Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

Moje małe, zielone miejsce na ziemi...

vita 09:04, 14 mar 2025

Nie wiedziałam, że zatrwian szerokolistny to bylina. Z tych kilku sadzonek możesz stworzyć ciekawy akcent na rabacie Mirka postraszyła, że przegorzan sieje się podobnie jak mikołajek, ciągle dowiaduję się czegoś nowego, he he
Wafel 09:44, 14 mar 2025

Przegorzan też taki ładny, kwiatostany żal obcinać, zostaje pielenie

Podobno lepiej zatrwiana rozmnażać z siewu niż z sadzonek korzeniowych. Jak się sprawdzi na rabacie może spróbuję rozmnożyć.

Człowiek ciągle się tu czegoś uczy. Taką szkołę to lubię
Wafel 17:57, 15 mar 2025

Osiedlowa porobiona, odchwaszczanie dokończone, choć pewnie jakieś pypcie przeoczyłam ukryte w korze.
Dotarły do mnie dwie super duże sadzonki heufleriany. Tu duże serducho ❤️ dla dziewczyn Kasiek za przesyłkę. Podzieliłam je na 10 sadzonek, nie chciałam robić malutkich, żeby od razu był jakiś efekt
Okazało się, że wbrew pozorom, patrząc na docelowe rozmiary krzewów i obecność ukrytych po zimie bylin, miejsca wcale tak dużo nie mam Wzięłam się za tetrisy, najgorszym koszmarem okazał się tamaryszek, nie spodziewałam się takiego ogromnego, grubaśnego korzenia palowego po raptem dwóch sezonach (kupiona mała sadzonka, dwie gałązki dosłownie), nie wiem czy przeżyje, ale poszedł na zapłocie do sąsiadów.
Heufleriany też mają niczego sobie korzenie ale podział udany. Przesadzone 3 pęcherznice, 3 tawuły, dwa jałowce płożące, posadzone 10 sadzonek heufleriany i 8 zatrwianów. Efekt będzie pewnie za miesiąc jak się trochę zazieleni. Listki puszczają tawuły szare i japońskie oraz berberysy. Deszcz pobudził roślinki
Dowód pracy:

Jakieś lepsze efekty pokażę jak się roślinki rozbujają
Joku 19:38, 15 mar 2025

Ależ się napracowałaś. Niech wszystko ładnie rośnie.
Wafel 19:43, 15 mar 2025

Myślę, że to dobry czas na tetrisy, słońce nie pali, gleba w miarę wilgotna, niech rosną. Dzięki Jolu . Widzę, że prognozy łagodnieją a od czwartku "plusowo".
LIDKA 20:17, 15 mar 2025

Sporo tych dołków wykopałaś dziś.

Pracuś
Ja sie rychtuje na jutro. Oby pogoda była.
Wafel 20:34, 15 mar 2025

U nas jutro zapowiadają śnieg z deszczem, a ja chciałam posadzić otrzymane trawy, żeby już ich nie wsadzać do donicy. Mój mały ogródek ogarnięty, to się osiedlową można zająć

Dobrej pogody życzę i oby robota szła sprawnie
kasiab 22:11, 15 mar 2025

Asiu świetna robota! Zuch❤️
Magara 22:50, 15 mar 2025

Asia, podziwiam Cię nieodmiennie za osiedlową
Sąsiedzi osiedlowi pomagają???
Albo chociaż powiedzą zwykłe "dziękuję"?
Wafel 00:22, 16 mar 2025

Doceniają, dziękują, niektórzy fizycznie wspierają, większość się dziwi, że to lubię