocimiętka Six Hills Giant. Oprócz tego muszę za jakiś czas rozmnożyć szałwie Caradonnę z trójkątnej, Caradonnę Compact z wąskich i kocimiętki te niskie Purrsian Blue. Jak zakupię rozchodniki na kuchenną to też kupię dodatkową sztukę do rozmnażalnika.
Nie wybrałam jeszcze odmian rozplenic, miskantów, rozchodników do brzozowej, więc nie wiem co kupić. Filmik o odmianach rozplenic, co wrzucałam linka u siebie, nadal czeka w kolejce na dokładne, a nie pobieżne obejrzenie.
Faktycznie pisałaś u siebie.

Ja chciałem dać wyższe trawy jako tło na rabacie między tarasami. W realu jest to naprawdę mały kawałek. Miskanty na pewno nie wejdą, dlatego rozważam trzcinnika Carl Forester. Ale jak zobaczyłem jaki szeroki potrafi być to też mam wątpliwości.

Dodatkowo spadać tam będzie śnieg z dachu. Hortensje w tamtym miejscu mocno rozważam. Teraz dałbym tam tylko trawy, byliny i cebulowe. Wówczas brakuje czegoś zimozielonego.
Patrycja_KG_Lu 17:26, 24 wrz 2023

Marcin89 napisał(a)
Na froncie chciałbym cisy. Boki jeszcze nie wybraliśmy ostatecznie. A żywopłot-przegroda z grabu.

Na działce o tej wielkości nie dawałabym 3 gatunków na żywopłot. Zostałabym przy tych dwóch co są, ewentualnie tam gdzie nie potrzebujesz mocnej przesłony przez cały rok tło/żywopłot z miskantów o wąskiej podstawie by nie zabierać sobie szerokości rabaty.

Jakie wymiary masz tej rabaty między tarasami?