Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 22:19, 03 paź 2024

Wafel napisał(a)
Fajna ta dalia, w ogóle dalie są piękne, ale wykopywanie karp co roku to nie dla mnie zabawa, dlatego też już nie mam u siebie pacioreczników(kann).

To jest właśnie główny problem z daliami, też dla mnie. Bo ja nie mam gdzie ich tam zimować i co roku przywożę te karpy do miasta, podsuszam w mieszkaniu i znoszę do piwnicy. Potem w maju wiozę je z powrotem. W torbach. Busem. Ech, aż się odechciewa.
W zeszłym roku nie przywiozłam części dalii. Zostawiłam je w "domku ogrodnika" i zginęły. Zwyczajnie nie miałam już siły. Pewnie w przyszłych latach całkiem z nich zrezygnuję.
Ichigo 22:35, 03 paź 2024

Monika83 napisał(a)
Magda witam się w Twoim wątku,patrząc po zdj masz sporą działkę to i rabat możesz natrzaskać że hoho Pod tym drzewem przed hortensjami tam aż się prosi te miejsce o rabatę i to dużą rabatę z włączeniem tego drzewa i hortek

Monika, witam Cię serdecznie
Z rabatami na razie ostrożnie, bo to co mam i tak jest ponad moje możliwości i siły. W ogrodzie jest więcej małych rabat, tyle że na razie nie ma się czym chwalić. Tam pod tym drzewem (czereśnią) przed hortensjami jest taki właśnie zalążek rabaty. Na razie bez kształtu, sadzę punktowo w trawie (zamierzam wyłożyć kartonami) - głównie różaneczniki, ale niedawno dosadziłam im też dwie hosty. Myślę też o paprociach. Na pewno w przyszłości rozwinie się z tego coś większego.

Pod samą czereśnią kwitną wczesną wiosną przebiśniegi, a później konwalie. Wygląda to bardzo naturalistycznie i tak właśnie chciałabym to zachować.
Ichigo 23:00, 03 paź 2024

Rabata, której chyba jeszcze nie pokazywałam - z hortensjami ogrodowymi i zawilcami. Pod starą jabłonką "papierówką". Zdjęcie z sierpnia.

Wafel 06:12, 04 paź 2024

Magda, ułatw sobie życie z tymi daliami
Widzę, że masz jeszcze ukryte perełki na tej działce
Narsilia 10:14, 04 paź 2024

Śliczne te horty otulinę wiklinowym płotkiem , naprawdę uroczo u ciebie zaglądaj tutaj częściej , nastaw się pozytywnie i napewno przyszły sezon ruszy z kopyta
Ichigo 17:26, 04 paź 2024

Narsilia napisał(a)
Śliczne te horty otulinę wiklinowym płotkiem , naprawdę uroczo u ciebie zaglądaj tutaj częściej , nastaw się pozytywnie i napewno przyszły sezon ruszy z kopyta

Staram się, Klaudia Co tylko mogę odkładam na przyszły sezon, są jednak rzeczy, których przełożyć nie sposób. Chciałabym jeszcze przed zimą posadzić cebule i chociaż z grubsza odchwaścić.
Monika83 18:59, 04 paź 2024

Ichigo napisał(a)
Rabata, której chyba jeszcze nie pokazywałam - z hortensjami ogrodowymi i zawilcami. Pod starą jabłonką "papierówką". Zdjęcie z sierpnia.

Bardzo pomysłowe i fajne nasadzenie hort z obwódką z wikliny, po liściach można stwierdzić że co najmniej 3 odmiany są tam posadzone. Kocham horty ogrodowe ale nie wszystkie u mnie kwitną...
Ichigo 13:38, 05 paź 2024

Monika, dobrze wypatrzyłaś - rosną tam trzy odmiany hortensji. Pierwsza z nich to "Otaksa", więc kwitnie niezawodnie co roku. Pozostałe - jak dotąd - kwitną, choć raczej słabo. Obsypuję je na zimę korą.
Monika83 18:00, 05 paź 2024

Ichigo napisał(a)
Monika, dobrze wypatrzyłaś - rosną tam trzy odmiany hortensji. Pierwsza z nich to "Otaksa", więc kwitnie niezawodnie co roku. Pozostałe - jak dotąd - kwitną, choć raczej słabo. Obsypuję je na zimę korą.
Też mam Otakse od tego roku młodą sadzonkę, to jest jedna z najstarszych odmian, zobaczymy jak będzie z jej kwitnieniem u mnie, bo jak do tej pory to tylko 3 odmiany kwitną niezawodnie u mnie każdego roku Diva Fiore,Endless Summer i Endless Summer Love pozostałe odmiany same liście i będą miały eksmisje
Ichigo 18:51, 05 paź 2024

Ciekawa ta hortensja Diva Fiore i Endless Summer Love. Może skuszę się na nie w przyszłym roku, bo miejsce pod jabłonią jeszcze jest, akurat na dwie rośliny.
Ja z bukietowych mam jeszcze You & Me Passion i jakąś NN, kupioną dawno temu w Biedronie. Przeżyła przeprowadzkę z ogródka w mieście i dopiero na wsi zakwitła po raz pierwszy. Miała duże, czerwone kwiaty i ciemne łodygi - po prostu coś pięknego. Żałuję, że nie mam zdjęć.