Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

Anda 21:38, 22 sie 2024

Tak, jak najbardziej powinnaś zrobić tam rabatę po całości. Po co tam trawnik? Tylko robotę będziesz miała. Na rabacie mogłabyś za to posadzić większe krzewy, może nawet jakieś niewielkie drzewo. Dobrze zrozumiałam, że to rabata północno-wschodnia? Wtedy mogłabyś poszaleć z dużymi hostami, paprociami i innymi dużymi bylinami na cieniste miejsca.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anuska2507 21:39, 22 sie 2024

Pomysł męża mi się podoba. Zrób od razu rabatę wzdłuż podjazdu. Nawet jeśli jej nie obsadzisz teraz. Przy tym układzie przy tarasie wyjdzie ci fajna, duża rabata.
JoanNa 21:57, 22 sie 2024

Anda napisał(a)
Tak, jak najbardziej powinnaś zrobić tam rabatę po całości. Po co tam trawnik? Tylko robotę będziesz miała. Na rabacie mogłabyś za to posadzić większe krzewy, może nawet jakieś niewielkie drzewo. Dobrze zrozumiałam, że to rabata północno-wschodnia? Wtedy mogłabyś poszaleć z dużymi hostami, paprociami i innymi dużymi bylinami na cieniste miejsca.

Pólnocny jest ten półokrąg-jedynie zachodzące słońce oświetlało mi to miejsce po godzinie 17-18. Bardzo dobrze radzily tam sobie hosty, laurowiśnia i tawułki Arendsa-ale fakt, wtedy to byla płytsza rabata-max 1.5m głębokości. Laurowiśnię myśle wsadzić tu z powrotem zeby trochę nachodziła na kant tarasu. Tutaj tez wreszcie moglibysmy pozwolic sobie na ostrokrzew, który nas zachwycił na Bielanach we Wrocku. Nie mogę przesadzić z wysokością krzewów, żeby nie zabrać światła w sypialni.
No powiem szczerze, że jak z entuzjazmem podchodzę do zakładania nowych rabat, tak ta część wokół domu trochę mnie przeraża, żeby nie mowić że przerasta. Trochę sie obawiam tej głębokości, czy dobrze tu rozplanuję nasadzenia.
Drzewo mówisz? ale bardziej wzdluz podjazdu czy wlaśnie ma tym północnym półokręgu?

p.s. trawnik to akurat robota męża, dlatego chyba wpadł na taki pomysł, bo 'przecież Ty tak lubisz te wszystkie kwiatki, rabatki...'
JoanNa 22:15, 22 sie 2024

anuska2507 napisał(a)
Pomysł męża mi się podoba. Zrób od razu rabatę wzdłuż podjazdu. Nawet jeśli jej nie obsadzisz teraz. Przy tym układzie przy tarasie wyjdzie ci fajna, duża rabata.

Tak w tym roku nie obsadzę całości, to już wiem że nie mam szans. Popołudnia coraz krótsze a tu za chwile zaczną sie zajęcia pozalekcyjne...Tam wzdłuż podjazdu chciałam spróbować z jakąś różą-może Robin Hood, bo jak pytałam Anię Makao, to ta odmiana nie ma jakichś extra wymagań.To tak z wyższych krzewów na tą chwilę jakie mam w głowie na ten wschód. Jeden z cisów obcięłam na stożek i też widzę go tutaj gdzieś 'na wschodniej ścianie' jako cos zimozielonego.

A taras od strony zachodniej też będzie okolony rabatą, która swój koniec ma przy schodach frontowych i to też chcialabym chociaż przekopać i przygotować na zimę do leżakowania, żeby wiosną obsadzać. Także duużo pracy przede mną.
LIDKA 22:38, 22 sie 2024

Asia może to teraz wygląda na duże rabaty ale to dasz radę fajnie obsadzić. Nie rób tego trawnika.jeśli musisz tam juz koniecznie miec przejscie przez rabatę to ścieżka z płyt może być.
To półkole też mi się podoba.
JoanNa 23:09, 22 sie 2024

Przejscie z tarasu na podjazd będzie w formie tych przedeptów z dużych płyt-tak jak projektant od kostki zaproponował, wiec liczę że to nam wystarczy i nikt nie będzie skracał drogi przez rabatę no, może poza naszymi czworonogami..
Anda 09:59, 23 sie 2024

JoanNa napisał(a)

Pólnocny jest ten półokrąg-jedynie zachodzące słońce oświetlało mi to miejsce po godzinie 17-18. Bardzo dobrze radzily tam sobie hosty, laurowiśnia i tawułki Arendsa-ale fakt, wtedy to byla płytsza rabata-max 1.5m głębokości. Laurowiśnię myśle wsadzić tu z powrotem zeby trochę nachodziła na kant tarasu. Tutaj tez wreszcie moglibysmy pozwolic sobie na ostrokrzew, który nas zachwycił na Bielanach we Wrocku. Nie mogę przesadzić z wysokością krzewów, żeby nie zabrać światła w sypialni.
No powiem szczerze, że jak z entuzjazmem podchodzę do zakładania nowych rabat, tak ta część wokół domu trochę mnie przeraża, żeby nie mowić że przerasta. Trochę sie obawiam tej głębokości, czy dobrze tu rozplanuję nasadzenia.
Drzewo mówisz? ale bardziej wzdluz podjazdu czy wlaśnie ma tym północnym półokręgu?

p.s. trawnik to akurat robota męża, dlatego chyba wpadł na taki pomysł, bo 'przecież Ty tak lubisz te wszystkie kwiatki, rabatki...'

Ostrokrzew jak najbardziej. Piękny jest, zwłaszcza jego czerwone owoce zimą

Nie bój się tej dużej rabaty. Najlepiej zacząć od drzew i krzewów. Byliny i trawy dojdą później. Drzewo koniecznie wg mnie na takiej rabacie. Gdzie to zależy od okien i widoków z nich. Nie wiem, gdzie masz tam okna.
Fajnie by było, gdybyś narysowała tą rabatę z wymiarami, kierunkami świata i oknami na kartce. Wtedy łatwiej planować.

Fajnego masz męża
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
JoanNa 21:30, 30 sie 2024

Eh, na rysowanie brakło mi czasu. Ostatnio doby mi brakuje i denerwuje mnie to, bo koniecznie chcę wykroić czas na ten rysunek żeby to zrobić na spokojnie. W sobotę pomierzyłam, zanotowałam ..i wszystko czeka.
Ale ale, próżniactwa nie było-oto dowody pracy z ubiegłej soboty Po tygodniu nagroda za trudy

p.s. Ewa a za męża dziękuję właśnie dziś stuknęło nam 10lat po ślubie
Narsilia 22:43, 30 sie 2024

Oooo gratuluję stażu , próżnowania nie było zdecydowanie, trawka pięknie rośnie
Narsilia 09:17, 04 wrz 2024

Asia co tam nowego u ciebie pokaż jak zmieniają się rabaty na podjeździe , jakieś szersze kadry poprosimy jeszcze tak ,,nie ogarniam,, twojego podwórka o wrzosach odpisałam u siebie choć nie ma żadnej filozofii, chyba fart.