Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 21:53, 23 paź 2024

Klon palmowy na głównej zaczął się przebarwiać:

A to nowy klon palmowy, Crimson Princess:

Miskanty Dronning Ingrid również nabrały jesiennych barw. Cofam wcześniejsze stwierdzenie, że nie polecam tej odmiany. Teraz mi się podoba
Na razie obkładam je kartonami, żeby całkiem nie zarosły trawą. W przyszłym sezonie chciałabym im zrobić obwódkę z płaskowników stalowych.

Ichigo 22:05, 23 paź 2024

Obiecałam sobie, że nigdy więcej nie posadzę już wrzosów. I obietnicy dotrzymałam (na razie). Miałam ich nie kupować, skusiłam się jednak na wrzośce. Moje mini-wrzosowisko jest bardzo "mini", a i tak jest na nim zawsze miejsce na coś nowego, bo coraz to kolejne wrzosy idą na kompost. Wolę nie myśleć, ile czasu i pieniędzy wpakowałam w tę rabat(k)ę...

Wafel 15:27, 24 paź 2024

O rety, co tak zeżarło miłorzęba no chyba nie nornica???
Monika83 16:54, 24 paź 2024

Magda a w tych koszyczkach jak sadzisz cebulowe to nornice nie ruszają ich? Ładne te miskanty Dronning Ingrid..
Ichigo 18:12, 25 paź 2024

Wafel napisał(a)
O rety, co tak zeżarło miłorzęba no chyba nie nornica???

Asia, nie wiem, czy nornica. Może karczownik Zbyt mało się znam, żeby stwierdzić na pewno. Możliwe, że kopce, które do tej pory myślałam, że kreta, są karczownika. Uj to wie, zaraza jedna.
Ichigo 18:20, 25 paź 2024

Monika83 napisał(a)
Magda a w tych koszyczkach jak sadzisz cebulowe to nornice nie ruszają ich? Ładne te miskanty Dronning Ingrid..

Monika, nie sadzę w takich typowych koszyczkach do cebulek tylko w doniczkach do roślin wodnych. Są one głębokie i mają bardzo małe otwory. Te zwykłe koszyczki są, moim zdaniem, zbyt płytkie (cebule trzeba jednak sadzić na pewnej głębokości), a i otwory mają czasem na tyle duże, że mysz się przeciśnie. Używam tych doniczek do wodnych od zeszłej jesieni i na razie się sprawdziły, nornice nic nie zjadły.
Monika83 19:05, 25 paź 2024

Ichigo napisał(a)

Monika, nie sadzę w takich typowych koszyczkach do cebulek tylko w doniczkach do roślin wodnych. Są one głębokie i mają bardzo małe otwory. Te zwykłe koszyczki są, moim zdaniem, zbyt płytkie (cebule trzeba jednak sadzić na pewnej głębokości), a i otwory mają czasem na tyle duże, że mysz się przeciśnie. Używam tych doniczek do wodnych od zeszłej jesieni i na razie się sprawdziły, nornice nic nie zjadły.
O no to jest jakiś przełom i nadzieja że nornica nie wpierniczy cebulek, i dobrze wiedzieć
Ichigo 19:44, 25 paź 2024

Październikowe róże:

Ichigo 19:50, 25 paź 2024

Klon z każdym dniem coraz bardziej rudy...

...a Mariken coraz bardziej złoty.

Ichigo 20:05, 25 paź 2024

Rabatka z wrzoścami w końcu ładnie oczyszczona z chwastów:

Nowe nasadzenia - żurawki Marmalade, które mnożą się u mnie na potęgę i szałwie Midnight Purple: