Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Wafel 16:18, 06 kwi 2025

Fajne przepisy dziewczyny Do carpaccio z buraka na szpinaku zamiast fety polecam też serek kozi śmietankowy - nakładać kleksy na plastry buraczka.Lubię też posypane granatem, lub w sezonie czerwoną porzeczką, sos na bazie oliwy, soku z cytryny i miodu, dodatkowo polane gęstym ciemnym octem balsamicznym i posypane ulubionymi orzechami lub ziarnami
Magara 23:05, 06 kwi 2025

Makao napisał(a)

Z tym zielonym szpinakiem też nie chcę przesadzić żeby sobie krwi nie zagęścić tak ja Magara sobie zrobiła. To też nie dobrze

To nie ja sobie zielonym krew napsułam Kojarzę, że Hania o tym pisała I to chyba nie tylko o szpinak chodziło, a bardziej o zielone koktajle spożywane w dużych ilościach.
Makao 08:09, 07 kwi 2025

JoanNa napisał(a)

Proporcje to ja na oko robię...
Kurczaka (filet)pokroic w kostkę/paski i przyprawić ulubionymi ziołami/przyprawami, odstawić do przegryzienia (mozna nawet wieczór wcześniej).
1 cebulę poszatkowac i zeszklić na maśle
Dodac szpinak,sol,pieprz. Jak sie skurczy,to wlac śmietankę.
Dodac czosnek przeciśnięty lub pokrojony na talarki (ząbków tyle ile lubimy, dla mnie 3 to taki standard).
Dodać tego przyprawionego kurczaka i dusić aż mieso będzie gotowe. W międzyczasie mozna wrzucic wlasnie te suszone pomidory pokrojone.
I mamy gotowy sos do makaronu.
Ja często robię tak,że zaczynam od mięsa, potem nastawiam wodę i robię sos w trakcie gotowania.

No właśnie, bo jak zacznie się gotować ten szpinak z kurczakiem aż kurczak zmięknie to ten szpinak całkiem się rozciapcia. Albo dać szpinak na końcu bo jemu wystarczy do zmięknięcia to że wymieszam z ciepłym sosem.
Trzeba by sprawdzić ale przepis wydaje się pyszny.
Makao 08:12, 07 kwi 2025

Magara napisał(a)

To nie ja sobie zielonym krew napsułam Kojarzę, że Hania o tym pisała I to chyba nie tylko o szpinak chodziło, a bardziej o zielone koktajle spożywane w dużych ilościach.

No widzisz. Obie macie monochromatyczne awatary i mi się mylicie. Napisałam o Tobie ale z tyłu głowy miałam czy to czasem nie Hania.
Przepraszam za pomyłkę
ElzbietaFranka 09:27, 07 kwi 2025

U mnie nie wyobrażam sobie kuchni bez szpinaku przynajmniej raz w tygodniu.
Kurczak z, makaron z, nawet po ugotowaniu na zimno jest dobry do śniadania czy tam kolacji. Wystarczy mu do smaku masło, czosnek, sól, ociupina gałki, śmietana, ale nie koniecznie 5 min i niam niam.
Zupa ze szpinakiem też bardzo dobra.
Kupuje szpinak w torbach w Lid...

Ania orlaja wschodzi. Czekam jeszcze na kilka i będzie dobrze.
Makao 12:13, 07 kwi 2025

ElzbietaFranka napisał(a)
U mnie nie wyobrażam sobie kuchni bez szpinaku przynajmniej raz w tygodniu.
Kurczak z, makaron z, nawet po ugotowaniu na zimno jest dobry do śniadania czy tam kolacji. Wystarczy mu do smaku masło, czosnek, sól, ociupina gałki, śmietana, ale nie koniecznie 5 min i niam niam.
Zupa ze szpinakiem też bardzo dobra.
Kupuje szpinak w torbach w Lid...

Ania orlaja wschodzi. Czekam jeszcze na kilka i będzie dobrze.

Ja orlaję wysiałam też w domu ale tylko 2 nasionka wzeszły. Na dworzu kilka siewek jest więc liczę że nasionek wystarczy aby mieć jej za rok więc
Gruszka_na_w... 12:29, 07 kwi 2025

Magara napisał(a)

Tak, to byłam ja. Przesadziłam z jarmużem i sproszkowanymi glonami.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makao 13:20, 07 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wiedziałam że gdzie w trawie piszczy ale się pomyliłam gdzie.
Teraz już zapamiętam na pewno
Juzia 13:40, 07 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

To ile tego przyjmowałaś???
veva 14:06, 07 kwi 2025

U nas szpinak też jest często jedzony. Najczęściej dodawany do kanapek. Polecam też makaron ze szpinakiem. Na patelni podsmażam posiekany czosnek, dodaję szpinak i ser typu lazur. Jak ser się rozpuści i sos wydaje się gęsty to dodaję trochę śmietanki 30% lub w wersji light mleka. W międzyczasie gotuję makaron i mam gotowy obiad w 15 minut.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies