Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 11:07, 06 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)

Moja córka robi omlet ze szpinakiem, pieczarkami, cebulką, czosnkiem i szczyptą gałki muszkatołowej (+ sól i pieprz). Z wierzchu posypany tartym serem. Też wychodzi super.

Oj omletów to nie lubię. Te jajka za bardzo się ścinają
Makao 11:08, 06 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Polecam skopiować i sobie samej wysłać maila z przepisem.

Przepisy to wolę na zrzuty ekranu. Linki wysyłam sobie gdy filmiki mam do zapamiętania
Makao 11:10, 06 kwi 2025

Basieksp napisał(a)
Na szybko, to ja robię jajecznicę ze szpinakiem, czasami dodaje jeszcze do tego pomidory suszone A poza tym to tak poprostu do kanapek zajadamy na surowo i do różnych sałatek.

I pewnie najłatwiej będzie mi konsumować jak sałatę na chlebek
Makao 11:12, 06 kwi 2025

UlaB napisał(a)
U nas tez chodzą smarowidla, sałaty, carpaccio itd. Duzo szpinaku schodzi w formie plynnej (blendowany szpinak + banan + inne owoce). Ale najwiecej chyba w tartach - z fetą i pomidorkami, z wedzonym twarogiem i burakiem, z wedzonym łososiem i pomidorkami. Zalezy co mam w lodowce i co mi pasuje.

A"propos pesto to moja córka robi pesto z liści rzodkiewki - tak samo jak zwyklłe tylko inne liście. I jest rzeczywiscie smaczne czy do makaronu cxy jako smarowidło. Studenci teraz są naprawde "zero waste"

Z tym zielonym szpinakiem też nie chcę przesadzić żeby sobie krwi nie zagęścić tak ja Magara sobie zrobiła. To też nie dobrze

No ale tarty też do mnie przemawiają. Kwartet robi pyszną i muszę od niej przepis wziąć
Makao 11:17, 06 kwi 2025

JoanNa napisał(a)

Aniu, to z mięskiem bardzo dobry jest kurczak w sosie szpinakowo-śmietanowym, może to niezbyt fit, bo śmietana 30%, ale pyszota do makaronu. No i czosnku nie żałować. Czasami dorzucam też pomidory suszone, takie z oliwy.

Ooooo, czosnek to ulubione warzywo mojego syna. Ale jak ten kurczak z makaronem? Trzeba go rozdrobnić i wszystko razem wymieszać na sos? Tak?
To ciekawe przepis może być. Szczegóły poproszę
Rojodziejowa 11:19, 06 kwi 2025

Makao napisał(a)

Przepisy to wolę na zrzuty ekranu. Linki wysyłam sobie gdy filmiki mam do zapamiętania

Ja wolę w poczcie, bo mogę sobie wyszukać maila zawierającego jakiś składnik niekoniecznie pamiętam nazwè potrawy
Makao 11:44, 06 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Ja wolę w poczcie, bo mogę sobie wyszukać maila zawierającego jakiś składnik niekoniecznie pamiętam nazwè potrawy

Ja wysyłam na messengera, na poczcie to bym mogła nie odkopać. No chyba że segregator bym nowy stworzyła
pestka56 15:07, 06 kwi 2025

Rojodziejowa napisał(a)

Polecam skopiować i sobie samej wysłać maila z przepisem.

Ja tak robię mam na gmailu „Kulinarne” z podziałem na warzywa, ryby, kluski, ziemniaki, moje nalewki itp. Łatwo znaleźć i dostęp zawsze, nawet z telefonu.
pestka56 15:09, 06 kwi 2025

Makao napisał(a)

Zrzuty ekranu porobiłam bo to wydaje się skomplikowane.

Trochę roboty jest. Dlatego robię kilka słoiczków i zamykam.
JoanNa 15:51, 06 kwi 2025

Makao napisał(a)

Ooooo, czosnek to ulubione warzywo mojego syna. Ale jak ten kurczak z makaronem? Trzeba go rozdrobnić i wszystko razem wymieszać na sos? Tak?
To ciekawe przepis może być. Szczegóły poproszę

Proporcje to ja na oko robię...
Kurczaka (filet)pokroic w kostkę/paski i przyprawić ulubionymi ziołami/przyprawami, odstawić do przegryzienia (mozna nawet wieczór wcześniej).
1 cebulę poszatkowac i zeszklić na maśle
Dodac szpinak,sol,pieprz. Jak sie skurczy,to wlac śmietankę.
Dodac czosnek przeciśnięty lub pokrojony na talarki (ząbków tyle ile lubimy, dla mnie 3 to taki standard).
Dodać tego przyprawionego kurczaka i dusić aż mieso będzie gotowe. W międzyczasie mozna wrzucic wlasnie te suszone pomidory pokrojone.
I mamy gotowy sos do makaronu.
Ja często robię tak,że zaczynam od mięsa, potem nastawiam wodę i robię sos w trakcie gotowania.