Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

LIDKA 23:37, 19 sie 2024

Taki deszcz a innym ogrody usychają. Trza się cieszyć. Deszczowo u mnie w tym roku w sam raz.
No może ostatnie tyg troche za mało;(
Nie spodziewałam sie że trawa w sierpniu tak urośnie. W nocy popadało a dziś po pracy zobaczylam że mi dosiewki kiełkują.

W tym roku nie podlewałam roślin oprócz tych na nowej.

Mimo to na wiosne porozkładam linie na rabaty.
Tak zrobimy że podłacze wąż kiedy będzie trzeba.
JoanNa 23:46, 19 sie 2024

Ja się cieszę, a jakże! Ta deszczówka będzie jak znalazł do podlewania trawy, jak ją w końcu wysiejemy, haha. Tylko w tą pompę trzeba zainwestować a to już drogi gips.
Zazdroszczę deszczu w sam raz-u nas jak było najpierw mokro wiosną, tak potem sucho jak pieprz a teraz oberwania chmur..ze skrajności w skrajność.
W ogóle dzisiaj znowu wróciłam do mojej pierwotnej myśli o trawniku z mikrokoniczyną. No tak mnie korci..bo koniczyna wiąże azot i nie wysycha tak szybko jak trawa, czyli podlewanie rzadziej. Zakupiliśmy już worek trawy sportowej (wiem, że szybko rośnie, ale koszenie to nie moja działka, więc..) i tak kombinuję czy by nie dokupic takiej z tą mikrokoniczyną i zmieszać to razem?
LIDKA 23:56, 19 sie 2024

Patrycja zrobiła mi jakiś czas temu foty jej trawnika i wstawiała na wątku. Tez miałam taką myśl o mikrokoniczynie.

Jednak mąż woli trawnik jak na piłkarskim stadionie. Zainwestowaliśmy w nawodnienie (nawet 2 razy hiihiihii).

Nasiona mikro koniczyny kupiłam na allegro i tak myślę teraz czy nie wysiać jej na przedpłociu. Tylko musiałabym tam chwasty najpierw opryskać.
Wiolka5_7 11:39, 20 sie 2024

Moim zdaniem dereń też wszystko zasłoni ,nawet cięty
Wiolka5_7 11:41, 20 sie 2024

JoanNa napisał(a)
Ja się cieszę, a jakże! Ta deszczówka będzie jak znalazł do podlewania trawy, jak ją w końcu wysiejemy, haha. Tylko w tą pompę trzeba zainwestować a to już drogi gips.
Zazdroszczę deszczu w sam raz-u nas jak było najpierw mokro wiosną, tak potem sucho jak pieprz a teraz oberwania chmur..ze skrajności w skrajność.
W ogóle dzisiaj znowu wróciłam do mojej pierwotnej myśli o trawniku z mikrokoniczyną. No tak mnie korci..bo koniczyna wiąże azot i nie wysycha tak szybko jak trawa, czyli podlewanie rzadziej. Zakupiliśmy już worek trawy sportowej (wiem, że szybko rośnie, ale koszenie to nie moja działka, więc..) i tak kombinuję czy by nie dokupic takiej z tą mikrokoniczyną i zmieszać to razem?

Ja mam zwykłą koniczynę na reszcie działki i tak oprócz koszenia nie robimy z tą murawą nic a jest zielona
Narsilia 12:25, 20 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)
Moim zdaniem dereń też wszystko zasłoni ,nawet cięty

Ja też z dereniem mam złe doświadczenia im bardziej go zetne tym bardziej odbija i to niekończąca się robota a i tak dominuje zagłusza bo oprócz korony to korzenie itp
JoanNa 16:45, 20 sie 2024

Kurcze, to mnie zmartwiłyscie z tym dereniem...to muszę tam coś innego wymyślić.
JoanNa 16:47, 20 sie 2024

Wiolka5_7 napisał(a)

Ja mam zwykłą koniczynę na reszcie działki i tak oprócz koszenia nie robimy z tą murawą nic a jest zielona

No właśnie. U nas są jakieś plamy koniczyny i też zielone. Dlatego tak mnie korci zmieszac mikro z tą sportową mieszanką.
JoanNa 22:40, 20 sie 2024

A tymczasem udało mi się dzisiaj obciąć wreszcie te ciski-kulki wyszły średnie,raczej jakieś jajka...mam nadzieję że jak pojawia się przyrosty, to w koncu wyjdą mi z nich jakieś kuleczki.

Ostatniego ciska, który jeszcze w doniczce ciachnęłam na stożek, tylko fotki nie zrobiłam. I tak mi to obcinanie szło, ze opitoliłam jeszcze szałwie fioletowe, seslerie mateczne, białych szałwii juz nie zdążyłam bo komary gryzły okrutnie. Perowskie też poszły pod nóż-i co najlepsze one powolutku zaczęly puszczać listki, więc jest nadzieja I na koniec jeszcze przystrzygłam brody supertuniom mini-jutro niby znowu ma byc burza, więc chociaż wiatr ich tak nie sponiewiera jak skrócone.
JoanNa 22:52, 20 sie 2024

Moje ulubione-rozchodniki, tutaj w odmianie Thunderhead, choć telefon nie oddaje tego żywego koloru.

I moje prywatne chmurki- miskanty Memory w tym roku fajnie się rozrosły i dają czadu.

I na koniec rozplenice z ubiegłorocznego również letniego podziału- jednak są Hameln, tak jak miały być