Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Anna i Ogród 2

Anna i Ogród 2

Makao 22:19, 23 maj 2025

Polon napisał(a)
Cydr to dla dzieci

Obejrzałam swoje pomidory i też trochę jaśnieją. Jutro planuję sadzić przynajmniej część, to może dam im więcej „kulek” na dokarmianie.

Lubię cydr

A kulek nie żałuj bo to żarłoki straszne.
Magara 23:04, 23 maj 2025

Ania, poczytałam, jestem na bieżąco, trzymam kciuki żeby wszystko się wyprostowało i udało zgodnie z planem/planami na każdym polu

Żeby Cię odciągnąć trochę od własnych myśli, mam pytanie We wtorek planuję, W KOŃCU, pomidory i papryki dać do szklarni. Siedzą teraz w donicach 1,5 l. Zakopane po pierwsze liście właściwe. Są trochę wyciągnięte.
Teoretycznie wiem, że powinnam sadzić tak jak Ty - przygiąć. Ale wiem, że nie będę miała odwagi tak nimi manewrować, bo będę się bała, że połamię.
Planuję wykopać głębsze dołki i po prostu posadzić głębiej, ale w pionie. Nawet po drugie liście.
Dobrze kombinuję czy błąd???
Kontonaogrod 06:43, 24 maj 2025

Ania dasz radę, kto jak nie Ty!

Ostatnio podyplomowe rolnicze robiłam całkiem fajnie się ciekawe rzeczy czytało dziennie to inna para kaloszy no i znowu pięć lat (?), ale jak trzeba to trzeba, pewnie że dasz radę!

Za kupno domu na wsi też trzymam kciuki, będą dwa ogrody czy się przeprowadzicie tam?
Makao 08:19, 24 maj 2025

Magara napisał(a)
Ania, poczytałam, jestem na bieżąco, trzymam kciuki żeby wszystko się wyprostowało i udało zgodnie z planem/planami na każdym polu

Żeby Cię odciągnąć trochę od własnych myśli, mam pytanie We wtorek planuję, W KOŃCU, pomidory i papryki dać do szklarni. Siedzą teraz w donicach 1,5 l. Zakopane po pierwsze liście właściwe. Są trochę wyciągnięte.
Teoretycznie wiem, że powinnam sadzić tak jak Ty - przygiąć. Ale wiem, że nie będę miała odwagi tak nimi manewrować, bo będę się bała, że połamię.
Planuję wykopać głębsze dołki i po prostu posadzić głębiej, ale w pionie. Nawet po drugie liście.
Dobrze kombinuję czy błąd???

Spróbuj je położyć i wygiąć. Jeśli nie spróbujesz to się nie dowiesz jakie są elastyczne. Dołek i tak trzeba kopać po skosie nie tak zupełnie płasko ale korzenie będą bliżej powierzchni i woda szybciej do nich dotrze niż do tych wsadzonych głęboko.
Ja tak głęboko wsadziłam Philowity i muszę lać dużo wody żeby mieć pewność że do korzeni dotrze. W szklarni już posadziłam na płasko i tu mam większą pewność że i wodę i nawozy pomidory dostaną szybko.
antracyt 09:18, 24 maj 2025

Ja co roku robię tak, jak Magara napisałaś. Sądzę po drugie liście.
Moim zdaniem obie metody są dobre. Pomidory szybko puszczają nowe korzenie wzdłuż łodygi.
MagdaLenka 13:03, 24 maj 2025

Aniu, wybrałaś bardzo szlachetny zawód. Do tego pewny, bo pielęgniarek brakuje, więc zatrudnienie na pewno znajdziesz bez problemu.

Szkoda, że wybierasz się w moje strony akurat dziś, gdy ja urlopuję i nie mogę Cię zaprosić.
Gosialuk 13:47, 24 maj 2025

Anie też trzymam kciuki. I słuchaj koleżanek, bo dobrze radzą. Płakać nie ma co.
Makao 14:55, 24 maj 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Ania dasz radę, kto jak nie Ty!

Ostatnio podyplomowe rolnicze robiłam całkiem fajnie się ciekawe rzeczy czytało dziennie to inna para kaloszy no i znowu pięć lat (?), ale jak trzeba to trzeba, pewnie że dasz radę!

Za kupno domu na wsi też trzymam kciuki, będą dwa ogrody czy się przeprowadzicie tam?

3 lata. Licencjat tylko robię. No chyba że dobrze pójdzie i zachce mi się jeszcze dwa lata zaocznie. Póki co jeszcze się nie dostałam i nie wiem jak będzie mi szła nauka anatomii

Nie wyprowadzamy się na wieś. Będzie tworzony ogród wiejski z ulami i łąką kwietną oraz mini lasek.
Makao 14:57, 24 maj 2025

antracyt napisał(a)
Ja co roku robię tak, jak Magara napisałaś. Sądzę po drugie liście.
Moim zdaniem obie metody są dobre. Pomidory szybko puszczają nowe korzenie wzdłuż łodygi.

O widzisz. Dobrze wiedzieć że takie sadzenie też działa. Ja właśnie o te korzenie nowe się bałam czy na pewno wyjdą. Pocieszyłaś mnie
Makao 15:00, 24 maj 2025

MagdaLenka napisał(a)
Aniu, wybrałaś bardzo szlachetny zawód. Do tego pewny, bo pielęgniarek brakuje, więc zatrudnienie na pewno znajdziesz bez problemu.

Szkoda, że wybierasz się w moje strony akurat dziś, gdy ja urlopuję i nie mogę Cię zaprosić.

Niestety nie jadę z córką. Ona jedzie sama ze swoją nauczycielką. Kiedyś jeździłam na te konkursy ale młoda stwierdziła że przy mnie bardziej się stresuje i przestałam. Teraz tylko mogę czekać na wieści od panie.

Co do zawodu to mam nadzieję że się spełni bo zawsze chciałam być bardziej użyteczna i pomocna a tu penie nie raz będę miała okazję się wykazać