Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

PrawieBory 07:05, 25 kwi 2025

Aniu, tempo prac do pozazdroszczenia. Ja mam do posadzenia 5 sosenek i 5 zadrzewni i nie mogę ogarnąć czasu. Wszystko czeka na majówkę. Pamiętaj jeszcze o bzie który dowiozę Ci jesienią, a nawet o dwóch
Monia81 07:46, 25 kwi 2025

TAR napisał(a)
Dobra napisze: Alexandrina, Cameo, Rustika Rubra, Lennei i Manchu Fan na szczescie mam na nie miejsce ze nie wspomne o dwoch judaszkach
Zalozylam szlaban na siebie, jestem niereformowalna. Ale chce juz zaczac kacik "paleniskowy"

O szlaban, no nie wierzę jak ja lubię czytać o nowych zakupach
mrokasia 08:02, 25 kwi 2025

TAR napisał(a)
Dobra napisze: Alexandrina, Cameo, Rustika Rubra, Lennei i Manchu Fan na szczescie mam na nie miejsce ze nie wspomne o dwoch judaszkach
Zalozylam szlaban na siebie, jestem niereformowalna. Ale chce juz zaczac kacik "paleniskowy"

O w mordę!!! Myślałam, że kupiłaś jedną…
Ty to szalona jesteś . Ale jak masz miejsce to czemu nie szaleć .
Cameo kupiłam sobie w zeszłym roku. I nie wiem czemu ale straciła wszystkie pąki kwiatowe (były suche i czarne). Ostał się jeden jedyny… No nic, liczę że następna wiosna będzie kwiatowa.
April 08:12, 25 kwi 2025

TAR napisał(a)

No jakoś mnie to nie zdziwiło
Zakupy typowe dla Tarci

Muszę sobie googlać odmiany bo nie znam wszystkich...
TAR 14:40, 25 kwi 2025

April napisał(a)

Dziewczyny, moje Rubrum też już nie ma liści tylko limonkowych. Pojawiły się czerwone obwódki. Tylko młode listki były jasne. Trwało to dzień, dwa. Akurat ten moment udało mi się uchwycić. Wczoraj robiłam zdjęcia i już są "typowe" dla Rubrum

Szczesciara, ja nie trafilam w moment limonkowosci

PrawieBory napisał(a)
Aniu, tempo prac do pozazdroszczenia. Ja mam do posadzenia 5 sosenek i 5 zadrzewni i nie mogę ogarnąć czasu. Wszystko czeka na majówkę. Pamiętaj jeszcze o bzie który dowiozę Ci jesienią, a nawet o dwóch

Kasiu pamietam i na nie miejsce mam. Trudniej u mnie juz znalezc miejsce na magnolie czy klona ze wzgledu na wymagania ale lilaka wszedzie moge wsadzic i miejscowek sporo.
Monia81 napisał(a)

O szlaban, no nie wierzę jak ja lubię czytać o nowych zakupach

No musze, bo przymierzamy sie do zrobienia w koncu podcienia tarasowego, oszklenie + dechy a to nas po kieszeni troche pociagnie.

mrokasia napisał(a)

O w mordę!!! Myślałam, że kupiłaś jedną…
Ty to szalona jesteś . Ale jak masz miejsce to czemu nie szaleć .
Cameo kupiłam sobie w zeszłym roku. I nie wiem czemu ale straciła wszystkie pąki kwiatowe (były suche i czarne). Ostał się jeden jedyny… No nic, liczę że następna wiosna będzie kwiatowa.

Wez, znasz mnie, nie opyla sie placic za dostawe i brac jedna magnolke za 40 zeta Bo za tyle trafilam swoje, wysokie maja byc na 110-160 cm. Zobaczymy co dostane. Przez to, ze wypadl mi deren i nie wiem czy rownież 2 klony strzepiastokore i jeden Burgera nie poszły do drzewowego nieba, to wrecz bedzie za mało i nie starczy magnolek na "paleniskową"

April napisał(a)

No jakoś mnie to nie zdziwiło
Zakupy typowe dla Tarci

Muszę sobie googlać odmiany, bo nie znam wszystkich...

Żadne wypasione odmiany, stare i popularne. Uwierz, bilam sie z myslami, cena mnie przekonala. Rok temu karczownik mi zeżarl Alexandrine wiec odkupuje. Wypadl deren i w jego miejsce dam Cameo i te 3 pozostałe ida od strony bajora, gdzie planuje palenisko. Zamiast Manchu Fan miala byc Lennei Alba ale sie wyprzedala i Pani mi taka wlasnie zaproponowala.
Ale jak sie okaze, ze padly mi tez te klony strzepki i Burgera to chyba sie poplacze, bardzo je lubie i mam je jeszcze z poprzedniego ogrodu.
Wtedy pomysle o jabłoni Royalty, bo jej bardzo mi brakuje w ogrodzie. Kwiaty ma niepowtarzalne.

A w ogrodzie kwitnie mi jednym kwiatem Lennei Alba i kilkoma kwiatami Lennei rozowa. Obłed, jakie sa piekne. A od kilku dni chlodno wiec kwiaty juz ponad tydzien trzymaja.
GingerO 15:55, 25 kwi 2025

TAR, czy możesz napisać prywatnie w jakiej szkółce kupowałaś te magnolie i judaszowce?
Kasya 15:58, 25 kwi 2025

Jak myslisz dlaczego padl ci deren i klony ?
Bedziesz w te miejsca sadzic ?
mirkaka 16:46, 25 kwi 2025

Ja kupowałam magnolię jako Galaxy, ale nią nie jest, Monika mi diagnozuje że to właśnie Rustika Rubra, piękne ma kwiaty, kształtne filiżanki

Kupowałaś swoje kwitnące?
TAR 17:25, 25 kwi 2025

Kasya napisał(a)
Jak myslisz dlaczego padl ci deren i klony ?
Bedziesz w te miejsca sadzic ?

Nie mam pewnosci czy klony padly, deren na 80%. Były jesienia przesadzane, byc moze potrzebuja wiecej czasu by ruszyc. Na pewno nie jest to spowodowane zadna choroba czy wilgocia. Deren juz zle wygladal przed przesadzeniem wiec liczylam sie z tym ze odejdzie. Klony byly przesuszone, zakladam ze rusza, pączki sa zielone. Nie otwarte. Ale u mnie caly czas zimno. Te dwa dni upalow nic nie zmieniły.
TAR 17:28, 25 kwi 2025

mirkaka napisał(a)
Ja kupowałam magnolię jako Galaxy, ale nią nie jest, Monika mi diagnozuje że to właśnie Rustika Rubra, piękne ma kwiaty, kształtne filiżanki

Kupowałaś swoje kwitnące?

Mirko, nie wiem czy przyjda kwitnace, wczoraj zamowilam. Pani nie chciala ich na weekend wysylac. Umowiłam sie z nia na poniedzialek zeby nie były przetrzymywane w magazynach. Dostałam tylko fotki, wygladaja na ładne nieduze ale porzadne drzewka. Wszystkie magnolki w cenach ok. 40 zł. wiec nie spodziewam sie nie wiadomo czego. Ale kupowane rok temu maluchy teraz mi kwitna. Jestem dobrej mysli. Pokaze we wtorek jak dojada