Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród

Mój ogród

Sebek 22:53, 15 lut 2012

Ta kolej to już pewnie czynna nie jest?
EPODLAS 21:33, 17 lut 2012

Sebku, kolej jest nieczynna i tory zarastają. Za kilka latam las zarośnie tory całkowicie i nie będzie ich widać. Połowa torów jest rozkradziona. Ale las jest malowniczy, jak mam tylko czas to idę na spacer.Dzisiaj byłam w Tesko i kupiłam trochę nasionek, między innymi ogórki ;śremski i jednoroczną czarnuszkę. Nie wiem, czy nawet widziałam czarnuszkę, ale na zdjęciu wyglądała tak ładnie.
Pokażę jeszcze rośliny z mojej skarpy.
Pióropusznik strusi, który jest ekspansywną rośliną, na skarpie nie rozrasta się. Klony z tyłu są silniejsze.
A to paprotka zwyczajna, muszę ją przesadzić bardziej do przodu, Powoli się rozrasta.

żurawka najpierw rosła, na słońcu, ale wyraźnie woli cień. W tym roku zrobię z niej dwie kępki. Niestety nie wiem co to za odmiana.
z
ircia 22:30, 17 lut 2012

Bożenko, a cały czas spotykałam się z opinią, że ciemne żurawki preferują słoneczne, a jasne zacienione stanowiska..... Masz doświadczenie z innymi odmianami?
AgnieszkaBK 22:33, 17 lut 2012

Lubię takie leśne ogrody, są takie naturalne...... paprocie na mojej glinie nie chcą rosnąć, a szkoda bo ładne
alinak 22:36, 17 lut 2012

ładna paprotka zwyczajna - czy to jej prawidłowa nazwa ? . las w ogrodzie - moje marzenie .....nie do zrealizowania
EPODLAS 23:10, 17 lut 2012

alinak napisał(a)
ładna paprotka zwyczajna - czy to jej prawidłowa nazwa ? . las w ogrodzie - moje marzenie .....nie do zrealizowania

Alino to jej prawidłowa nazwa, w całości brzmi Paprotka zwyczajna (Polypodium vulgare)
Marzy mi się więcej odmian paproci, jak tylko mi się uda to zwiększę moją skromną kolekcję.
EPODLAS 23:13, 17 lut 2012

ircia napisał(a)
Bożenko, a cały czas spotykałam się z opinią, że ciemne żurawki preferują słoneczne, a jasne zacienione stanowiska..... Masz doświadczenie z innymi odmianami?

Niestety mam tylko dwie żurawki. Taką zwyczajną o zielonych listkach i tą. U mnie ta o ciemnych liściach lepiej rośnie w półcieniu. W tym roku na pewno przybędzie żurawek w moim ogrodzie.
Milka 11:29, 18 lut 2012

Witaj Bożenko pióropusznik strusi rozrasta się też u mnie; ciągle nowe sadzonki, które wciskam po całym ogrodzie, ale lubię go; bardzo fajna ta paprotka zwyczajna, nie mam takiej; w tym roku chcę powiększyć kolekcję paproci; w ubiegłym roku posadziłam 2 wietlice japońskie, ciekawa jestem czy przetrwały
EPODLAS 12:54, 18 lut 2012

Zima powoli zbliża się do końca, u nas odwilż. Mam nadzieję że mrozów już nie będzie. Ale śnieg jest naprawdę malowniczy. Udało mi się zrobić kilka,"śniegowych" zdjęć.

AgnieszkaBK 13:03, 18 lut 2012

Bożenko,bardzo ładne te zimowe zdjęcia