Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

MagdaLenka 16:14, 08 lut 2025

Magdo, pięknie jest u Ciebie. Twój ogród to właściwie park, tyle w nim przestrzeni. Dzięki dużym drzewom robi wspaniałe wrażenie nawet bez rabat ozdobnych.
Ichigo 23:29, 08 lut 2025

MagdaLenka, wszystkie te duże drzewa sadził jeszcze mój ojciec. Jestem na tyle stara , że pamiętam, jak ten ogród wyglądał inaczej. Dawniej był bardziej dziki, pełen wielkich starych jabłoni, które rodziły malutkie jabłka (rosły tam gdzie teraz brzozy) i butwiejących pni. Mam wiele związanych z nim wspomnień z dzieciństwa.
To prawda, że takie duże drzewa wiele wnoszą do ogrodu i robią wrażenie. Gdybym mogła, dosadziłabym ich więcej, ale i tak cieszę się z tej przestrzeni Teraz, gdy jest tak mało zieleni, wydaje się ona jeszcze większa, niż jest.
Monika83 18:48, 14 lut 2025

Ichigo napisał(a)
Na razie kwitnie jeden ciemiernik, reszta daleko w tyle.

Domek dla jeża. Chyba zamieszkany.

Wszędzie wychodzą krokusy.

Magda widzę że u ciebie też zrobiło się trochę wiosennie A ciemiernik cudny❤️ U mnie pod stertą gałezi też mieszka jeż
Ichigo 15:00, 19 lut 2025

Monika83 napisał(a)
Magda widzę że u ciebie też zrobiło się trochę wiosennie A ciemiernik cudny❤️ U mnie pod stertą gałezi też mieszka jeż

Jeż w ogrodzie to fajna sprawa. Mam nadzieję, że zamieszka na dłużej
W poprzednich latach miałam też w ogrodzie wiewiórki, ale chyba się przeprowadziły, bo w zeszłym roku nie widziałam ich prawie wcale.
Wiosna na razie przystopowała, ale marzec już za rogiem, wtedy wszystko ruszy z kopyta - mam taką nadzieję. Trochę martwię się o klony japońskie, jak przetrwały te niskie temperatury. Zajrzę do nich w przyszłym tygodniu, jak już zrobi się cieplej.
Wafel 23:17, 19 lut 2025

Piękna ta działka, takie drzewa to duża wartość. Ciemiernik jeden, ale za to jaki ciekawy kolor U mnie jeszcze śnieg leży...
Ichigo 13:29, 27 lut 2025

Dziękuję, Asia
Przyszło ocieplenie, wiosna coraz bliżej. Już nie mogę się doczekać, aż zobaczę, co dzieje się w ogrodzie. Tak wyszło, że w tym tygodniu nie pojadę, oby w następnym się udało.
ElzbietaFranka 14:13, 27 lut 2025

Ichigo napisał(a)
MagdaLenka, wszystkie te duże drzewa sadził jeszcze mój ojciec. Jestem na tyle stara , że pamiętam, jak ten ogród wyglądał inaczej. Dawniej był bardziej dziki, pełen wielkich starych jabłoni, które rodziły malutkie jabłka (rosły tam gdzie teraz brzozy) i butwiejących pni. Mam wiele związanych z nim wspomnień z dzieciństwa.
To prawda, że takie duże drzewa wiele wnoszą do ogrodu i robią wrażenie. Gdybym mogła, dosadziłabym ich więcej, ale i tak cieszę się z tej przestrzeni Teraz, gdy jest tak mało zieleni, wydaje się ona jeszcze większa, niż jest.

Duża przestrzeń i drzewa robi dobre wrażenie. A co się dzieje, że nie możesz posadzić jeszcze drzew. Sadź mniejsze kiedyś urosną.
15 lat temu posadziłam sosenki już wysokie mam grzyby maślaki i rydze pod brzozami koźlarze. W tym roku zamierzam posadzić małe sosenki blisko tych wyższych. Ewentualnie za parę lat wytne te wyższe aby mogły się rozrastać teraz posadzone.
Ichigo 14:48, 27 lut 2025

Ela, mimo iż ogród należy do mnie, nie do końca mogę na nim robić wszystko to, co mi się żywnie podoba. Sprawy rodzinne, trochę to skomplikowane.
Posadziłam już kilka mniejszych drzew - klony japońskie, magnolie, miłorząb Mariken, jabłoń Freję. I wiąz holenderski Wredei. Ale dla mnie to wciąż mało. Chciałabym posadzić na środku murawy (między rabatami a orzechami włoskimi) jakieś duże drzewo. Może klon w jakiejś ładnie przebarwiającej się na jesień odmianie. Na dzień dzisiejszy mogę jednak o tym zapomnieć.

Zazdroszczę grzybów w ogrodzie. U mnie tylko gdzieniegdzie rosną opieńki.
Benia_o 17:22, 27 lut 2025

Witaj Magdo

Pięknie tu u Ciebie, tak naturalnie i te brzozy ♥️

Urzekły mnie Twoje róże, są przepiękne

Marzy mi się choć jeden taki orzech jak Twój, robiłam już kilka podejść, żeby i u mnie zagościł (uwielbiam świeże orzechy), niestety każdy padł.

Czekam z niecierpliwością, aż Twoje róże znów zakwitną
Ichigo 22:29, 28 lut 2025

Ciekawe, że też orzechy nie chcą się u Ciebie przyjąć...
Też wyczekuję róż, ale jeszcze trochę czasu minie, nim zakwitną. Na razie czeka mnie to, co przed, czyli przycinanie i nawożenie. Dużo wiosennej pracy. Zastanawiam się, czy nie posadzić kolejnych, ale chyba skupię się w tym roku na poszerzeniu rabat. Mam już kilka bylin, na które się czaję