Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 19:14, 06 maj 2025

Monika83 napisał(a)
U mnie już przekwitły wszystkie narcyzy o pełnych kwiatach, kwitną te babcine ale bardzo słabo... Te pomyłki bardzo ładne ten pierwszy na zdj też mam to odmiana Tahiti

Dobrze wiedzieć, Monika. Ładna odmiana, może dokupię ich więcej jesienią.

Babcine kwitną u mnie bez problemu, ale mają trochę mniejsze kwiaty niż przy pierwszym kwitnieniu po posadzeniu.
Ichigo 19:24, 06 maj 2025

ewsyg napisał(a)
Madziu, masz jeszcze sporo terenu do szaleństw ogrodowych. Bardzo podobają mi się te babcine narcyzy.

Też je lubię. Są to jedne z pierwszych narcyzów, jakie posadziłam u siebie. Myślę, że wiele z nas ma do nich sentyment, bo pamięta je właśnie z dzieciństwa i babcinych ogródków .
Jest wiele innych, ładniejszych odmian, ale te poetyckie zawsze znajdą u mnie miejsce w ogrodzie.
Ichigo 19:28, 06 maj 2025

Narsilia napisał(a)
Magda dzieje się u ciebie pomalutku ale w dobrą stronę te pomylone narcyzy boskie , rodki mają piękne pąki będzie moc kwitnienia , rzepak też mam w tym roku za płotem więc też obserwuje ten piękny widok

Fajnie, jak coś tak pięknego rośnie za płotem, a nie tylko kukurydza .

Niektóre azalie już zakwitły. Może jutro wrzucę jakieś zdjęcia, jak pogoda dopisze.
Ichigo 19:49, 06 maj 2025

Wafel napisał(a)
Piękne niebieskości te kwiatki na zdjęciu obok niezapominajek to wielosił?
Mnie rodki w ogóle nie kręcą, chociaż jedna roślina, "której nie muszę mieć" Robią na mnie wrażenie jak są rozrośnięte, wysokie, na dużych terenach, w dużych ogrodach leśnych, w parkach i tylko jak kwitną, takie widziałam np. w Karpaczu, przy świątyni Wang. Wolę zwiewne roślinki, trawy, takie ogólnie bardziej ażurowe i moje oko strasznie wrażliwe na bylinowe nowości Miksturę Bogdzi zapisałam dla sąsiadów, bo ciągle jakiś problem z nimi mają, może jak im pomogę to kiedyś będę miała rodkowe widoki od sąsiadów

Tak, Asia, to wielosił.
Jeśli chodzi o rododendrony, to mam do nich mieszane uczucia. Potrafią zrobić wspaniałe show podczas kwitnienia, ale to dosyć wymagające rośliny. I kapryśne. W zeszłym roku kwitły u mnie bardzo słabo. Kilka z nich też uśmierciłam... Zwykle najbardziej podobają mi się odmiany, które słabo zimują w naszym klimacie.
Zwiewne, ażurowe rośliny też są piękne. Lubię zwłaszcza trawy i łączyć je z bylinami.