Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 17:13, 20 sty 2025

Edenka napisał(a)
Hej Magda

Jak tam oczekiwanie na wiosnę?
Mam nadzieję, że humor się poprawił i czekasz już na pierwsze kwiatki.
Za styczniem nie przepadam ,ale cieszą mnie ciemierniki w pąkach i zamierzam sobie jeszcze dwa dokupić w LM.
Posadzę je do donic i będę podziwiać.
Jak tam zdrówko?

Edenka, dziękuję, że pytasz. U mnie ze zdrowiem w porządku. Mam nadzieję, że u Ciebie podobnie
Jakoś tak od początku stycznia coraz częściej myślę o wiośnie, choć w ogrodzie nie byłam chyba od listopada. Pewnie kwitną ciemierniki, może nawet przebiśniegi (widziałam, że u niektórych już zakwitły). Może wybiorę się tam w najbliższym czasie. Trochę boję się tej wiosny, że dużo cebul nie wzejdzie... Plany jakieś tam mam. Kupić np. kompostownik, obrzeża do rabat itp.
Ciemierniki rzeczywiście najbardziej cieszą o tej porze roku, kiedy szaro i kolorów w ogrodzie brak.
Wiosna coraz bliżej
Narsilia 19:27, 20 sty 2025

Koniecxnie jak będziesz porób zdjęcia na pewno nie jedno ci tam pięknie kwitnie i cię natchnie na nowy sezon ogrodowy
Ichigo 14:30, 21 sty 2025

Klaudia, jak będę, na pewno zrobię jakieś zdjęcia. Ale to raczej nie w tym tygodniu.

A jak tam u Ciebie? Coś kwitnie? Widziałam, że zrobiłaś fajne poidło dla ptaków. Ja zastanawiam się, czy nie zrobić małego oczka wodnego z kastry budowlanej, żeby jeże i wiewiórki też się mogły napić. Naoglądałam się Gardeners' World, a tam ciągle ludzie pokazują takie oczka wodne. Mają tam żaby, kijanki, przylatują ważki. Myślę, że to dobry pomysł, ale muszę więcej poczytać na ten temat.
Narsilia 16:54, 21 sty 2025

Ichigo napisał(a)
Klaudia, jak będę, na pewno zrobię jakieś zdjęcia. Ale to raczej nie w tym tygodniu.

A jak tam u Ciebie? Coś kwitnie? Widziałam, że zrobiłaś fajne poidło dla ptaków. Ja zastanawiam się, czy nie zrobić małego oczka wodnego z kastry budowlanej, żeby jeże i wiewiórki też się mogły napić. Naoglądałam się Gardeners' World, a tam ciągle ludzie pokazują takie oczka wodne. Mają tam żaby, kijanki, przylatują ważki. Myślę, że to dobry pomysł, ale muszę więcej poczytać na ten temat.

U mnie póki co jeszcze śnieg leży tam gdzie było grubiej nasypane , choć bratki samosiejki kwitną całą zimę , szaleńce, póki co najbardziej czekam na cebulowe wiosna po moim jesiennym sadzeniu, ale to jeszcze chwila .

No powiem ci że spróbuj warto z tym poidlem, ja nie mogę się doczekać aż moje zainstaluje
Ichigo 15:23, 08 lut 2025

Jak obiecałam, tak zrobiłam. Byłam na wsi w zeszłym tygodniu, korzystając z pięknej, ciepłej pogody. Temperatury na dużym plusie, słońce, nic tylko korzystać. Oczywiście jeszcze za wcześnie na wiele prac ogrodowych. Teraz znowu zimno i zimowa aura... Zrobiłam trochę zdjęć, które przynoszą odrobinę wiosny

Pierwsze przebiśniegi

"Wrzosowisko"

Ichigo 15:33, 08 lut 2025

Na razie kwitnie jeden ciemiernik, reszta daleko w tyle.

Domek dla jeża. Chyba zamieszkany.

Wszędzie wychodzą krokusy.

Ichigo 15:39, 08 lut 2025

Róża Artemis w pąkach, a budleja w liściach.

Ichigo 15:44, 08 lut 2025

Ichigo 15:54, 08 lut 2025

Orzechowy sad.

Koniec ogrodu, po lewej leszczyny.

Ichigo 15:58, 08 lut 2025