Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 22:58, 26 kwi 2025

Miskantowo napisał(a)

Wydaje mi się, ze to karmnik.
Ta roślina jest niziutka i taka troszkę poduchowata?
Znaczy się rosnie w takie poduchy?
Karmnik ościsty albo rozeslany.

Wygląda rzeczywiście podobnie. Spróbuję w poniedziałek zrobić zdjęcie z bliska tej roślinie, kwiatom i liściom. Może uda się ją rozpoznać. Choć, jak patrzyłam po zdjęciach, karmnik ma kwiaty białe, a te są niebieskawe.
Ichigo 23:03, 26 kwi 2025

Narsilia napisał(a)
Madzia ja również cię bardzo podziwiam i wspieram i dziękuję że się tym z nami podzieliłaś, ogród pięknie nie z każdą chwilą , dla mnie po śmierci mamy też ogród jest wielką pociecha

Klaudia, rozumiem Cię doskonale. Dla mnie ostatnie trzy lata były bardzo trudne, dużo stresu i ciężkich sytuacji. Ogród był dla mnie odskocznią, pozwalał mi się oderwać od problemów. Zresztą nadal tak jest.
Ichigo 23:14, 26 kwi 2025

LIDKA napisał(a)
Madzia mi też ogród przynosi ukojenie. Chorowałam i też ogrodowałam w miarę możliwości. Dostałam tu dużo wsparcia.
To jest jedyne w swoim rodzaju forum. Jakimś cudem albo dzięki mądrym forumowi-czym /czkom tu nie ma hejtu.

Widzę że Ty wyjątkowo dużo sił musisz włożyć w ogrodniczkowanie. Masz pasję i determinację. To świadczy o siłę ducha.
Jesteś mądra bo mimo choroby znalazłaś sobie pasję.

Stworzyłaś piękne miejsce. Nie ustawaj w działaniu. I pokazuj.

Cieszę się, że tutaj trafiłam. Mogę liczyć nie tylko na zrozumienie, ale i dobre rady i inspiracje. Dobrze móc pogadać z kimś o wspólnych zainteresowaniach, a czasem i się trochę pożalić. To naprawdę budujące.
Basieksp 23:16, 26 kwi 2025

Ichigo napisał(a)

Niestety nie wiem, co to za roślina. Ma drobne, bladoniebieskie, prawie białe kwiatki. Kwitnie tak od wielu lat do pierwszego koszenia.

Obojętnie co to jest, masz cudne miejsce na ziemi Takie, trochę sielskie Wyobrażam sobie jak tam musi być przyjemnie lubię kwitnące jabłonie inne owocowe też. No a potem tak poprostu zerwać sobie jakiś owoc do schrupania
Ichigo 23:23, 26 kwi 2025

Muszę oświadczyć wszem wobec, że po moich cyniach. Ukatrupiłam je. Nie wiem, co się stało. Pewnie za mało światła i za dużo wody. No ale nie mam miejsca pod oknem, mogłam je trzymać tylko na stole w salonie... Powinnam chyba zrezygnować z własnych wysiewów. Jak na razie (odpukać) dobrze rosną tylko aksamitki i miechunki.

Zamiast cynii w doniczkach wyrosły grzyby.

Ichigo 23:29, 26 kwi 2025

Basieksp napisał(a)

Obojętnie co to jest, masz cudne miejsce na ziemi Takie, trochę sielskie Wyobrażam sobie jak tam musi być przyjemnie lubię kwitnące jabłonie inne owocowe też. No a potem tak poprostu zerwać sobie jakiś owoc do schrupania

Tak, jest bardzo przyjemnie. Mnóstwo tam ptaków, których treli można słuchać w nieskończoność. Z owocowych chciałabym posadzić jeszcze śliwkę węgierkę i agrest, takie wspomnienie (i smaki) dzieciństwa.
MagdaLenka 23:30, 26 kwi 2025

Też miałam takie grzyby w tym roku. W pomidorach. Podejrzewam, że coś było nie teges z podłożem. Niby chwalona tutaj Aura do wysiewów, ale może trafiła się jakaś gorsza partia...
Ichigo 23:40, 26 kwi 2025

Ja użyłam ziemi Kronen do wysiewów. Podejrzewam, że u mnie jednak zawinił brak dostatecznej ilości światła. Te rośliny, które postawiłam na regale przy szybie balkonowej jako jedyne mają się dobrze.
Wafel 23:57, 26 kwi 2025

Mi się odechciało wysiewów już na samym początku tej zabawy... Kobea zdechła - 3 sztuki z 10 nasion w ogóle wzeszły, potem kaput... Macierzanka piaskowa też słabo. Resztę wysieję chyba wprost do gruntu. Werbena na razie ani drgnie...
A tu ludzie całe warzywniki ogarniają z nasion... Buu...
Basieksp 08:05, 27 kwi 2025

Ichigo napisał(a)

Tak, jest bardzo przyjemnie. Mnóstwo tam ptaków, których treli można słuchać w nieskończoność. Z owocowych chciałabym posadzić jeszcze śliwkę węgierkę i agrest, takie wspomnienie (i smaki) dzieciństwa.

Węgierki mam dwie u siebie. Kiedyś dostaliśmy je od teścia, są już całkiem duże. A agrest sadziłam jesienią dwa krzaczki. Kiedyś miałam, chyba dwa razy ten na pniu, ale jeden i drugi, mimo podpory złamał się. Krzaczki się nie połamią. Lubię kompot z agrestu i truskawek