Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wiejski ogród Magdy

Wiejski ogród Magdy

Ichigo 16:06, 06 kwi 2026

Kafkę jak zwykle interesuje, co jest w pudełku :

MagdaLenka 21:45, 06 kwi 2026

Wspaniały asystent ogrodnika!
Ja też zastanawiam się, czy już pora na sadzenie mieczyków. Muszę sprawdzić, czy moje przypadkiem też nie kiełkują...
Ichigo 09:50, 09 kwi 2026

Madzia, czyli mieczyki można sadzić już w kwietniu?
Bee 09:53, 09 kwi 2026

Ichigo napisał(a)

Nadrabiam powoli zaległości w czytaniu i zachwyciły mnie te zdjęcia. O rany jakie piękne przebiśniegi! U mnie nie chcą przyrastać. Nie zjadają Ci ich nornice?

I jeszcze mam pytanie o kortenowe obrzeża. Możesz wysłać mi namiar na prw? Chyba muszę zrezygnować z kancika przy rabacie angielskiej bo na odległość nie wyrabiam z pieleniem niestety.
Ichigo 10:17, 09 kwi 2026

Byłam na wsi we wtorek - jedyny dzień po świętach w tym tygodniu, kiedy miała być w miarę znośna pogoda. Słońce dopisało, ale wiało tak, że myślałam, że mi mózg wywieje z głowy. Pracowało się w tym wietrze bardzo ciężko. Podwiązałam do pergoli różę Giardinę, bo się całkiem zerwała tej zimy (teraz wiem, że jutowe sznurki nie nadają się do podwiązywania takiego potwora), posadziłam śnieżyce letnie, przycięłam kilka roślin. I to wszystko. Na więcej nie miałam już siły. Bardzo przeszkadza mi ręka, którą złamałam. Jest bolesna, ma ograniczoną ruchomość, nie mogę się na niej oprzeć. Ciężko sadziło mi się te śnieżyce... W ogóle praca w ogrodzie wtedy to był jakiś hardkor. Pomijając już zimno, wiatr i zalewający mnie katar, uświadomiła mi moje nowe ograniczenia.

To będzie trudny sezon.
Ichigo 10:53, 09 kwi 2026

Bee napisał(a)

Nadrabiam powoli zaległości w czytaniu i zachwyciły mnie te zdjęcia. O rany jakie piękne przebiśniegi! U mnie nie chcą przyrastać. Nie zjadają Ci ich nornice?

I jeszcze mam pytanie o kortenowe obrzeża. Możesz wysłać mi namiar na prw? Chyba muszę zrezygnować z kancika przy rabacie angielskiej bo na odległość nie wyrabiam z pieleniem niestety.

Beata, akurat przebiśniegów nornice mi nie zjadają . A raczej karczowniki. One siedzą głównie na rabatach, tam się stołują. Przebiśniegi rosną w pewnym oddaleniu od rabat, może dlatego nic ich nie rusza. A może ich po prostu nie lubią, nie wiem. Ale i tak co roku dosadzam kolejne, żeby było ich więcej.

Co do obrzeży - właśnie dlatego zrezygnowałam z kancika, nie mam na to czasu. Szukałam jakiegoś dobrego rozwiązania, czyli: aby obrzeże było elastyczne, łatwe w montażu i z naturalnego materiału. Te obrzeża z kortenu pasowały idealnie. Już Ci wysyłam namiary.
Ichigo 10:58, 09 kwi 2026

Takie tam.

Ichigo 11:00, 09 kwi 2026

MagdaLenka 12:48, 09 kwi 2026

Ichigo napisał(a)

Ta przestrzeń w Twoim ogrodzie to jest coś niesamowitego!
Narsilia 16:44, 09 kwi 2026

Jakie piękne cebulowe i ile ich jest , te białe narcyze cudo ,trawa jaka już zielona i ile na rabatach .

Pogoda generalnie nie zachęca ja też mam teraz więcej czasu , a w sumie jak nie ja szukam zajęć w domu bo nic przyjemnego na dworze i poza spacerem to niewiele robię dziś wycięłam 6 miskantow bo ciągle to odwlekalam ,łe mentalnie też jestem nie jestem tak wkręcona w ogród przez ta pogoda

Spokojnie nie przeforsuj się wszystko się wyrówna praca w ogrodzie jak rehabilitacja poza tym pozytywne nastawienie :*