Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 13:44, 25 maj 2025

Miskantowo napisał(a)
Daj znać jak irysy kupione na allegro.
Własnie dziś robiłam obchód i uznałam, ze potrzebuję więcej irysów!

Dam znać .
Mnie też coś nagle wzięło na irysy. Kupiłam niskie odmiany i tylko kilka, żeby sprawdzić, czy nic ich nie zeżre... Bo pozostałe, jakie miałam, przetrzebiły jednak karczowniki.
Ichigo 13:57, 25 maj 2025

Narsilia napisał(a)

Zgadzam się powojniki boskie co to za odmiana , skazie też ci pięknie i zdrowo kwitną ,
Pogoda w tym roku okropna wstrzelić się w okno pogodowe bez deszczu i w miarę temp to jak wygrać w lotka

Najgorzej, że zamiast się pohamować w taką pogodę, wciąż dokupuję nowych roślin. Na balkonie nie mam już miejsca, przechowuję je teraz w mieszkaniu. Wiem, rozhartują się, ale nie mam innego wyjścia.
Wczoraj znowu byłam w Castoramie i dokupiłam - cytrynowożółtych aksamitek i purpurowych goździków. Była promocja, czwarta roślina za złotówkę, czy jakoś tak. Posadzę je na skalniaku.

Te powojniki to Mrs Cholmondeley.
Edenka 07:58, 28 maj 2025

Powojnik mega , u mnie słabo rosną.
Jakie odmiany irysów zamówiłaś? Teraz jest czas irysów, mam ich kilka , uwielbiam
Ichigo 10:22, 28 maj 2025

Edenka, kupiłam po jednej - dwóch sztukach z każdej odmiany. Chciałam wpierw sprawdzić, jak będą wyglądały, no i czy nic ich nie zje . I tak zakwitną dopiero w przyszłym roku.
Kupiłam: Dixie Pixie, Derive, Bedford Lilac i Pumpkin Cheescake.
Ichigo 21:06, 28 maj 2025

Przyszły sadzonki kosaćców. Przyznam, że takie se. Dość małe kłącza i bardzo przesuszone.

Moje irysy na rabatach zazwyczaj wyglądają tak:

Pod tym irysem znalazłam dzisiaj ślimaka, który stołował się w najlepsze. Czy to możliwe, żeby ślimaki zżerały tak kłącza irysów? Czy jednak stawiać na karczowniki? Nie było pod nim żadnej nory...
Narsilia 08:13, 29 maj 2025

O matko nawet w irysach gustują , łączę się w bólu z tymi szkodnikami , ja oficjalnie 3 duże drzewa do wykopania 3 klony globoson masakra może dziś jedno wykopie i zobaczę co się stało z korzeniami, kolejne posadzę już w siatce bo chyba nie ma innej rady i obsupe karbitem na wszelki wypadek ,

Mnie też irysy zaczarowały chce ich w innych kolorach do ogrodu długo i obficie kwitną
Ichigo 14:17, 29 maj 2025

Wczoraj jak siedziałam sobie w ogrodzie i patrzyłam na rabaty naszła mnie taka refleksja:

Pierwszą rabatę zakładałam jakieś cztery lata temu. Obsadziłam ją gęsto, żeby szybko był efekt wow i nie było miejsca na chwasty. Teraz rabata ta jest dosyć łysa, a tam gdzie najgęściej, są to chwasty, które chętnie zagarniają puste miejsca. Ciągle przy niej pracuję, ciągle coś sadzę i ciągle jest pusto. Mam wrażenie, że co roku to się powtarza - sadzę, potem rośliny znikają, sadzę znowu. I tak w kółko. To męczące, zaczynam mieć tego dość.

Jak tak dalej pójdzie, poszukam sobie innego hobby.

Klaudia, współczuję strat. Koniecznie obejrzyj korzenie, może się wyjaśni, dlaczego klony zginęły. Siatka to zawsze jakieś rozwiązanie.
Ichigo 14:21, 29 maj 2025

Takie tam ogrodowe:

Ichigo 14:30, 29 maj 2025

Zakwitła szarotka alpejska i orlaya - tak, w końcu mam orlayę. Z nasion wysianych wprost na rabacie w zeszłym roku. Teraz będę już tak robić zawsze. Żadnego sadzenia w doniczkach.

Ichigo 14:39, 29 maj 2025

Trochę więcej uwagi poświęciłam skalniakowi. "Więcej uwagi", czyli trochę odchwaściłam i posadziłam aksamitki i goździki. Upchnęłam tam też narcyzy, które zostały mi jeszcze ze świąt.

Roseum Elegans w pełni kwitnienia: