Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Monika83 10:48, 25 kwi 2025

Ichigo napisał(a)
Magnolie kończą kwitnienie...

Madzia jaka to odmiana tej piękności? Cudna jest U mnie magnolia gwiaździsta skończyła kwitnienie,a dwie niedawno zakwitły...
Ichigo 12:03, 25 kwi 2025

MagdaLenka napisał(a)

A właśnie powinnaś być z siebie dumna! Nie masz ogrodu na wyciągnięcie ręki, tylko musisz dojeżdżać. To jest spora komplikacja, a i tak udaje Ci się zagospodarowywać kolejne połacie. Ja jestem pod wrażeniem Twojej determinacji.

"Determinacja" - to słowo-klucz, jeśli chodzi o moją relację z ogrodem. Czasem mam wrażenie, że wszystko staje mi na przeszkodzie, abym mogła cieszyć się nim i w nim z satysfakcją - a nie frustracją - pracować. Ciągłe dojazdy i to nawet nie samochodem, a transportem publicznym, wożenie w ciasnym busie roślin i innych klamotów, to że mogę być w ogrodzie zwykle tylko dwa razy w tygodniu, a teraz jeszcze inwazja karczowników i sadzenie wszystkiego w doniczkach... No, czasami się odechciewa. Kryzys przyjdzie na pewno, prędzej czy później.

Ale cieszę się, że ogród podoba się komuś więcej niż tylko mnie. To naprawdę budujące i motywuje mnie do dalszego działania .
Ichigo 12:11, 25 kwi 2025

GingerO napisał(a)
Magda podziwiam Cie za te dojazdy, wożenie, prace tam i powrót. Musisz kochać to miejsce

Ola, trudno jest, ale cóż począć? Nie mam innego wyjścia. Może i kocham ten ogród, choć czasami go nie cierpię. W sumie niewiele mam poza nim, może dlatego się tak na niego uparłam. W pewnym sensie realizuję się w nim. Spędzam czas w ruchu, na świeżym powietrzu, blisko natury. Od lat choruję na depresję, a ogród ma dla mnie działanie terapeutyczne.
Ichigo 12:13, 25 kwi 2025

Monika83 napisał(a)
Madzia jaka to odmiana tej piękności? Cudna jest U mnie magnolia gwiaździsta skończyła kwitnienie,a dwie niedawno zakwitły...

Kupiłam ją jako odmianę Red as Red. To jej pierwsze kwitnienie.
Chętnie posadziłabym u siebie jeszcze jedną magnolię, są cudowne. Gwiaździsta też piękna.
Monika83 12:28, 25 kwi 2025

Ichigo napisał(a)

Kupiłam ją jako odmianę Red as Red. To jej pierwsze kwitnienie.
Chętnie posadziłabym u siebie jeszcze jedną magnolię, są cudowne. Gwiaździsta też piękna.
Madzia masz działkę bardzo dużą to i mozesz zaszaleć z magnoliami a jest w czym wybierać bo odmian jest odgroma...
MagdaLenka 13:47, 25 kwi 2025

Ichigo napisał(a)

Ola, trudno jest, ale cóż począć? Nie mam innego wyjścia. Może i kocham ten ogród, choć czasami go nie cierpię. W sumie niewiele mam poza nim, może dlatego się tak na niego uparłam. W pewnym sensie realizuję się w nim. Spędzam czas w ruchu, na świeżym powietrzu, blisko natury. Od lat choruję na depresję, a ogród ma dla mnie działanie terapeutyczne.

Wobec tego tym bardziej należą Ci się brawa!
Terapeutyczne działanie ogrodnictwa znam i potwierdzam. A wiedziałaś, że w glebie bytują naturalnie bakterie Mycobacterium vaccae, które mają udowodnione naukowo działanie antydepresyjne (powodują wydzielanie serotoniny)? To między innymi dlatego praca w ziemi koi nerwy.
Wafel 15:36, 25 kwi 2025

Korzystaj ile wlezie z tej naturalnej terapii! Teren jest przepiękny.
Wafel 15:37, 25 kwi 2025

Najgorsze, że ten Mycobacterium vaccace tak uzależnia, ale bynajmniej to środek naturalny
GingerO 07:57, 26 kwi 2025

Ichigo napisał(a)

Magda, współczuję bardzo choroby... Wiem jakie to ciężkie, od lat pracuję na psychiatrii.. Ogród na pewno ma takie działanie (terapeutyczne). Oglądałam Gardeners World, tam często pokazywali ogrody które temu służą, dla dorosłych i dzieci. Ja nieraz sobie myślę o Tobie, jak Ty jedziesz z tymi klamotami wszystkimi ta komunikacją miejską, myślę o Twojej determinacji, sile. Piękny ogród tworzysz dziewczyno!
Basieksp 08:11, 26 kwi 2025

Ichigo napisał(a)
Tak wygląda murawa, coś pięknego. Cała ukwiecona.

No pięknie co to jest, takie drobniutkie, na biało? Jakby czymś białym, delikatnie przypruszone Cała ta przestrzeń, z tymi drzewami bardzo mi się podoba