Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Pokaż wątki Pokaż posty

Ogrod nad bajorkiem

Wafel 18:15, 30 paź 2024

No, wow! Chwilo trwaj!
Magara 22:39, 30 paź 2024

TAR napisał(a)

Zaintrygowało mnie to zdjęcie
To są same drzewka - klony.judaszki (pytam o to co w szmacie)???
TARcia, co będzie pomiędzy nimi?

P.S. Kuruj się czym się da, my kaszel dalej mamy upiorny
TAR 15:40, 31 paź 2024

Alija napisał(a)
Piękna jesień w Twoim ogrodzie, masz mnóstwo liściastych, więc o tej porze roku paleta barw jest ogromna,
jest co podziwiać.
Mam nadzieję, że ze zdrówkiem już lepiej. Mnie też coś się zaczyna, na razie boli mnie gardło.
Pozdrawiam, trzymaj się.

od gardla sie zaczelo w przyszlym roku planuje dokupic kilka iglakow, stanowczo mam za malo na rabatach
TAR 15:41, 31 paź 2024

Wafel napisał(a)
No, wow! Chwilo trwaj!

Noo, szkoda ze ulotne. U nas dzis taki wicher, ze pewnie kilka lisci tylko zostanie.
TAR 15:53, 31 paź 2024

Magara napisał(a)

Zaintrygowało mnie to zdjęcie
To są same drzewka - klony.judaszki (pytam o to co w szmacie)???
TARcia, co będzie pomiędzy nimi?

P.S. Kuruj się czym się da, my kaszel dalej mamy upiorny

Tak same drzewka, klony palmowe, derenie i judaszek. Derenie pagodowe wiosna robia wypad pod ogrodzenie u sąsiadki. Zostaje 1 kousa, 1 judaszek i bodajże 4 palmowe docelowo średniaki, 2 palmowe miniaturowe plus 1 kalina. To co widać to są tez drzewa rosnące pod płotem i daje to złudzenie, ze nachodzą na siebie i jest ich więcej. Tam miał być basen ale po ostatnich 2 sezonach nie widzimy sensu jego robienia. Beda rośliny
W miejscu szmaty jeszcze nie wiem co będzie, na pewno jeden z klonów otoczony zostanie ciskami (podpatrzone u Tess), dojdą trawy, żurawki, paprocie, hosty, rdesty, inne byliny i małe iglaki. Ma ona nawiązywać do pozostałych rabat. Jeszcze pomysłu nie mam jak zaaranżować, w trakcie wyjdzie. Musze uwzględnić tez to, ze jest dość słoneczna. Wiec może i serraty da się wcisnąć.

Szmata oczywiście zostanie zdjęta kiedy zacznę robić nasadzenia, teraz nie ma sensu jej ściągać żeby chwasty rosły. A i białe czystsze do domku wracają
Magara 22:38, 31 paź 2024

Wszystko jasne Faktycznie na zdjęciu wygląda na niezłą gęstwinę Trochę mnie to zastanowiło
Wafel 00:45, 01 lis 2024

Przez ten wiatr u mnie już prawie wszystko łyse, jutro rano się okaże czy na wiśniach coś zostało. Nie znoszę wiatru,nie mogę wtedy spać, czuję jakiś wewnętrzny niepokój
sylwia_slomc... 16:33, 01 lis 2024

Miskantowo napisał(a)

Watek jest, praktycznie bez zdjęć ale wpisy widoczne.
Poczytałam trochę
Przypomniała mi się moja budowa.

Pomysł budowy domu nie był mój. To mój Małzon nagle uznał, ze gorąco pragnie się spełnić i zbudować dom.
Zaklinał się, ze wszystkim się zajmie. Palcem nie tknę, on będzie organizował, negocjował i wszystkim zrobi.
No a w dodatku ma tatusia, który jest inspektorem nadzoru budowlanego to zawsze można liczyc na pomoc….

Nie chciałam ranić jego uczuć mówiąc mu, ze ja bym na tę pomoc tatusia nie liczyła.
Znam sie na ludziach lepiej od Malzona.

Budowa wygladała tak, ze wybuchła pandemia.
Tuz przed byłam w Polsce i zajęłam się pracami na działce bo usuwaliśmy na niej stary fundament i wymienialiśmy w efekcie tego grunt pod domem.
Małzon był na działce po wymianie gruntu, kiedy robiliśmy badanie czy ten nowy grunt jest odpowiednio utwardzony.
Potem pandemia, część budowy przez internet i telefon, z kierownikiem budowy sprawdzającym co ekipy wyczyniają (!!!)
W połowie roku udało mi się przylecieć do Polski. Dom stał, mial dach, okna, tynki i wszystkie instalacje wewnątrz
Ekipy wpuszczała moja teściowa Została cala wykończeniówka, ocieplanie poddaszy, sufity, montaż kozy, kuchnia, łazienki…
Małżon przyjechał ponad rok po pierwszej wizycie, mieszkałam już w domu trzy miesiące.
Tatuś, inspektor nadzoru, jeszcze nas nie odwiedził. A to zona chora, pies, kot, protest gdzieś na mieście. Zajęty jest człowiek.

No nieźle
sylwia_slomc... 16:40, 01 lis 2024

TAR napisał(a)

Ale cudne miejsce i zdjęcie Ogród w kolorach piękny Kuruj Się Kobieto.
Margo2 23:39, 01 lis 2024

Wafel napisał(a)
Przez ten wiatr u mnie już prawie wszystko łyse, jutro rano się okaże czy na wiśniach coś zostało. Nie znoszę wiatru,nie mogę wtedy spać, czuję jakiś wewnętrzny niepokój

Mam podobnie.
Tarcia, zachwycam się jesiennymi kolorami.
Ale faktycznie zimą fajnie popatrzeć na zielone igiełki