Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

Polon 07:06, 24 cze 2025

tulucy napisał(a)
Chciałam zauważyć, że posiadanie małego burdello gdzieś na stronie czyni z posiadacza ogrodu istotę ludzką, a nie ideał nie do przełknięcia

Podpisuję się pod tym
TAR 09:07, 24 cze 2025

Margo2 napisał(a)

Poczekaj jeszcze z ocena róż. To jest trudny rok. Ciekawa jestem, czy zakochasz sie w kwiatach.
Ja na początku powiedziałam, że nie chcę żadnych. Kupiłam jedną bo ogród bez róży, to taki niepełny. No i wsiąkłam. Kupiłam chyba ze 100 róż, przy mojej słabej ziemi zostało w tej chwili około 50.
Widziałam Twoje. Liście były zdrowe i zieloniutkie. A ile pąków.
Nie wiem czy to miejsce pod sosnami jest dobre dla róż.
One wolą glinę i mokro. Jakie tam masz warunki?
Bardziej mi to wygląda na plażę, ale Twój ogród ma dziwne strefy

Nie wiem jaka tam ziemia ale raczej ta najlepsza glina, to co pod truskawkami i to co na podjazdowej. I woda tez jest dostarczana, bo z rynny leci prosto tam. Jesli roze to tylko jakas piżmowa i nie wiecej jak 1 szt. Ta czesc dzialki ma fajna ziemie. Wiem, bo pamietam wykopki wzdluz domu pod rury z woda. Tam gdzie proponowalas drzewo to ziemia słaba, nic nie urosnie, co zreszta widac na rabacie duzej od tylu, a tam sypniete bylo sporo ziemi czarnej i dobroci.
Na jednej z roz z dnia na dzien pojawily sie czarne kropki a na drugiej od dolu zółte liscie. Najwyzej popsikam czyms jak bedzie potrzeba, nie po to nameczylam sie z ich sadzeniem zeby je teraz wykopywac. Wczoraj wszystko podlalam po czym przyszedl deszcz A rosliny jakby powera dostały.
Ja tyle roz na pewno nie kupie, i tak mam ich juz duzo 8 szt. plus 4 dokupilam.
TAR 09:15, 24 cze 2025

Magara napisał(a)
Tarcia - zaglądam Miejsce wstydu to nie miejsce wstydu, a normalny pierdolnik, który czasem gdzieś się "sam z siebie zrobi" Ważne, że masz pomysł

Niestety takich pierdolnikow mam kilka i po posadzeniu wszystkich roslin czekajacych w kolejce zamierzam pozbyc sie własnie takich miejsc wstydu Juz nie pisze kiedy, bo oczywiscie albo plecy mi siada albo znowu cos sie skiepsci
Musimy na Pszok powywozic nadmiar doniczek, zostawiam tylko te najwieksze i pare mniejszych na ewentualne wysiewy czy kłącza. Luby chce zrobic wzdłuż domku ogrodnika wiatke i polki na doniczki i przydasie, cos jak regał u Mrokasi tylko scalony z domkiem.

tulucy napisał(a)
Chciałam zauważyć, że posiadanie małego burdello gdzieś na stronie czyni z posiadacza ogrodu istotę ludzką, a nie ideał nie do przełknięcia

Hehe to mnie do idealu jest bardzo daleko, lata świetlne wręcz
tulucy 10:28, 24 cze 2025

Taki regał z blatem roboczym miała Mira z Ogrodowego spektaklu. Bardzo fajna sprawa.

Tych lat świetlnych jakos po Tobie i Twoim ogrodzie nie widać
TAR 10:43, 24 cze 2025

U mnie raczej tylko zostane przy regale z polkami. Na blat roboczy tam jest za zimno i za wietrznie. Lubie prace ogrodowe przeprowadzac na kostce przy podjezdzie i wejsciu do domu. Tam wiosna najcieplej i sa ławeczki. A to, ze jasna kostka bedzie cala uswiniona to coz, musza byc jakies ofiary Ostatnio jednak rozlozylam sobie kartony zeby luby tak nie jojał.
I mam tez stolik roboczy przenosny, tam gdzie akurat jest potrzeba. Teraz na nim wygrzewaja sie sadzonki i róża Malwern Hills, wciaz w donicy nie posadzona tam gdzie powinna. Nie doczekam sie drabinki. Musze kupic jakis gotowiec, potem najwyzej podmienie jak mi szwagier zestawa, a on mocno zajety.
TAR 12:14, 24 cze 2025

Przyszły moje roze i byliny. Na razie kartony zapakowane do bagaznika, rozpakuje po powrocie. Czekam jeszcze na kopytnika, strusie i przylaszczki. Ale one moga byc pozniej, sadzone beda na samym koncu.
I o ile wiem, gdzie posadzic roze tak mam problem nadal z 4 magnoliami. Jedna musi zostac wykopana, bo dogorywa. Zamiast niej wcisne tamaryszka, powinien sie nadac. Niski i rozgałeziony zapełni sporo miejsca a pod nim posadze bodziszki.
Możliwe, ze 1 magnolie dam "na płocie" od sasiadki przed szpalerkiem z choin. Moge tez wykopac żylistka i zamiast niego dac kolejna z magnolii. Co mnie podkusiło by je kupowac
Jest jedno miejsce, w ktorym by swietnie wygladały ale ziemia tam troche sucha, jednak moglabym magnolie podlewac raz na tydzien, bo problem tylko latem. Dęby zaslaniaja opad deszczu.
Nie kupuje wiecej drzew, nie mam ich juz gdzie sadzic, brakuje mi sredniego i niskiego piętra.
tulucy 12:56, 24 cze 2025

Może mam zaćmienie albo 8nną mgłę. Ale co to są strusie? Bo rozumiem o tyle, że nie chodzi o pierzaste???
Pióropusznik?
TAR 13:08, 24 cze 2025

Tiaa pióropusznik