Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

LIDKA 19:59, 16 paź 2023

Tarcia znasz klona Grossera?
Jest w mojej szkółce.
Niedrogi
Chudy ale wiem że będzie kulisty,
i ma ze 2.20 m.
Chciałabym go posadzić na słońcu ale piszą różnie.

TAR 14:06, 17 paź 2023

Judith napisał(a)
Padłam, gdy poczytałam ile roślin posadziłaś . Niby to widać, bo nie było ogrodu na początku sezonu i jest ogród (i to bogaty!), jednak liczby robią wrażenie ogromne .
Jest super

Pewnie jakby inni podliczyli swoje zakupy i posadzone rosliny to wyszloby, ze wcale nie jest to jakas ogromna ilosc. W tej liczbie sa np. sadzonki hortensji jak i małe pitki w doniczkach P9 - lecialam ilosciowo z zakupami
Mysle, ze kilkadziesiat sie nie przyjmie wcale, na pewno kilkanascie sie nie przyjelo (złe stanowisko, slaba sadzonka, pogoda)

Ale mmnie też szczeka poleciala jak podsumowalam

LIDKA napisał(a)
Tarcia znasz klona Grossera?
Jest w mojej szkółce.
Niedrogi
Chudy ale wiem że będzie kulisty,
i ma ze 2.20 m.
Chciałabym go posadzić na słońcu ale piszą różnie.

Niestey nie, patrzylam na niego ale pien skojarzyl mi sie z klonem pensylwanskim, ktory lubi przemarzac i nie zdecydowalam sie ostatecznie. Liscie ma zielone wiec trudno wyrokowac czy sobie na sloncu nie poradzi. Ale moim zdaniem da rade na słoncu ewentualnie w polcieniu slonecznym. Liscie zielone zazwyczaj wybarwiaja sie w pomaranczowe / czerwone czasem zółte. Wiec na logike slonce mu nie wadzi.

Basieksp 14:35, 17 paź 2023

U mnie z tymi podsumowaniami jest trochę inaczej Ile ja roślin zmarnowałam, przeważnie z nie wiedzy jak uprawiać Teraz jest Ogrodowisko, jestem trochę mądrzejsza i bardziej cierpliwa do roślin
Gruszka_na_w... 14:47, 17 paź 2023

U mnie młodziutka sadzonka klonu Grossera nie przezimowała. Klon pensylwański zimuje od lat bez problemu. Najmniej go lubię ze wszystkich klonów, bo liście mu zasychają bez wcześniejszych przebarwień.
Tarcia, u Ciebie pięknie kwitną ostróżki, a u mnie na rabatach niebieszczą się tojady mordowniki. Obie roślinki fajnie współgrają z jesiennymi przebarwieniami.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 14:58, 17 paź 2023

Basieksp napisał(a)
U mnie z tymi podsumowaniami jest trochę inaczej Ile ja roślin zmarnowałam, przeważnie z nie wiedzy jak uprawiać Teraz jest Ogrodowisko, jestem trochę mądrzejsza i bardziej cierpliwa do roślin

oj Basiu ile ja zmarnowalam przy dwoch pierwszych ogrodach, nie licze. I nawet w tym tez niektore sadzonki bez sukcesu. Ale tym malo kto sie chwali

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
U mnie młodziutka sadzonka klonu Grossera nie przezimowała. Klon pensylwański zimuje od lat bez problemu. Najmniej go lubię ze wszystkich klonów, bo liście mu zasychają bez wcześniejszych przebarwień.
Tarcia, u Ciebie pięknie kwitną ostróżki, a u mnie na rabatach niebieszczą się tojady mordowniki. Obie roślinki fajnie współgrają z jesiennymi przebarwieniami.

O widzisz, Haniu. Dobrze wiedziec z tym klonem. Chyba dobrze ze go skreslilam z listy. Ja z pensylwanskim mialam podobnie, przemarzal co rok.

U mnie ostrozki u Ciebie tojady a u mojej mamuni i to i to plus piekne chryzantemy. Za to klona ani jednego
LIDKA 16:00, 17 paź 2023

no ...,
Tarcia i Hania ....chyba wyleczyłyście mnie z tego klona. Zastanawiałam się co on taki tani a spory.
HM, ale jak przetrzyma zimę w szkółce to może go jednak kupie. Własnie był przebarwiony i ładny a liście takie nie klonowe ma.
TAR 16:15, 17 paź 2023

Ja sie kiedys tak napalilam na klona Szymanowskiego, byl bardzo tani a wielki. Poki sprzedajacy mi nie powiedzial, ze jest bardzo kruchy i lamliwy. Nie chcialabym by mi na dom spadl taki polamany delikwent przy jakiejs wichurze. Koledze tak wierzba sie zwalila, poł chałupy do remontu.
LIDKA 16:26, 17 paź 2023

hmm
Tarciu.
chce jakieś drzewo na podmiankę klona jesionolistnego bo cały czas ma mączniaka. raczej zielone bo niedaleko mam buki bordo. Korona może być kulista ale nie ogromna. Co proponujesz raczej takie pospolite żebym lokalnie mogła kupić?
TAR 18:28, 17 paź 2023

Moze ambrowca Gumball. Ja mam 2 kolumnowe i 2 zwyklaki i jestem nimi zachwycona.
Deby kulki tez ryzyko maczniaka. Moze klon strzepiastokory albo polny. Z nimi nie mam zadnych problemow. Albo judaszowiec Forest Pansy
TAR 18:35, 17 paź 2023

Mi Aprilka kupila klona kapadockiego Aureum. Piekny jest. Scietolistne sa w ogole cudowne. Niedawno Ania Zulawianka tez szukala. Ostatecznie deby wziela. A moze deren? U mnie nie ma wyboru w drzewach tak naprawde 5 gatunkow w roznych odmianach