Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 15:43, 01 maj 2025

Rabata czerwona nabiera kolorów.

Narcyzy poetyckie w końcu zakwitły.
Tak, to zielone po prawej to chwasty. Weszłam z nimi na nowy poziom. Gdzieś w nich powinna być orlaya i z dwie naparstnice.

Ichigo 15:16, 03 maj 2025

Za ogrodzeniem zakwitło pole rzepaku. Coś cudownego. Piękny mam ten krajobraz zapożyczony. Patrzę na niego i patrzę, i napatrzeć się nie mogę.

Ichigo 15:21, 03 maj 2025

Zakwitły tulipany Queen of Night, jedyne jakie posiadam.

Kwitną też pojedyncze egzemplarze narcyzów, których nie kupowałam. Zapewne pomyłka.

Ichigo 15:48, 03 maj 2025

Koncept rabaty leśnej stopniowo staje się dla mnie klarowny: rododendrony, paprocie, żurawki, hosty. Rosną też na niej młode sadzonki zawilców wielkokwiatowych. Spróbuję posadzić tojady, bo mam nadprogramowe sadzonki. I może epimedia. Za nią, bliżej pnia czereśni, rosną przebiśniegi, śnieżyce wiosenne, konwalie majowe i pierwiosnki lekarskie.
Ogólny zamysł tej rabaty rozwija się powoli ale sukcesywnie. Pomału usuwam z niej darń, jakimś sposobem w ogrodzie zawsze są bardziej naglące sprawy do zrobienia.
Wszystko wskazuje na to, że w tym roku kwitnienie rododendronów będzie bardziej obfite niż w ubiegłym.

W pobliżu leśnej zakwitły fiołki motylkowe Priceana, które sadziłam w zeszłym roku. Utworzyły ładną kępę. Łasa jestem też na inne odmiany fiołków, muszę się rozejrzeć po sklepach.

Miskantowo 21:07, 03 maj 2025

Ładnie to wszystko wygląda.
U mnie chwilowo kwitnie tylko cała skarpa i…mniszki.
Cebulowe juz dogorywają, moze jeszcze trochę szafirków wyglada akceptowalnie. Reszta juz powoli trafia na kompostownik.
Codziennie biegam i zrywam żółte kwiatki/wyrywam cale rośliny żeby nie rozsiewały się jeszcze bardziej.

Czekam na róże (pierwsze pączki juz widzę) i czosnki.
Karatawski juz kwitnie, inne pokazują pękające kule.
Ichigo 21:31, 03 maj 2025

Ale za to jak kwitnie. Cudowna ta Twoja skarpa.

Mniszki też staram się usuwać z rabat, a poza nimi pozwalam im rosnąć.

Czosnki potrzebują u mnie jeszcze chwili, żeby zakwitnąć. Pąki są jeszcze zbyt małe. Te narcyzy i tulipany, które kwitną, to same późne odmiany. Z narcyzów poza Poeticus kwitną jeszcze Bridal Crown.

Na różach też zauważyłam już pierwsze zawiązane pąki. Ale coś czuję, że w tym roku zaskoczą mnie piwonie - tak dużo pąków jeszcze u nich nie widziałam. Szykuje się bogato kwitnący maj.
LIDKA 21:36, 03 maj 2025

Sporo kwiecia masz Madzia. I dobrą rękę do rodków.
Miskantowo 00:04, 04 maj 2025

Ichigo napisał(a)
Ale za to jak kwitnie. Cudowna ta Twoja skarpa.

Mniszki też staram się usuwać z rabat, a poza nimi pozwalam im rosnąć.

Czosnki potrzebują u mnie jeszcze chwili, żeby zakwitnąć. Pąki są jeszcze zbyt małe. Te narcyzy i tulipany, które kwitną, to same późne odmiany. Z narcyzów poza Poeticus kwitną jeszcze Bridal Crown.

Na różach też zauważyłam już pierwsze zawiązane pąki. Ale coś czuję, że w tym roku zaskoczą mnie piwonie - tak dużo pąków jeszcze u nich nie widziałam. Szykuje się bogato kwitnący maj.

Mam trzy krzaczki powonii, posadzone w ubieglym roku i na razie to maluszki.
Widzę kwiaty ale bez szalenstwa.

twoje rododendrony cudne.
Moj jeden rodzynek cos mi sie nie podoba. Musze go chyba na grzyba opryskac. Jakies ma liscie niewyraźne…
Ichigo 17:59, 04 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Sporo kwiecia masz Madzia. I dobrą rękę do rodków.

Dzięki, Lidka. Staram się .
Ichigo 18:13, 04 maj 2025

Miskantowo napisał(a)

Mam trzy krzaczki powonii, posadzone w ubieglym roku i na razie to maluszki.
Widzę kwiaty ale bez szalenstwa.

twoje rododendrony cudne.
Moj jeden rodzynek cos mi sie nie podoba. Musze go chyba na grzyba opryskac. Jakies ma liscie niewyraźne…

Rododendrony kwitły u mnie w zeszłym roku bardzo słabo. Zaczęłam stosować polecaną na forum miksturę Bogdzi. Może nie regularnie, ale jednak. Widać efekty.

Piwonie potrzebują czasu, żeby bujnie kwitnąć. Muszą się dobrze zadomowić w danym miejscu. Rosną u mnie około 3-4 lata, dwie są przesadzone z ogródka w mieście.
Jedną, Buckeye Belle, też sadziłam w ubiegłym roku. Będzie miała teraz tylko dwa kwiaty. Może i skromne początki, ale wiem, że warto poczekać. Z roku na rok kwiatów będzie coraz więcej.