Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

GingerO 16:17, 17 maj 2025

To super, że masz blisko takiego opiekuna. Też byłam na targu/ryneczku dziś, po 3 krzaczki niskich pomidorów. I choć mam zakaz wewnętrzny, kupiłam śliczną driakiew. A wczoraj jak byłam po ziemię w ogrodniczym kupiłam biały lubin... I jak tu się powstrzymać, no nie wiem.
MagdaLenka 16:30, 17 maj 2025

Ichigo napisał(a)

Ja to tak mam zawsze. Jak poczuję ładny zapach, tracę rozum i kupuję kompulsywnie.

Kierowanie się nosem w ogrodnictwie to akurat żadna wada. Zwłaszcza, że róża przepiękna.

Kasztanowiec też super. Może to faktycznie jakaś wyfikana odmiana...
Ichigo 16:32, 17 maj 2025

GingerO napisał(a)
To super, że masz blisko takiego opiekuna. Też byłam na targu/ryneczku dziś, po 3 krzaczki niskich pomidorów. I choć mam zakaz wewnętrzny, kupiłam śliczną driakiew. A wczoraj jak byłam po ziemię w ogrodniczym kupiłam biały lubin... I jak tu się powstrzymać, no nie wiem.

Ja nie mogę się powstrzymać, to silniejsze ode mnie. Ale taki zakupoholizm nie jest przynajmniej szkodliwym nałogiem. Sprawia mi wiele radości, więc po co się ograniczać?
Ichigo 16:39, 17 maj 2025

MagdaLenka napisał(a)

Kierowanie się nosem w ogrodnictwie to akurat żadna wada. Zwłaszcza, że róża przepiękna.

Kasztanowiec też super. Może to faktycznie jakaś wyfikana odmiana...

Ostatnio jakoś większą wagę przywiązuję do zapachu w ogrodzie. Zwłaszcza róże staram się wybierać pachnące, nie tylko te z ADR.

Jeśli chodzi o kasztanowca, to pewnie jakaś mutacja. Wcześniej nie miał takiej wariegacji. Ciekawe, czy powtórzy się w następnym roku.
Edenka 16:44, 17 maj 2025

Witaj Magda

Trochę mnie nie było, ale miło czytać Twoje wpisy.
Róża nowa ciekawa , zapach ważna rzecz. Zimno się zrobiło, czekam na wtorek ma zrobić się słonecznie.
Fajnie, że masz czereśnię i inne drzewka owocowe. Moja mama uwielbia czereśnie, ja aż nie tak bardzo.
Zaprawiasz słoiki ?
Ichigo 17:21, 17 maj 2025

Witaj, Edenka .
Też mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu pogoda dopisze. Mąż zaczyna urlop i chcemy wykorzystać ten czas i trochę więcej podziałać w ogrodzie.

Bardzo lubię czereśnie, ale za tą odmianą, która u mnie rośnie, nie przepadam. Ma bladoróżowe owoce, często robaczywe. Moja mama robiła z nich dawniej pierogi, ale teraz karmią się nimi głównie szpaki. Podobnie mam z jabłkami. Nie smakują mi. To jakieś stare odmiany. Ja lubię Gala albo Golden i Red Delicious.

Przetworów nie robię, nie mam do tego zamiłowania. Ale moja mama dużo tego robiła swego czasu. Dżemy i soki, kompoty. Moja pomoc ograniczała się do drylowania wiśni i czyszczenia agrestu z ogonków. I do zbiorów. Kiedyś ze wszystkiego były robione jakieś przetwory, ze wszystkich malin, agrestów i porzeczek. Zbieraliśmy nawet kwiaty róży pomarszczonej na konfiturę. Uwielbiałam z nią domowe pączki. Ale to były inne czasy. Ja nawet połowy nie potrafię zrobić z tego, co umiała moja mama. Nie ma też takiej potrzeby.
LIDKA 20:28, 17 maj 2025

Madzia uciekłabym na widok takiego szkodnika, trzymam kciuki za tabsy żeby podziałały.
o dziwo, u mnie w tym roku spokój. Jest zimno i buro, popaduje.
O ogrodowaniu w ten weekend nawet nie śnię.

Madzia Twój ogród to rodzinne włości. Czy jest szansa ze kiedyś tam zamieszkasz?

Wafel 00:32, 18 maj 2025

Spotkanie z karczowanikiem ty to masz przygody... Oby tabsy były skuteczne!
Edenka 08:56, 18 maj 2025

Z kawką przywędrowałam...trzeba energii sobie dodać, bo szarzyzna za oknem.
O tak kiedyś moja babcia miała spiżarkę tylko z przetworami, zawsze mogłam liczyć na babcię, kiedy potrzebowałam jagód do pampuchów Moja mamuś robi co roku kiszone ogórki, a czasami paprykę nadziewaną.
Ja swego czasu czosnek kiszony zrobiłam, ot taka fanaberia
Może posadź ulubioną jabłoń?

Miłej niedzieli
Ichigo 15:32, 20 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Madzia uciekłabym na widok takiego szkodnika, trzymam kciuki za tabsy żeby podziałały.
o dziwo, u mnie w tym roku spokój. Jest zimno i buro, popaduje.
O ogrodowaniu w ten weekend nawet nie śnię.

Madzia Twój ogród to rodzinne włości. Czy jest szansa ze kiedyś tam zamieszkasz?

Lidka, na razie nie myślę o tym, aby tam zamieszkać. Może gdybym miała samochód i prawo jazdy, ale tego raczej nie przewiduję. Może w miesiącach letnich będę tam kiedyś pomieszkiwać, to już prędzej.
U mnie też pogoda nieciekawa. Nie zachęca do przebywania w ogrodzie. Miałam jechać na wieś dzisiaj, ale mi się nie chciało... Jest szaro i ciemno. Jutro pojadę, ma być słonecznie. Już w zeszły piątek przyjechały węgierka, borówki i agresty plus mam cały balkon roślin - wszystko do posadzenia. Będzie co robić.
Też jestem ciekawa, czy tabsy zadziałały. I tak nadal będę sadzić w doniczkach. Nie wiem, czy się przełamię, aby sadzić bez... Po tych wszystkich szkodach uraz pozostał.