Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Basieksp 10:59, 23 paź 2024

TAR napisał(a)

Basiu, koniecznie. Wiosna i z odwiedzinami
A te bordowe to sa wieloletnie? Kiedys posadzilam takie chryzantemy co w ogrodniku sprzedaja na Wszystkich Świetych. Dumna i blada bylam. Mialam rozowe, herbaciane, bordowe. Przezyły zime wszystkie ale jesienia w kolorze bazowym byly - bordowym nie wiem co robia hodowcy by kolor uzyskac. Czytalam gdzies, ze bordowy to podstawowy kolor tych produkowanych masowo.

A kiedys tez mi ktos powiedzial, ze jak to? Cmentarne kwiaty sadze w ogrodzie? a wole je bardziej jak wrzosy

To zrobię inaczej kupię Ci te bordowe, one tanie były, moich nie będę dzielić, bo małe i przetrzymam je u siebie, no chyba że, już ich nie będzie, to wtedy podzielę swoje będę miała pretekst, by do tej szkołki się wybrać, to jest obok nas jedynie te białe podzielę te bordowe chyba będą podobnie rosły jak te różowe, a białe są niższe i tam gdzie je mam nie pokładają się

A te cmentarne sadziłam dwa razy, jedne na drugi rok zupełnie inne były, a drugie, takie herbaciane, też się cieszyłam, bo przezimowała i byla taka sama jaką posadziłam, ale na kolejny rok już nie dała rady i już jej nie było, chyba wymarzła, nie wiem.
TAR 11:43, 23 paź 2024

super, daj znac ile ci przesłac. I to zawsze jest dobry pretekst by pojechac do szkolki.

Mi zostaly do posadzenia tylko cebulki i 4 sadzonki bergenii, na ktore znalazlam fajne miejsce. Czekaja juz od sierpnia w doniczkach a nie chce dolowac byle gdzie tylko juz na docelowe.

Chcialam tez zebrac do rozmnozenia patyczki z hortensji ale odpuszczam. Mam ich nadmiar, jedyne ktore bym chciala to anabelki biale, Candybelle i Marshmallow, dębowe i serraty. Bukietowek mam tyle, ze nie widze potrzeby rozmnażania teraz. Mam jeszcze 3 szt. do wykopania i nie wiem gdzie upchnąć. W ich miejsce chce dębowe lub omszone.
Moze by wyciac patyczki z tych wymienionych i zobacze czy puszcza listki. Dębowe sa przepiekne. Rosna bez problemu, jesienia liscie sie pieknie wybarwiaja. Chyba miejscowki im sluza.
Basieksp 12:56, 23 paź 2024

Spokojnie, uśmiechnę się kiedyś o żółte i będzie ok
April 12:44, 25 paź 2024

Ja to oniemiałam po tych twoich fotkach. Potrzebowałam czasu żeby się ogarnąć z tematem. Błyskawicznie zrobiłaś super ogród. Warto było tyle klonów sadzić, ich przebarwienia robią robotę. No i jeszcze to że świetne fotki robisz
Jesień u ciebie oszałamia
TAR 12:52, 25 paź 2024

Wczorajszy spacer z psiami po ogrodzie, zdjecia takie se, bo z komorki ale nie chcialo mi sie ciągać aparatu

Ice Dragon żółciutki, ciekawe czy zdazy sie przebarwic do czerwonego, jest coraz zimniej i pochmurno
TAR 12:57, 25 paź 2024

Sasance sie odwidzialo i jarzmiankom (te od Magarki dostalam, chyba to ich 5 kwitnienie w tym sezonie, a naprawde malusienkie byly jak sadzilam)

TAR 13:04, 25 paź 2024

Lisci na brzozach juz niewiele wiekszosc sie posypala i zmieszala z iglami sosnowymi, super czysciutko uwielbiam te dywany z lisci i sosnowych igielek

TAR 13:07, 25 paź 2024

I bajoro

Troche ciemno ale dzien pochmurny zimny i pozno juz dosc bylo. Chociaz na zywo robi to klimacik
TAR 13:13, 25 paź 2024

April napisał(a)
Ja to oniemiałam po tych twoich fotkach. Potrzebowałam czasu żeby się ogarnąć z tematem. Błyskawicznie zrobiłaś super ogród. Warto było tyle klonów sadzić, ich przebarwienia robią robotę. No i jeszcze to że świetne fotki robisz
Jesień u ciebie oszałamia

Jola, klony, ambrowce, kaliny, derenie kousa i judaszowce plus hortensje dębolistne tez swoje dokladaja. Szkoda, ze "bialolistne" brzydko wygladaja na koniec sezonu.
W przyszłym roku juz nie zamierzam tak orac. Niewiele zostalo a czesc wezme z tego co naprodukowalam i co jest za gęsto. Zostal tylko ten kawalek przy tarasie, rabata od bajora i jedna mala nereczka od bajora. To minuta osiem do zrobienia. I potem pomysle nad czescia ktora odsuwalam na dalszy plan, to po prawej od bajora. Chce tam zrobic palenisko i moze wiosenny taras. plus jakos sensownie obsadzic nieskomplikowanymi roslinami. Latem i pozna wiosna tam nie zagladamy z powodu żmij.
Chcialam kupic róże ale wyprzedali te upatrzone. Trudno moze wiosna będą.
April 13:24, 25 paź 2024

Założę się, że jak skończysz "zaplanowane" będziesz dalej się "rozwijać" w głąb lasu. Inaczej by cię nosiło

Bardzo ciekawy ten buraczkowy aster, choć nie mam pewności czy to ta odmiana, przynajmniej w internecie raczej podają wysokość 100-120.