Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Miskantowo 08:21, 27 kwi 2025

Ichigo napisał(a)
Muszę oświadczyć wszem wobec, że po moich cyniach. Ukatrupiłam je. Nie wiem, co się stało. Pewnie za mało światła i za dużo wody. No ale nie mam miejsca pod oknem, mogłam je trzymać tylko na stole w salonie... Powinnam chyba zrezygnować z własnych wysiewów. Jak na razie (odpukać) dobrze rosną tylko aksamitki i miechunki.

Zamiast cynii w doniczkach wyrosły grzyby.

Za mokro zdecydowanie

Ja się tez martwię o moje.
Zostawilam je na zewnatrz w ciepła noc i nad ranem była ulewa.
Schna juz trzeci dzien i wyglądają dosć mizernie.

Zabawa z sadzonkami to sporo pracy i pilnowania.

U mnie w tym roku nie wzeszly didiskusy i ostrózeczki.
Te ostatnie chyba jeszcze wysieję do korytka. Co mi zależy.

Mam natomiast bardzo przyzwoite wieczorniki, czarnuszki African Bride, maki Mother of Pearl.
Rozsial mi się tez jakis mak ozdobny, mam go pelno. Trzymam kciuki żeby byl lawendowy.
No i werbena patagonska.
Jezeli komus jest potrzebna to zapraszam
Ile potrzeba? 500? 1000? 2000?
Na werbenę jest jeszcze wcześnie. Pojawiaja się pierwsze siewki. W polowie maja będę tu miala dywany z werbenek.
Benia_o 13:25, 27 kwi 2025

Ichigo napisał(a)
Ja użyłam ziemi Kronen do wysiewów. Podejrzewam, że u mnie jednak zawinił brak dostatecznej ilości światła. Te rośliny, które postawiłam na regale przy szybie balkonowej jako jedyne mają się dobrze.

Również używam ziemi do wysiewów z tej firmy i jestem z niej mega zadowolona. Zapewne to wina małej ilości światła i za dużej wilgoci.
Kordina 13:44, 27 kwi 2025

Ichigo napisał(a)
... Ogród ma dla mnie duże znaczenie, choć jest też źródłem frustracji i niepowodzeń. Ale muszę przyznać, że w całym tym "ogrodowaniu" bardzo wspiera mnie mój mąż. Bez niego nie powstałaby nawet połowa tego, co stworzyłam....

Jak cudownie, że możesz tak napisać o swoim mężu, gratuluję męża nie wszystkim jest to dane... Wszystkiego co najlepsze ze Świata dla Was
Ichigo 15:56, 27 kwi 2025

Wafel napisał(a)
Mi się odechciało wysiewów już na samym początku tej zabawy... Kobea zdechła - 3 sztuki z 10 nasion w ogóle wzeszły, potem kaput... Macierzanka piaskowa też słabo. Resztę wysieję chyba wprost do gruntu. Werbena na razie ani drgnie...
A tu ludzie całe warzywniki ogarniają z nasion... Buu...

Nie łam się, mam tak samo. Co roku próbuję, ale z moich wysiewów dobrze jak 1/5 przeżyje. Od trzech lat staram się z orlayą - wschodzi, a potem ginie. Uparta jestem i próbuję dalej. Dzisiaj wysiałam marchew ozdobną i tym razem postawiłam doniczkę pod oknem. Zobaczymy, czy stanie się magia .
Kobeę sadziłam w zeszłym roku i nic z tego nie wyszło. Zostały mi nasiona. Chyba wsadzę po prostu dwa-trzy wprost do doniczki, w której rośnie wiciokrzew na balkonie.
Ichigo 16:41, 27 kwi 2025

Basieksp napisał(a)

Węgierki mam dwie u siebie. Kiedyś dostaliśmy je od teścia, są już całkiem duże. A agrest sadziłam jesienią dwa krzaczki. Kiedyś miałam, chyba dwa razy ten na pniu, ale jeden i drugi, mimo podpory złamał się. Krzaczki się nie połamią. Lubię kompot z agrestu i truskawek

Jak będę kupowała agrest to właśnie krzaczki, nie na pniu. Też lubię kompot z agrestu. I dżem .
Ichigo 16:51, 27 kwi 2025

Miskantowo napisał(a)

Za mokro zdecydowanie

Ja się tez martwię o moje.
Zostawilam je na zewnatrz w ciepła noc i nad ranem była ulewa.
Schna juz trzeci dzien i wyglądają dosć mizernie.

Zabawa z sadzonkami to sporo pracy i pilnowania.

U mnie w tym roku nie wzeszly didiskusy i ostrózeczki.
Te ostatnie chyba jeszcze wysieję do korytka. Co mi zależy.

Mam natomiast bardzo przyzwoite wieczorniki, czarnuszki African Bride, maki Mother of Pearl.
Rozsial mi się tez jakis mak ozdobny, mam go pelno. Trzymam kciuki żeby byl lawendowy.
No i werbena patagonska.
Jezeli komus jest potrzebna to zapraszam
Ile potrzeba? 500? 1000? 2000?
Na werbenę jest jeszcze wcześnie. Pojawiaja się pierwsze siewki. W polowie maja będę tu miala dywany z werbenek.

U mnie werbena też sama się sieje, traktuję ją już jak chwast. Kilka lat temu posadziłam ją z gotowych sadzonek, zakładając, że jest to i tak jednorazowy wydatek, bo będzie się sama siała co roku. I tak też się stało. Co większe egzemplarze potrafią też ładnie przezimować.

Sadzonki w tym roku pilnowałam najbardziej pod tym względem, żeby ich koty nie zjadły. Tymczasem wykończyłam je ja własną nieumiejętnością. No nie mam ręki do wysiewów, nie ukrywam. Cieszę się, że w zeszłym roku udało mi się z naparstnicami, bo rabaty bez nich są jakieś puste. Chcę jeszcze spróbować z malwami, będą idealnie pasować do wiejskiego charakteru ogrodu.
Czarnuszkę African Bride też sadziłam, ale nic nie wyrosło...
Ichigo 16:54, 27 kwi 2025

Benia_o napisał(a)
Również używam ziemi do wysiewów z tej firmy i jestem z niej mega zadowolona. Zapewne to wina małej ilości światła i za dużej wilgoci.

Dokładnie, też tak myślę.
Ichigo 16:57, 27 kwi 2025

Kordina napisał(a)

Jak cudownie, że możesz tak napisać o swoim mężu, gratuluję męża nie wszystkim jest to dane... Wszystkiego co najlepsze ze Świata dla Was

Mąż dziękuje. I ja też .
Wzajemnie, Bożenka. Życzymy Ci wszystkiego co najlepsze.
Kordina 20:39, 27 kwi 2025

Dziękuję również

Ichigo napisał(a)

Jak będę kupowała agrest to właśnie krzaczki, nie na pniu. Też lubię kompot z agrestu. I dżem .

ja właśnie mam kupione 2 bezkolcowe do donic SPINE FREEA z czerwonymi owockami, do -30, ale na zimę wszystkim młodym chudym drzewkom daję otulinę izolacyjną i wiąże im szaliczki z włókniny od góry żeby deszcz nie spływał po pniu
Ichigo 10:29, 29 kwi 2025

Fajnie byłoby mieć choć jeden krzaczek agrestu w ogrodzie... Może się uda posadzić jeszcze tej wiosny.