Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

TAR 20:10, 25 paź 2023

Dziekuje To Emerald Lace, taki patyczek na probe dzis juz nabiera pomarńczowosci, a to inny juz przebarwiony

Iwonka 20:15, 25 paź 2023

Dziękuję za nazwę, wybarwienie obłędne.
Niech zdrowo rośnie

Czytam, że to grupa dissectum czyli szeroki i raczej niski. Szukam niestety dalej, potrzebuję coś w formie shirasawy tylko z liśćmi twojego emeralda.
LIDKA 20:17, 25 paź 2023

TAR napisał(a)
nie skrobiesz? aaa pewnie maz skrobie

zdjecia sa z niedzieli, bylo okienko pogodowe. a teraz jak wracam z pracy to mi nawet sie nie chce focic, za zimno.

Jakoś mróz nie siada na szybie. Wiata ma lamelowe ścianki i czasem śnieg nawieje. Ale to też nie dużo.
olciamanolcia 20:20, 25 paź 2023

TAR napisał(a)
Myslalam, ze wszystkei ambrowce maja takie same liscie, okazuje sie ze nie. Te kolumnowe maja bardziej dłoniaste i zwarte, te inne (nie znam odmiany) sa bardziej rozcapierzone. Kolumnowe trzymaja dłuzej swoje liscie. I dłużej sa zielone.Poźniej sie przebarwiaja.

Ambrowce przebarwione? Już?
U mnie obydwa zielone -dopiero zaczynaja im sie czubki lekko przebarwiać na bordo-czerwone robią się na samym końcu a potem już im tylko liście opadają
-Przepiękne drzewa.
TAR 22:14, 25 paź 2023

Iwonka napisał(a)
Dziękuję za nazwę, wybarwienie obłędne.
Niech zdrowo rośnie

Czytam, że to grupa dissectum czyli szeroki i raczej niski. Szukam niestety dalej, potrzebuję coś w formie shirasawy tylko z liśćmi twojego emeralda.

Nie przychodzi mi w tej chwili nic do glowy. Rozcapierzony ale nie koronkowy jest Phoenix, koronkowy z kolei Inaba Shidare albo Pung Kill ale to czerwone. Palmowych jest ogrom, czasem mozna trafic przypadkiem cos fajnego jak mnie sie udalo z Red Dragonem
TAR 22:18, 25 paź 2023

LIDKA napisał(a)

Jakoś mróz nie siada na szybie. Wiata ma lamelowe ścianki i czasem śnieg nawieje. Ale to też nie dużo.

To super, najgorzej sie skrobie szyby jak wilgotno. Jak pomysle, ze za chwile listopad a potem najokropniejszy, najsmutniejszy i najciemniejszy miesiac w roku - grudzien to juz mi slabo sie robi. W styczniu dzien juz zaczyna sie wydluzac a jak snieg spadnie to i jasniej na swiecie. I do wisny blizej
TAR 22:22, 25 paź 2023

olciamanolcia napisał(a)

Ambrowce przebarwione? Już?
U mnie obydwa zielone -dopiero zaczynaja im sie czubki lekko przebarwiać na bordo-czerwone robią się na samym końcu a potem już im tylko liście opadają
-Przepiękne drzewa.

Juz? Mamy koniec października Ale to te od wschodu na bardziej mokrym stanowisku, te od zachodu sa jeszcze zielone i dopiero zaczynaja bordo łapac. Piszesz,ze u Ciebie od czubkow czerwienieja? U mnie nie wiadomo czemu od dolu

Z dnia na dzien kolorow przybywa, w niedziele klony Shirasavum byly zielone a dzis zaczynaja pomaranczowo sie przebarwiac. Tylko ten deszcz, wrrrr, plucha okropna. Gdzie ta ZPJ????
Alija 17:28, 07 lis 2023

TAR napisał(a)

Piękna jesień u Ciebie, tyle kolorów, kształtów, malutkie, drobne listeczki i duże liście (czy to judaszek?).
Jeszcze ambrowce i klony przepiękne, ogromna różnorodność.
Gruszka_na_w... 18:57, 07 lis 2023

Mam nadzieję, że ZPJ zawitała wreszcie do Ciebie. U mnie już końcówka przebarwień.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 19:07, 07 lis 2023

Dziewczyny o ZPJ moge zapomniec. U nas glownie leje, mgly i szaroburo. W miare ladnie bylo we srode i czwartek. Lisci juz prawie nie ma. Tylko sa na judaszowcu Rising i Pink pompons. No i na ambrowcach. Reszta lyso. Obsypuja sie brzozy i deby. Jutro wstawie jakies fotki. Kwitnie jeszcze kilka zawilcow. Nawet marcinki zgnily.

Ogrod mam juz uporzadkowany na zime. Co do zadolowania zostalo zadolowane. Wszystkie smieci i lezace doniczki poukladane. Czesc z nich w tygodniu wyjedzie na pszok. Meble pochowane. Poduchy wyprane i zapakowane do przyszlego sezonu. Lubie taki porzadeczek. W sumie jakbym miala w sobote sensowna pogode to mam jeszcze kawalek do odchwaszczenia i wysypania kora. Byloby mi lepiej jakbym i to zrobila. Ale bez cisnienia.