Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

olciamanolcia 13:03, 27 wrz 2024

JoanNa napisał(a)

Ja moje Little Ruby tylko ogławiam z przekwitnietych kwiatostanów-czyli teraz tniemy budleje? Myślałam że to będę miała na liście wiosennych prac.

Ja obcięłam-ponownie obetnę póxna jesienią
Pierwszy raz mam ja w ogrodzie-musi się przyzwyczaić do moich warunków bytowych
JoanNa 13:10, 27 wrz 2024

olciamanolcia napisał(a)

Ja obcięłam-ponownie obetnę póxna jesienią
Pierwszy raz mam ja w ogrodzie-musi się przyzwyczaić do moich warunków bytowych

O kurcze, to tak odważnie z tymi cięciami idziesz. Ja dopiero raczkuję jeśli chodzi o przycinanie-no, może poza szałwiami, bo tych to nie boję się ciąć.
Juzia 14:25, 27 wrz 2024

JoanNa napisał(a)
No właśnie one tak dziwnie ten kolor straciły, jakby chlorofilu nagle im ubyło a z drugiej strony te młode przyrosty są nadal świeże zieloniutkie..więc jakby choroba jakaś to chyba te młode liście też by chorowały? No dziwnie to wygląda. Chyba że to nie jest zwykły grab pospolity tylko jakaś odmiana, która takie ma cechy? Pod spód nie zagladałam-muszę obczaić po pracy.

Ludzie jak chorują to też objawia się np tylko bólem gardła a nie całego ciała
Ale to raczej szkodnik. Tak myślę. I jeszcze po prostu nie dobrał się do nowych liści.

Możesz prysnąć teraz olejem rydzowym i na wiosnę znowu.
Nie zaszkodzi
Narsilia 18:21, 27 wrz 2024

Ja budleje ścinam właśnie na wiosnę w zależności jaka wysokość chce ciałami o połowę , 3/4lub do ziemi zawsze pięknie odbija
JoanNa 20:42, 27 wrz 2024

Juzia napisał(a)

Ludzie jak chorują to też objawia się np tylko bólem gardła a nie całego ciała

No tak, chyba że to facet choruje, to wiesz-niby tylko gardło boli a on już prawie konający hehe
JoanNa 20:54, 27 wrz 2024

A jak na temat chorób zeszło, to u mnie jakiś chorowity ten sezon- ogórki poszły na stracenie, bo zachorowały. Rozchodniki Matrona też z tą sama chorobą co rok temu i co gorsza, te plamy zaczely mi wchodzić na Thunderhead a one są na rabatach oddalonych od siebie całkiem sporo, więc nie wiem co jest grane.

Matrona

Thunderhead- nie doczekam się ich pięknych baldachów w tym roku

Stardust- nie ma plam, ale tutaj też te kwiaty jakby zatrzymały sie w rozwoju, nie rozwinęły się w pełni. A rosną dość blisko Matrony.

Juzia 21:27, 27 wrz 2024

JoanNa napisał(a)

No tak, chyba że to facet choruje, to wiesz-niby tylko gardło boli a on już prawie konający hehe

Hahahahaha!
Prawda
Juzia 21:29, 27 wrz 2024

A to nie tylko u mnie pogrom rozchodników...
JoanNa 23:38, 27 wrz 2024

W oczekiwaniu na zamówione sadzonki umieściłam je wstępnie na rabacie.
4 zielone kółka pod oknem sypialni, to hortensje Anabelle Strong.
Gwiazdka obok- to ostrokrzew (jeszcze nie kupiony).
2 sześciokąty przy tarasie, to laurowiśnia Novita- chcę nią obsadzić taras również od strony zachodniej, jako element zimozielony chroniący trochę od zachodnich wiatrów -docelowo chciałabym zachodnią ściankę na tarasie z ruchomych deseczek.
2 różowe koła pod oknami pokoi dzieci, to róże Angela. Wiem, że przed różami chcę stipę Pony Tails + czosnki główkowate (sadzone w doniczkach) i z jednej strony podobałby mi się pas takiej stipy i czosnków po całej długości podjazdu, ale to raczej lepiej wygląda w prostych rabatach, a ta moja taka wielokształtna, bo wymuszona bryłą domu i ograniczona podjazdem
W tej wnęce na zakręcie, gdzie rabata wschodnia przechodzi w północny łuk chcialabym coś, co zasłoni widok z podjazdu na huśtawkę i domek dzieci-kalina Roseum?Choć też może ostrokrzew móģlby tutaj być przesunięty tak żeby byl bardziej na rogu domu.
Ewa (Anda) zaintrygowała mnie myślą o drzewie..bo nie rozważałam tu żadnego przy budynku, ale ta myśl nie daje mi spokoju

LIDKA 07:27, 28 wrz 2024

Asia a czemu tylko 2 róże?

Milunia kiedyś pisała że stipa się wsiewa w róże.

Ja sie boje tych siejących się. Choć werbena u mnie słabo sie sieje, za to orliki sie wysiewają.