Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

MagdaLenka 23:04, 06 cze 2025

Dobrze, że wspomniałaś o "zapachu" Coral Sunset, bo planowałam ją u siebie, ale teraz muszę jeszcze raz przemyśleć temat.
Piękne kwitnienia masz, a chwastami się nie przejmuj. Nikt nie ma ogrodu bez chwastów.
Ichigo 15:33, 07 cze 2025

Magda, ta piwonia jest na tyle piękna, że dobrze ją wprowadzić do ogrodu. Jej zapach na szczęście nie jest wyczuwalny w otoczeniu, dopiero kiedy ją powąchasz. Ja bym śmiało sadziła. Choć kwitnienie uważam za dość skąpe, bo na jednym pędzie jest tylko pojedynczy kwiat... Nie ma pąków bocznych.
Ichigo 14:58, 13 cze 2025

Magiczne tabsy na karczowniki okazały się jednak nie tak skuteczne, jak chciałabym, aby były. Karczowniki jak były, tak są. Świadczą o tym nowe korytarze (podniesiona ziemia w wielu miejscach na rabatach) i nowe szkody.
Zżarły mojego jedynego irysa, który kwitł. Jak przyjechałam wczoraj na wieś, cała łodyga wraz z kwiatem leżała na rabacie przegryziona u nasady. Po kilku godzinach irys wyglądał tak:

Czyli do połowy był już wciągnięty pod ziemię.
Jak wyjeżdżałam, był już prawie cały pod ziemią, wystawał tylko szczytowy kwiat.

Już nawet płakać mi się nie chce z bezsilności.
Monika83 15:10, 13 cze 2025

Ichigo napisał(a)
Magiczne tabsy na karczowniki okazały się jednak nie tak skuteczne, jak chciałabym, aby były. Karczowniki jak były, tak są. Świadczą o tym nowe korytarze (podniesiona ziemia w wielu miejscach na rabatach) i nowe szkody.
Zżarły mojego jedynego irysa, który kwitł. Jak przyjechałam wczoraj na wieś, cała łodyga wraz z kwiatem leżała na rabacie przegryziona u nasady. Po kilku godzinach irys wyglądał tak:

Jak wyjeżdżałam, był już prawie cały pod ziemią, wystawał tylko szczytowy kwiat.

O rany... Magda a może tych tabsów trzeba dać jeszcze więcej?
Monika83 15:12, 13 cze 2025

Ichigo napisał(a)
Rododendrony już przekwitły, zaczynają naparstnice, ostróżki i piwonie. W tym tygodniu udało mi się być w ogrodzie tylko trzy godziny w czwartek... Niewiele zdziałałam. Było piekielnie gorąco, żar lał się z nieba. Podlałam rabaty i posadziłam ostatnie dalie. Muszę koniecznie przyłożyć się do pielenia, bo w niektórych miejscach chwasty zarosły byliny całkowicie.

Pierwsza piwonia w rozkwicie. Nie jestem pewna odmiany, ale to chyba Coral Sunset. Bardzo ładna, ale brzydko pachnie. Do przesadzenia jesienią, bo jest zbyt wysoka na przód rabaty, gdzie teraz rośnie.

Kwitną też pierwsze róże, ale zdjęcia wkrótce .
Magda a ta twoja piwonia zmienia barwę pod koniec kwitnienia? Bo podobna jest do niej jeszcze odmiana Coral Charm...
Benia_o 18:18, 13 cze 2025

Ichigo napisał(a)

Obawiam się, że ciężko będzie się go pozbyć. U nas też nic nie działa. Rozgościł się na dobre w czteroletnim sadzie. Załatwił już 3 największe jabłonie, kolejnych kilka drzew jest w kiepskiej kondycji. Jak tak dalej pójdzie to szybko pozbędziemy się całego sadu. Już nawet rozkopujemy rękami wszystkie tunele, żeby go znaleźć i nic. Też jesteśmy bezsilni, strasznie to wkurzające