Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 14:52, 06 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Madzia
Straty róży współczuje. Jak postanowisz zawalczyć ze szkodnikami chemią to jest preparat skuteczny ale nie eko.
Odezwij sie wtedy na priv.

Ja bym im róży nie darowała.
Mam co roku nornice i krety.
One burdel robią i czasem coś podeschnie jak wisi w powietrzu.

A zeszyt masz piękny.

Lidka, wydaje mi się, że już w zeszłym roku pisałaś mi o tym środku. Jeśli to ten sam, obecnie już nie tak łatwo go kupić. Na Allegro już go nie znajdziesz, zaostrzyli przepisy co do sprzedaży.

A za zeszyt dziękuję
Ichigo 14:57, 06 mar 2025

Wafel napisał(a)
Porządna ogrodniczka z pięknym zeszytem
Pozbądź się zwierza.

Spróbuję. Jak na razie to pierwsza róża tak obgryziona. Ale jak myślę o innych zjedzonych roślinach, to mi się ciśnienie podnosi. Poważnie zastanawiam się, czy bylin też nie zacząć sadzić w doniczkach, przynajmniej tych co cenniejszych. Mąż mi już wywiercił dziury w doniczkach produkcyjnych. Na pierwszy ogień poszły dwa pustynniki (na razie przyspieszam je, są w domu).
Ichigo 15:12, 06 mar 2025

Narsilia napisał(a)
Piękne te ładny przebiśniegów , zeszytu zazdroszczę , co roku obiecuje że taki założę i jakoś nie wychodzi ale przynajmniej etykiety od roślinek zbieram bo takto to za rok dziura w głowie co ja sadzilam.

Róży bardzo szkoda

Klaudia, większość tych przebiśniegów sadziłam w zeszłym roku. Dostałam gotowe, wykopane kępki od koleżanki. Jesienią dosadzę ich więcej, ale pewnie tym razem po prostu gdzieś kupię cebulki. Tam jest jedna kępka takich kupnych i one mają zupełnie inny kolor liści od tych naszych dzikich przebiśniegów. Są szersze i soczyście zielone. Te dzikie mają kolor szarozielony.
A zeszyt polecam. Ja zaczęłam prowadzić, bo właśnie zapominałam nazw roślin i ich odmian, które sadziłam. Zapisuję w nim też swoje ogrodnicze przemyślenia i plany.
Monika83 17:45, 06 mar 2025

Ichigo napisał(a)
W końcu musiał nadejść ten dzień - jak zaplanowałam, byłam dzisiaj na wsi, więc tegoroczny sezon ogrodowy uważam za oficjalnie otwarty
Przespacerowałam się po ogrodzie i sprawdziłam rośliny, co wypadło, a co ma się dobrze. Chyba nie jest źle. Klony japońskie, o które tak się martwiłam, nie przemarzły. Z ziemi wygląda coraz więcej cebulowych. Na razie prawie nic nie kwitnie, w sumie nic się tutaj nie zmieniło od miesiąca. Nadal kwitnie jeden ciemiernik i przebiśniegi. Na innym ciemierniku mróz zważył pąki kwiatowe i raczej nic z nich nie będzie... Straciłam jedną różę, którą przesadzałam jesienią - jakiś "szczur" ładnie obgryzł jej cały korzeń. Ciekawe, bo do tej pory gryzonie moich róż się nie czepiały.

Cudny łan przebiśniegów❤ Ja zeszytu nie prowadzę z zapiskami ogrodowymi ale kiedyś założę taką dużą księgę A róży szkoda... Tę odmianę mam na liście chciejstw
Margo2 00:32, 07 mar 2025

Ja myślę, że Ty masz karczownika. Nornica aż tak nie wygryza korzeni.
Poszukaj w necie sposobów na jego pozbycie się, inaczej stracisz nawet drzewka.
Ichigo 17:50, 07 mar 2025

Gosia, też myślę, że mam karczownika.
Wpierw myślałam, że to turkucie, bo cholerstwo zżerało mi byliny, ale kiedy w zeszłym roku straciłam miłorząb Mariken (obgryzione korzenie), doszłam do wniosku, że to karczowniki. Sugerowałaby to też bliskość rzeki, bo one występują w pobliżu wody. Szukam właśnie skutecznego sposobu, żeby ich się pozbyć...
Ichigo 14:12, 09 mar 2025

Wczoraj poszłam na Zielony Rynek i z okazji Dnia Kobiet kupiłam sobie obie takie oto prezenty:

Moje ulubione drobne bratki, pachnące. I pierwiosnki

Kocia Kafka pilnująca pustynników:

Kotki też się cieszą z pięknej pogody i lubią przesiadywać na balkonie.
Monika83 21:13, 10 mar 2025

Ichigo napisał(a)
Wczoraj poszłam na Zielony Rynek i z okazji Dnia Kobiet kupiłam sobie obie takie oto prezenty:

Moje ulubione drobne bratki, pachnące. I pierwiosnki

Kocia Kafka pilnująca pustynników:

Kotki też się cieszą z pięknej pogody i lubią przesiadywać na balkonie.
Magda ależ super prezenty❤️ i to z większym rozmachem Cudne pierwiosnki❤️ Kafka fajna asystentka ogrodowa i czeka na kwiat
Basieksp 21:16, 10 mar 2025

U nas jutro jest ryneczek, kusisz tymi bratkami
Monika83 21:28, 10 mar 2025

Basieksp napisał(a)
U nas jutro jest ryneczek, kusisz tymi bratkami
A u mnie w środę ryneczek