Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

anabuko1 19:51, 11 mar 2024

TAR napisał(a)
dzis widzialam znowu pelzacza ale cos nie moge drania utrafic, utrafilam za to panie gilowe z sikorkami i dzieciolem. A pan gil z gory pilnowal towarzystwa

[

Pogoda do bani, znowu leje. I wszystko co zdazylo juz jako tako podeschnąć znowu bedzie zalane. Zalamka.

Świetne zdjęcia z tymi wszystkimi ptaszkami.
I ja w tym roku u siebie widziałam buszujace w Karminku i gile i sójki, i dzięcioła oprócz licznych sikorek i mazurków.
To wspaniale móc tak blisko obserwować różne ptaki
TAR 22:34, 11 mar 2024

O tak, ptaszki robia swietna robote, moge obserwowac je godzinami. Karmniki mam tak umiejscowione zeby bylo bezpiecznie dla ptakow, ziarno na rabatach mi sie nie wysiewalo no i zebym miala na nie dobry widok z okien

Te zdjecia troche rozmyte, bo przez brudne okno robione
ajka 22:44, 11 mar 2024

TAR napisał(a)
Nie bardzo. W tym ogrodzie mam dopiero posadzone zeszlej wiosny. I chyba nie mam ani jednej foty. Musialabym przekopac fotki z poprzednich ogrodow. Mialam jedno fajne ujecie z trawami, zurawkami, czochami i pecherznicami. A spomiedzy wystawaly kwiatki arabelek. Ale to lata temu w okresie 2011-2016 pierwszy ogrod. Jak trafie to bede pamietac

O, to szkoda.
ajka 22:45, 11 mar 2024

anabuko1 napisał(a)

Świetne zdjęcia z tymi wszystkimi ptaszkami.
I ja w tym roku u siebie widziałam buszujace w Karminku i gile i sójki, i dzięcioła oprócz licznych sikorek i mazurków.
To wspaniale móc tak blisko obserwować różne ptaki

Jak fajnie, a do mojego karmnika, nic nie chce przylatywać. Jakieś pojedyncze jednostki. Nie wiem czemu. Jak sypne na ziemię, jest więcej chętnych, ale nie chce mieć kielkujacych zbóż w trawie.
Magara 23:45, 11 mar 2024

TARcia - super i ozdoby i ptaszory
Ozdób takich nie mam, ptaszorów nie focę, ale zgadzam się, że samo na nim patrzenie jest wielkim relaksem
TAR 08:55, 12 mar 2024

ajka napisał(a)

Jak fajnie, a do mojego karmnika, nic nie chce przylatywać. Jakieś pojedyncze jednostki. Nie wiem czemu. Jak sypne na ziemię, jest więcej chętnych, ale nie chce mieć kielkujacych zbóż w trawie.

A co im sypiesz? Moze brak urozmaicenia. Ja sypie mieszanke slonecznika luskanego, nieluskanego i do tego Ptasi biesiada Premium z Rrolmarketu - miks wszelakiego tłustego dobra, oleistych nasion jakie ptaki lubia. Te wszystkie mieszanki, ktore wyprobowalam z all byly nie dosc dobre, polowe ptaki po prostu wywalaly z karmnika i nie jadly, robila sie breja pod drzewem. Teraz ptaszory szabruja w karmniku i pod karmnikiem, wszystko wyczyszczone.
W tym sezonie jesien /zima zeszlo mi w sumie 125 kg ziarna z tego 3/4 to byl slonecznik i reszta ziarno. Karmienie zaczelam od konca października do konca marca. Ujdzie, to wcale nie tak duzo patrzac na ilosc karmnikow (4) i stolujacych sie skrzydlatych.

A zapomniałabym o 10 kg. orzechow wloskich sypnietych dla wiewiorek, podbierały im tez dziecioly. Ale orzechy dostalam wiec nie licze w koszty
TAR 08:57, 12 mar 2024

Magara napisał(a)
TARcia - super i ozdoby i ptaszory
Ozdób takich nie mam, ptaszorów nie focę, ale zgadzam się, że samo na nim patrzenie jest wielkim relaksem

wyszlo cześć pikutkow, ktore mi posłałas. Mam nadzieję, ze jarzmianki przezyły, na razie zadne nie wychodza ani te moje ani te co dostałam. Byloby mi szkoda, duzo ich nakupowalam.
PrawieBory 10:39, 12 mar 2024

Aniu, z przyjemnością zawsze oglądam Twój ogród. Ma w sobie to "coś" co kocham. Z nieukrywaną radością donoszę, że zakupiony w Wirtach w ubiegłym sezonie klon palmowy przetrwał zimę bezproblemowo. Naoglądałam się Twoich klonów to mus było spróbować Pamiętasz może gdzie zakupiłaś swojego klona trójzębnego? Pasowałby mi taki, tylko gdzie go znaleźć?
Takiej różnorodności ptaszorów zazdroszczę. U mnie tylko sójki, sikory i wróble. Raz widziałam trznadla a w lesie słychać żurawie. Wiosna pełną parą
TAR 11:24, 12 mar 2024

Kasiu dziekuje Franek przezimowal pieknie, ma juz napuchłe pąki, niedługo bede szukac mu miejscowki. Trójzebnego wypatrzyłam w Mierzeszynie jesienia jeszcze podczas budowy domu w 2022 r. kupilam za grosze ten egzemplarz. Ale potem dokupilam chyba jeszcze jeden w necie to luby przez przypadek sciał go kosiarka, ot taki patyczek do kolan. Musial odkupic i kolejny przyszedl juz taki 1,5 metrowy. Czeka w przechowalniku na posadzenie. Moge poszukac gdzie go kupowałam.
Ewa777 12:03, 12 mar 2024

TAR napisał(a)
Ozdoby dziekuja za uznanie. Ja wiem, ze elfki i czarownice to troche infantylne ale.... w zyciu tez czasem to jest potrzebne. Kiedy bujnie zielonoscia bedzie kkimatycznie.

Elfy i czarownice też pasują do Twojego leśnego ogrodu