Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

JoanNa 21:24, 11 wrz 2024

Co do malowania ściany to nie wiem, choć sąsiad generalnie ugodowy, tylko to są naprawdę stare bloczki, trochę zmurszałe, częściowo porośnięte porostami, nie wiem czy farba będzie się trzymać tak starego materiału? Bluszcz byłby najtańszym rozwiązaniem, ale też nieustanną walką bo pewnie rósłby w nie tylko w pionie.
Pytanie ile od budynku powinnam sadzić takie tuje jeśli się na to zdecydujemy? I w jakich odstępach żeby zrobiły zieloną ścianę-co jeśli będą sie stykac ze sobą?czy wtedy też jest ten efekt łysienia bo 'coś je dotyka'? Rany, z tujami jestem zielona jak one same...
JoanNa 21:34, 11 wrz 2024

Anda napisał(a)
Bluszcz może się piąć po prostu po tej ścianie, bez żadnych podpórek. Sąsiad musiałby się pewnie jednak na to zgodzić. Bluszcz jest bardzo wytrzymały i wg mnie mniej z nim zachodu niż z tujami. Poza tym jest to roślina przyjazna owadom Tuje szybko reagują na brak wody.

Ewa, tak naprawdę to jego bluszcz poucinałabym to co mi zarasta przy cisach i fru tam pod ścianę ale tą przestrzeń między murem a podjazdem tez chcę obsadzić,bo zaraz za garazem są kosze, miejsce na przyczepkę, więc chciałabym to lekko zasłonić-dlatego też nasz mini trawnik w pewnym momencie jest zaokraglony, bo dalej będzie rabata. W zasadzie to będzie przedłużenie tej różanecznikowej spod sosny. I tu mam obawy, że bluszcz zacząłby wchodzić na tą rabatę. A tu pod sosną to im więcej go ucinam tym bardziej rośnie jak wściekły. Chyba zacznę myśleć o założeniu jakiejś siatki cieniujacej czy coś, żeby tak nie migrował między sztachetkami od sąsiada.
LIDKA 22:29, 11 wrz 2024

Asia tuja szmaragd ma metr w promieniu. Jeśli maja sie stykac to sadzi się co 80 cm.
Co do odległości od ściany to trzeba sobie tam wejscie zostawić. Na jakies roboty np.
Posadziłabym ok 1.4M -1.5m od ściany.

Posadzisz, dasz linie kroplującą. Raz lub dwa nawóz wiosenny, we wrześniu jesienny i koniec roboty.

Z bluszczem sama wiesz jak trzeba go pilnować. Choć nie przeczę że ściany nim porośnięte są śliczne.
Narsilia 08:33, 12 wrz 2024

Widzisz miałam ci wyslać link :
https://www.ogrodowisko.pl/watek/10408-ogrodowe-wariacje

Nie mogę znaleźć dokładnie która strona ale w w wolnej chwili sobie zajrzyj generalnie teraz na przedwiośniu Wisan robiła tą zmianę .

Zapomniałam jeszcze pochwalić twój trawnik no szoook pięknie się prezentuje

Tuje naprawdę są proste w uprawie , szmaragdy dobrze rosną na każdym kierunku świata czy północ czy południe , z tym czyszczeniem czy łysieniem ja nie zauważyłam ani nie mam żadnych problemów .

Ja się bluszczu boje bo moja mama też chciała bluszcz aby jej porósł słup to pierwsze kilka lat jak bardzo jej zależało to stał w miejscu , a teraz jest nie do okiełznania .
Narsilia 08:39, 12 wrz 2024

Ja jeszcze przepraszam że cię tak namawiam do tego malowania , ale naprawdę miałam z tym dokładnie środkiem doczynienia , a już krajobraz by ci się trochę zmienił bez względu czy będziesz sadziła bluszcz czy nie.
https://allegro.pl/oferta/impregnat-barwnik-farba-do-betonu-kostki-brukowej-2l-gratis-12807185082
To jest dokładnie to są różne kolory mega wydajny myślę że takie wiaderko by ci starczyło bo to tylko raz się maluje bo to barwi beton a nie robi warstw farby która się łuszczy .

Pokaż rabatki przed domem budleja kwitnie jeszcze ?
Bo u mnie jak szalone
Patrycja_KG_Lu 08:52, 12 wrz 2024

Tu masz link do posta jakiej farby Wiann użyła - https://www.ogrodowisko.pl/watek/10408-ogrodowe-wariacje?page=591#post_2. Parę postów niżej kawałek płotu pomalowany, a na stronie 595 efekt pomalowania całości. Płot malowała na czarno też Darecka w tym sezonie.

P.S. https://www.ogrodowisko.pl/watek/11762-zielony-chram?page=128#post_6
Narsilia 09:28, 12 wrz 2024

Na Patrycję zawsze można liczyć dokładna i skrupulatna nie to co ja
Wiolka5_7 20:24, 12 wrz 2024

Ja ostatnio mam awersję do wszystkich pnączy a szczególnie bluszczu ,którego ostatnio zerwaliśmy po kilku latach z takiej ściany.Na początku
rośnie powoli a potem to potfffór! Makabra, nigdy więcej!
Druga sprawa , że po kilku latach też zaczyna śmiecić przemarznięty mi czy suchymi liścmi.

Więc wolałabym sto razy tuje z których jestem zadowolona i nie mam z nimi problemu

Trawnik śliczny dywanik!
JoanNa 21:09, 12 wrz 2024

LIDKA napisał(a)
Asia tuja szmaragd ma metr w promieniu. Jeśli maja sie stykac to sadzi się co 80 cm.
Co do odległości od ściany to trzeba sobie tam wejscie zostawić. Na jakies roboty np.

Posadzisz, dasz linie kroplującą. Raz lub dwa nawóz wiosenny, we wrześniu jesienny i koniec roboty.

Z bluszczem sama wiesz jak trzeba go pilnować. Choć nie przeczę że ściany nim porośnięte są śliczne.

No mi bluszcz też mega się podoba, a jeszcze w tej wersji podeslanej przez Patrycję-pomalowanego muru+ drewniana kratka na tym, to myślę że naprawde dobrze by to wyglądało. Tylko że jak go okiełznać żeby chciał tylko w pionie rosnąć i nie odbijał po glebie...
Muszę skalkulować ile tych tujek tam potrzeba. Dziękuję Lidka
JoanNa 21:25, 12 wrz 2024

LIDKA napisał(a)

No mi bluszcz też mega się podoba, a jeszcze w tej wersji podeslanej przez Patrycję-pomalowanego muru+ drewniana kratka na tym, to myślę że naprawde dobrze by to wyglądało. Tylko że jak go okiełznać żeby chciał tylko w pionie rosnąć i nie odbijał po glebie...
Muszę skalkulować ile tych tujek tam potrzeba. Dziękuję Lidka