Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Wafel 07:44, 01 kwi 2026

Wesoło na balkonie Śnieżyc jeszcze nie widziałam w życiu na oczy (tak na żywo), piękne dzwoneczki. Tak jak latem lubię niebieskości i fiolety, to latem jednak biel i maślane kolory ładnie rozjaśniają rabaty, zwłaszcza jak brakuje zieleni.
Kordina 00:19, 03 kwi 2026

No właśnie, widać, ze kotek też miłośnik roślinek jak i jego mama kocia
Ichigo 11:09, 04 kwi 2026

Dzięki, Mirka .

Bożena, kotek - czyli kotka o imieniu Kafka - uwielbia rośliny, podobnie jak jej towarzyszka, kotka Tutiki. Jak wpadają na balkon od razu zaczynają je zjadać. Dlatego muszę uważać, co na nim sadzę. Wcinać bratki im pozwalam, bo to jadalne kwiatki . Ale z lilii już musiałam zrezygnować, są mega trujące dla kotów.
Kafka to poza tym straszny łobuz. Ciągle wchodzi na sznurki na pranie. Już raz spadła. Raz złapała też sikorkę. Dlatego koty mają wstęp na balkon tylko pod moim czujnym okiem, muszę je stale pilnować.
Ichigo 11:14, 04 kwi 2026

Wafel napisał(a)
Wesoło na balkonie Śnieżyc jeszcze nie widziałam w życiu na oczy (tak na żywo), piękne dzwoneczki. Tak jak latem lubię niebieskości i fiolety, to latem jednak biel i maślane kolory ładnie rozjaśniają rabaty, zwłaszcza jak brakuje zieleni.

Asia, zgadzam się. Uwielbiam niebieskości, ale te drobne białe kwiatki wczesną wiosną cieszą jak mało który inny kwiat. Liczę na to, że śnieżyce się u mnie rozmnożą i znaturalizują, podobnie jak przebiśniegi.
Ichigo 12:14, 04 kwi 2026

Wczoraj:

Ichigo 12:19, 04 kwi 2026

Rabaty coraz bardziej zielone. Na szczęście chwastów jeszcze mało. Tylko jak ja to teraz obsypię korą??

Ichigo 12:28, 04 kwi 2026

Najbardziej dorodny spośród moich ciemierników:

Przyjechała już pierwsza partia obrzeża kortenowego do mniejszej rabaty, "czerwonej". Jeszcze nie wiem, kiedy się za to z mężem weźmiemy. Planujemy wyjazd na wieś we wtorek po świętach. Trzeba będzie podwiązać różę Giardinę, bo zerwały się jej tej zimy wszystkie sznurki. I podciąć resztę roślin. I nawieźć róże. Ech...
Monika83 17:38, 04 kwi 2026

Ichigo napisał(a)
Najbardziej dorodny spośród moich ciemierników:

Przyjechała już pierwsza partia obrzeża kortenowego do mniejszej rabaty, "czerwonej". Jeszcze nie wiem, kiedy się za to z mężem weźmiemy. Planujemy wyjazd na wieś we wtorek po świętach. Trzeba będzie podwiązać różę Giardinę, bo zerwały się jej tej zimy wszystkie sznurki. I podciąć resztę roślin. I nawieźć róże. Ech...
Madzia to Anja Oudolf? Piękny ❤️ Ja mam od jesieni tę odmianę ale to malutki krzaczek i wdodatku zakwitł mimo że nie liczyłam na kwiat w tym roku.I cudne wrzośce
Ichigo 19:54, 05 kwi 2026

Monika, nie jestem pewna. Nie oznaczałam odmian po posadzeniu i teraz wszystko mi się pomieszało... Wydaje mi się, że to Anja Oudolf. Tak na 80%. Zaskoczył mnie swym rozmiarem. Inne ciemierniki mają po jednym kwiecie lub dwóch, a ten przerósł moje oczekiwania.

Wrzośce dziękują . Wprawdzie nie wszystkie są takie dorodne, ale cóż, ciągle próbuję.
Ichigo 16:03, 06 kwi 2026

Dzisiaj nastąpiło komisyjne otwarcie paczki ze sklepu lilietulipany. Długo ta paczka u mnie stała, przyznaję się. Odebrałam ją 28 marca, a więc po 10 dniach... Nie powinno mnie zatem dziwić, że prawie wszystkie irysy zgniły. Masakra, co za zapach. Sama jestem sobie winna.

Ale cebule mieczyków i śnieżyc są wspaniałe. Jędrne, wielkie. Chyba nigdy takich nie miałam.

Co zrobić z mieczykami, które już kiełkują? Chyba za wcześnie na sadzenie ich do gruntu? A jeśli do maja wyschną?

Dalia Cafe Au Lait i przykładowa cebulka śnieżycy letniej: