Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrod nad bajorkiem

Ogrod nad bajorkiem

ewsyg 12:39, 05 gru 2025

Koniecznie czymś je okryj. Może też być kopczyk z ziemi, chociaż kora jest lepsza.

Pieski, to sama słodycz.
Judith 16:14, 05 gru 2025

Tarciu, gdy zamówiłam swoje róże z gołym korzeniem, to Hyży radził okopczykowanie ziemią. Ja wtedy na kopiec z ziemi sypnęłam jeszcze nieco kory. Róże miały się świetnie po zimie .
TAR 16:16, 05 gru 2025

To chyba sypne kory, zwyczajnie nie mam ziemi a mokrej gliny nie chce rzucac
Judith 16:20, 05 gru 2025

Tylko sporo trzeba, bo tak na wysokość ze 20 cm.
ewsyg 17:24, 05 gru 2025

Kora jest lepsza od ziemi. Nie musisz wiosną pilnować terminu zlikwidowania kopca. Kora dopuszcza powietrze, które zimą jest dobrm izolator ciepła, a wiosną je dopuszczą do sadzonek.
TAR 13:51, 07 gru 2025

Kora sypnieta a cebulki sie sadza.
Wyszlam dzis na ogrod. Wyglada paskudnie. Zgnile sadzce, bodziszki, trawy, wiazowki i marcinki wygladaja ohydnie. Az mnie swierzbi by porzadki zaczac robic.
Ale nie moge jeszcze reki nadwyrezac.
Poinstruowalam wiec tylko lubego gdzie i jak ma sadzic cebulowe i poszlam do domu. Znalazlam jeszcze jedna donisie z kwitnacym cyklamenem. Zadolowalam w skrzyni na warzywa. I podcielam malinki w kastrach. Smutno wyglada taki zgnily ogrod.
PrawieBory 08:47, 08 gru 2025

Aniu, donoszę, że molinie pościnane Inne trawy niestety nie wyglądają lepiej ale z nimi to już poczekam do stycznia lub wiosny. Jeszcze zobaczę. Założyłam, że w nowym sezonie wcześniej ogarnę ogród wiosennie ale to czas pokaże. Masz całkowitą rację- smutno wygląda taki zgniły ogród. Jednak jakby nie patrzeć coraz bliżej wiosny
mirkaka 13:18, 11 gru 2025

TAR napisał(a)
Kora sypnieta a cebulki sie sadza.
Wyszlam dzis na ogrod. Wyglada paskudnie. Zgnile sadzce, bodziszki, trawy, wiazowki i marcinki wygladaja ohydnie. Az mnie swierzbi by porzadki zaczac robic.
Ale nie moge jeszcze reki nadwyrezac.
Poinstruowalam wiec tylko lubego gdzie i jak ma sadzic cebulowe i poszlam do domu. Znalazlam jeszcze jedna donisie z kwitnacym cyklamenem. Zadolowalam w skrzyni na warzywa. I podcielam malinki w kastrach. Smutno wyglada taki zgnily ogrod.

Etam zaraz zgniły, brązowy
Ja wykorzystuję pogodę i działam w ogrodzie, wiosną będzie mniej roboty, a pogoda taka jesienne, że aż żal nie skorzystać
TAR 14:40, 11 gru 2025

Wychodze do pracy jak ciemno, wracam tez ciemno. A w weekendy pogoda sie kiepści. Zostały mi do zadołowania dwa worki kłaczy piwoniowych. Wrzucilam wszystkie do 2 duzych doniczek i nakrylam ziemia. Doniczki usadowilam wsrod galazek. Moze dotrwaja do wiosny.
Jakby bylo nieco cieplej to te najbardziej wygnite, wylegajace na trawnik trawy i byliny powycinalabym chetnie. Poza tym ogrd bardziej ogarniety jak rok temu. Wiosna tylko sprzatanko i zrobienie mini oczka z mini kaskadka. A potem sie zobaczy. Nie mam cisnienia żadnego i innych planow ogordowych. Troche chce pouzywac. Ale zobaczymy jak to sie potoczy wiosennie. Moze zacznie mi sie znowu chciec
LIDKA 16:08, 11 gru 2025

Tarcia to taka pora że mi się też nie chce. Chodze tylko ok 21 na spacer z Frankiem w ramach dotlenienia przed snem. Resztę dnia to z Frankiem M ogarnia.

Wyczailam że Franek uczulony na olej dodawany do jedzenia. Olej odstawiony i oczka w końcu bez alergii.
Buziaki ♥️