Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

JoanNa 21:23, 04 wrz 2024

Klaudia, u mnie bryndza ogrodowa od weekendu-praca zawodowa zżarła mi znaczną część soboty-zdążyłam tylko przekopać tą rabatę której nadal nie narysowałam-planuje w pt.wieczorem się tym zająć.

Zła jestem jak sto piorunów. Wdrażamy sie też w kolejny rok szkolno-przedszkolny, więc ten tydzień jest na ogarnięcie się. Dałam sobie przymusowy urlop ogrodowy:/ Nawet nie miałam kiedy fotek zrobić, choćby tak na przyszłość żeby porownać jak się zmieniało wszystko... Wskoczyłam w tryb kuchenny i zawekowałam soku z owocow czarnego bzu-u nas sprawdza się jak dzieci coś pobiera. I dzisiaj zebrałam u mamy 4sloiczki malin, więc też zawekowałam na zimę.
Mąż też pochłonięty innymi tematami i jak widać wysiewy trawnika w dalszej części podwórka stoją w miejscu, wszędzie goły piach z kupkami kompostu do rozciagnięcia. Upały 30st.też nie zachęcają do wysiewów, więc czekamy na sobotni deszcz, rzekomo jakiś ma być.
Lecę czytać o wrzosach w takim razie
Narsilia 22:12, 04 wrz 2024

Ooo kochana to jesteś rozgrzeszona całkowicie jak praca , dom, szkoła , weki itd.
A tak naprawdę to sam upał wszystkich ogrodników tłumaczy , sama bym coś więcej zrobiła to nawet tych cebul tulipanów nie ma jak wsadzić , no i u mnie też żłobek się zaczął więc się aklimatyzujemy no i przeciery pomidorowe w wolnych chwilach.

No wrzody kuszą mega ale drogie więc jeśli mają służyć miesiąc dwa to też mi żal ich dużo kupować mimo zeszłorocznego sukcesu .

JoanNa 23:30, 04 wrz 2024

A na sadzenie cebulek to za wcześnie jeszcze, za ciepło. Ja zawsze w listopadzie sadziłam, czasem październik jak już zimno było.
Ja muszę w weekend zamowić te czosnki, bo za chwilę pewnie sie rozejdą i tyle ich zobaczę. Ale sadzenie za?miesiąc najwcześniej. Zresztą teraz nie mam nawet czasu. Warzywnik jest tak zarośnięty, że aż wstyd. Truskawki jak ich nie oczyszczę z chwastów i nie skoszę (przegapiłam sierpniowe cięcie), to się chyba już obrażą na przyszły rok z owocowaniem. No nie wiem za co się brać, tyle tych zadań ogrodowych.
Patrycja_KG_Lu 07:58, 05 wrz 2024

Danusia na swoim Insta wstawiała ostatnio terminarz sadzenia cebul i zapisałam go sobie.
JoanNa 17:43, 05 wrz 2024

A ja zawsze sie bałam,że wrzesien wlasnie za ciepły i takie np szafirki wykielkują i zmarzną potem...
JoanNa 21:37, 10 wrz 2024

Nasz mini Wimbledonhaha W oczekiwaniu na pierwsze koszenie.

A tuz za Wimbledonem ściana budynku sąsiada-czym to zasłonić?

Najpierw myślałam o bluszczu bo mam go od groma pod sosną i świerkami-właśnie przerasta non stop od tego sąsiada także sadzonek byłby opór..tylko że dziad pewnie będzie tez rósł w kierunku podjazdu...no i musiałabym jakiś stelaż dać żeby się miał po czym wspinać.
Może tuje? Jestem raczej cisowa, ale tutaj zaczęłam rozważać te tuje no bo szybko rosną..choć przeraża mnie to ich czyszczenie..no i czy one tam nie beda mialy mało światła? Nie znam sie na tujach.Przy wschodzie cieniowałby je ten budynek więc zachodnie słońce doświetli dopiero.
LIDKA 07:51, 11 wrz 2024

Asia u mnie tuje najładniesze przy północnej stronie domu gdzie 80 proc dnia zacienia je dom.

Te czyszczenie nastąpi po paru latach i robi sie raz w roku.
Moje pieć lat mają najstarsze i jeszxze nie czyszczone. I raczej nie bede tego robić.

Wg mnie bluszcz bardziej wymagający. Tuje są ładne nawet bez cięcia bo wysokie i smukłe.
Jeden z sąsiadów ma ścianę tujową ok 5-6m .takich nieciętych. Spodobała mi się już podczas zakupu działki i taki mam cel z moimi żywopłotami.
LIDKA 07:54, 11 wrz 2024

A czy sąsiad pozwoliłby Ci pomalować te ścianę? Zanim żywopłot urośnie byłoby fajne tło.
Wian ma malowane betonowe płoty sąsiada i to daje dobry efekt.
Anda 08:35, 11 wrz 2024

Bluszcz może się piąć po prostu po tej ścianie, bez żadnych podpórek. Sąsiad musiałby się pewnie jednak na to zgodzić. Bluszcz jest bardzo wytrzymały i wg mnie mniej z nim zachodu niż z tujami. Poza tym jest to roślina przyjazna owadom Tuje szybko reagują na brak wody.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Narsilia 10:54, 11 wrz 2024

Ja jestem za Lidka tuje szybko rosną ja też mam swoje po 5-6 lat niektóre nigdy nie czyściłam i jest okey , jak już się ukorzenia i przyjmą to radzą sobie naprawdę dobrze same , i w cienistym miejscu im się krzywda nie stanie.

Nic ci się nie dziwię że chcesz to zakryć też mam taki kat na swoim podwórku bo mam granicę z budynkami brata ale to będziemy Die dogadywać i po prostu tynkować ta ścianę .

Ale tu było u kogoś super pokazane jaki efekt może dać pomalowanie płota betonowego farba do kostki ,betonu.

Zaraz podeślę ci ta inspiracje