Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 16:27, 11 paź 2024

Wczoraj znowu byłam w ogrodzie. I dobrze, bo dzisiaj jest już zupełnie inna pogoda, zimno i pada. Udało mi się oczyścić z chwastów większość rabaty 'czerwonej' i posadzić trochę cebul, głównie irysów prążkowanych. Nie mogłam znaleźć miejsca, gdzie rosną moje stare Katharine Hodgkin, żeby przytulić do nich nowe - mam nadzieję, że nie zeżarła ich nornica.

A propos nornic, wszędzie znajduję ich tunele. Czepiły się teraz mikołajków alpejskich. Wygląda na to, że nie mam już ani jednego. Liście na ostatniej sztuce coś przywiędły, podnoszę roślinę pełna najgorszych obaw, a tu oczywiście - korzeń zjedzony. Spróbuję posadzić nowe w przyszłym roku, ale jak to zrobić, żeby nie tuczyć szkodników?

Litości, w tym miejscu jeszcze nie odchwaściłam

Ichigo 16:35, 11 paź 2024

Krokusy jesienne pięknie zakwitły w tym roku. Jednak sadzenie w doniczkach zdało egzamin

Ichigo 14:02, 12 paź 2024

Monika83 13:37, 13 paź 2024

Ichigo napisał(a)
Krokusy jesienne pięknie zakwitły w tym roku. Jednak sadzenie w doniczkach zdało egzamin

W takiej większej ilości posadzone to ślicznie to wygląda❤️ Nornic u mnie naszczęście nie ma ale zastanawia mnie co je sprowadza do ogrodów?
Ichigo 16:23, 13 paź 2024

Odkąd pamiętam w ogrodzie były nornice, tyle że wcześniej zjadały dziadkom warzywa, które tam sadzili. Myślę, że nie bez znaczenia jest bliskość pól uprawnych, które znajdują się tuż za ogrodzeniem. Kiedy założyłam tam rabaty, nie spodziewałam się, że nornice dadzą mi aż tak popalić. Zjadają cebulki, byliny, podgryzają korzenie drzew. W miejskim ogrodzie nie miałam tego problemu.
Krokusy zawsze sadzę podobnie - w dużej ilości, blisko siebie. Również irysy żyłkowane i inne drobne cebulowe. Chyba daje to najlepszy efekt, bo kwiaty są małe i tylko w dużym skupisku tworzą barwne plamy na rabacie. Zresztą teraz, kiedy sadzę w koszyczkach, raczej nie mam innego wyboru
Edenka 08:10, 15 paź 2024

Piękne , jesienne kadry pokazujesz.Bukiet cieszy oko.
Jesienne krokusy umilają czas. Pięknie masz.
Czekam na dwie róże aż przyjadą ze szkółki.Już jedno miejsce znalazłam. Jeszcze Edenkę wkopię na miejsce krzewuszki, która słabo mi rośnie . Najpierw muszę ją wykopać.

Monika83 08:44, 15 paź 2024

Ichigo napisał(a)
Odkąd pamiętam w ogrodzie były nornice, tyle że wcześniej zjadały dziadkom warzywa, które tam sadzili. Myślę, że nie bez znaczenia jest bliskość pól uprawnych, które znajdują się tuż za ogrodzeniem. Kiedy założyłam tam rabaty, nie spodziewałam się, że nornice dadzą mi aż tak popalić. Zjadają cebulki, byliny, podgryzają korzenie drzew. W miejskim ogrodzie nie miałam tego problemu.
Krokusy zawsze sadzę podobnie - w dużej ilości, blisko siebie. Również irysy żyłkowane i inne drobne cebulowe. Chyba daje to najlepszy efekt, bo kwiaty są małe i tylko w dużym skupisku tworzą barwne plamy na rabacie. Zresztą teraz, kiedy sadzę w koszyczkach, raczej nie mam innego wyboru
Jak pomyśle że jak by u mnie pojawiły się nornice to dopiero by miały stołówke bo cebulowych mam sporo.. Też sadzę w taki sposób że w grupach bo najlepiej tak wygląda
Narsilia 08:49, 15 paź 2024

Ale mnie wystraszylyscie tymi nornicami , czasem widzę taki korytarzyk po wierzchu ale nigdy nie było zniszczeń tzn nic pogryzione itp ale jak w tym roku disadzilam tyle tulipanów to ciekawe czy im stołówki nie urządziłam no nic czekam do wiosny jak na szpilkach

Piękne to krokusiki jesienne u ciebie Madziu, muszę o nich pomyśleć
Ichigo 13:46, 16 paź 2024

Edenka napisał(a)
Piękne , jesienne kadry pokazujesz.Bukiet cieszy oko.
Jesienne krokusy umilają czas. Pięknie masz.
Czekam na dwie róże aż przyjadą ze szkółki.Już jedno miejsce znalazłam. Jeszcze Edenkę wkopię na miejsce krzewuszki, która słabo mi rośnie . Najpierw muszę ją wykopać.

Dziękuję
To już ostatni bukiet w tym roku.
Ja tej jesieni nie kupowałam żadnych nowych róż. Ale skusiłam się na coś innego - klon palmowy Crimson Princess szczepiony na pniu. Pójdzie na rabatę czerwoną. Chciałam klon Tamukeyama, ale zmieniłam zdanie. Nie dość, że bardzo drogi, to trudno dostępny.
Ichigo 14:50, 16 paź 2024

Monika83 napisał(a)
Jak pomyśle że jak by u mnie pojawiły się nornice to dopiero by miały stołówke bo cebulowych mam sporo.. Też sadzę w taki sposób że w grupach bo najlepiej tak wygląda

Taką stołówkę miały właśnie u mnie pierwszego roku. Pasły się całą zimę na krokusach i tulipanach...
Wczoraj, sadząc cebulowe, znowu natrafiłam na korytarz nornicy. Niech sobie powącha, tym razem wszystko (poza narcyzami) posadzone jest w doniczkach dla roślin wodnych