Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Magara 23:24, 06 mar 2024

TAR napisał(a)

nie bylam jeszcze ani tu ani tu

To moze cos limonkowego bezproblemowego jak perukowiec Golden Spirit, Pęcherznice Darts Gold, tawuła Golden Princess, Jaśminowiec Aurea, Dereń Flaviramea lub jakis z białymi / żółtymi listkami, moze cos z iglakow np. cyprysik groszkowy Aurea, u mnie sie tez sprawdził cyprysik Karaca, bardzo rozjasnia ciemne kąty, jest śliczny.
Wiem, to nic wyszukanego ale moze zdecydujesz sie pojsc w tym kierunku, czasem niewyszukane rosliny potrafia stworzyc niezla kompozycje.
U mnie jest duzo takich prostych roslinek , nie mam samych cacuszek. Te sa jako smaczki ale podstawa sa znane i bezproblemowe rosliny.

Propozycje zapisane Muszę się jeszcze z tym Zuzowym linkiem zapoznać
Gil cudny Muszę chyba też aparat mieć zawsze pod ręką

A przy okazji melduję, że byłam dziś na Kowalach - faktycznie dopiero się rozkręcają - i z roślinami i z cenami...
April 12:42, 07 mar 2024

TAR napisał(a)
Nic nie przeskrobalam ale w sumie mialam nic nie kupowac. Chociaz magnolki byly na zeszlorocznej liscie. Wzielam pewniaki i pancerniaki: Alexandrine, Elisabeth, Soulangea, Lennei, Lennei Alba. Będa rosły w towarzystwie klonow i ambrowcow.

I znowu hurtowe zakupy
Mam tylko malutką Elisabeth z tych zakupionych. Póki co zupełnie bez szału. Może nie mam ręki do magnolii. Chociaż mam Wildcat i ta jest świetna.
Ciekawe jak będą rosły u ciebie.
TAR 13:33, 07 mar 2024

Mam jak dotąd jedna magnolie, Leonard Mesel i calkiem dobrze sobie rosnie, nawet kwitła. Ale jakos sie nie spinam, powinny dac rade. Na pewno wiosna beda cieszyc oko.

Mysle czy by nie przesadzic mojego Rising Sun, spada na niego snieg z dachu. Jak ma tak byc co sezon to chyba lepiej znalezc inna miejscowke? Tylko szkoda mi drzewka bo widac, ze przypasowala mu miejscowka.

Nie wiem jak docelowo bedzie duzy ten judaszek. Jesli tak do 3 metrow to moge co zime rusztowanie budowac z kijkow. Ale jak wiekszy to nie bardzo
April 13:57, 07 mar 2024

Leonard Messel mi się marzy od jakiegoś czasu tylko nie mam gdzie wcisnąć niestety.
A Rising Sun nie powinien trzech metrów przekroczyć. Ja jednego cercisa też posadziłam pod domem ale dosłownie na linii wystającego dachu. Mam nadzieję że śnieg będzie jednak zsuwał się z pewnym rozpędem i poleci dalej, nie poniszczy drzewka. Mam tak posadzone klony, szczególnie Dissectum i jakoś daje radę, mimo znacznego pochylenia pnia Początkowo też wbijałam kijki ale ostatnio nie ma aż takich śnieżyc więc przestałam.
TAR 14:30, 07 mar 2024

no u mnie niestety snieg wylamal 1 galazke w Risingu, staranowal cisa i azalie. Palmowe oszczedzone.
Leonarda mam na froncie w tej kwadratowej w kostce, ladny zgrabny krzaczor
TAR 14:34, 07 mar 2024

a pamietasz ktorą ma Mrokasia? Wildcat czy Wada's Memory? Pamietam, ze pieknie kwitnie i długo.
TAR 14:36, 07 mar 2024

Magara napisał(a)

Propozycje zapisane Muszę się jeszcze z tym Zuzowym linkiem zapoznać
Gil cudny Muszę chyba też aparat mieć zawsze pod ręką

A przy okazji melduję, że byłam dziś na Kowalach - faktycznie dopiero się rozkręcają - i z roślinami i z cenami...

ja bylam u Justyny, jeszcze długo potrwa nim sie rozkreca, na stolach troche bratkow, cebulowych, kilka ładnych ciemiernikow i wystawionych oczarow. Iglaki formowane i szczepione tez juz mieli czesciowo powystawiane. Nic nie kupilam.
mrokasia 14:48, 07 mar 2024

TAR napisał(a)
a pamietasz ktorą ma Mrokasia? Wildcat czy Wada's Memory? Pamietam, ze pieknie kwitnie i długo.

Akurat zajrzałam .
Mam białą Wada’s i różową Susankę.
Białą ślicznie kwitnie chyba że ją przymrozek zetnie.
Ewa777 14:50, 07 mar 2024

U nas centra ogrodnicze późno startują. Na południu Polski sezon uznany jest za otwarty.
Cudnie ujęłaś gila.
Swoje ptaszki też przestałam karmić w lutym, bo zrobiło się ciepło. Karmniki nadal wiszą, więc może jeszcze im coś sypnę. Dobrze, że piszesz o potrzebach ptasich.
TAR 14:54, 07 mar 2024

mrokasia napisał(a)

Akurat zajrzałam .
Mam białą Wada’s i różową Susankę.

Biała ślicznie kwitnie chyba że ją przymrozek zetnie.

Tak wlasnie myslalam, ze Wada's, jest wyjatkowo piekna, swieci z daleka, co Ty jej tam w dolek nasypalas?