Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

anuska2507 09:40, 04 paź 2024

Asia, ogólnie bardzo ładne, gęste sadzonki Anabelek dostałaś. Moje po zakupie też były raczej jednym pniem i ciężko byłoby je podzielić, chociaż później rzeczywiście wypuszczały pędy od korzenia. One bardzo łatwo się ukorzeniają. Jakbym to wiedziała, to kupiłabym mniej sztuk, bo tanie nie były Spróbuj teraz je ukorzenić. Nic nie tracisz, bo i tak nie mają kwiatów, a może na wiosnę będziesz miała już małe sadzonki.
JoanNa 14:31, 04 paź 2024

anuska2507 napisał(a)
Asia, ogólnie bardzo ładne, gęste sadzonki Anabelek dostałaś. Moje po zakupie też były raczej jednym pniem i ciężko byłoby je podzielić, chociaż później rzeczywiście wypuszczały pędy od korzenia. One bardzo łatwo się ukorzeniają. Jakbym to wiedziała, to kupiłabym mniej sztuk, bo tanie nie były Spróbuj teraz je ukorzenić. Nic nie tracisz, bo i tak nie mają kwiatów, a może na wiosnę będziesz miała już małe sadzonki.

Napisalam wczoraj do tej pani smsa ze zdjęciami i pytaniem czy to napewno anabelki i ze jak to dzielic?bo aż strach. I zadzwoniłam zeby mi wytlumaczyla-kazała ciachnąć na pół i sadzić. Mówiła, że one właśnie od korzenia pójdą.
No te też tanie nie były-70zl/szt, bo one juz takie starsze, ale przy założeniu że faktycznie dzielę na pół, to wychodzą mi o 5zl taniej niż w takiej regularnej cenie u nich. Ja bym o dzieleniu nawet nie myślała, tylko pewnie szukała innej szkółki, ale skoro pani sama wyszła z taką propozycją, to zaufałam
Marcin89 17:03, 04 paź 2024

To podpowiem jeszcze coś. Możesz spróbować podzielić na 3-4 sztuki. Wydaje mi się wystarczy jedna gałązka i trochę korzeni i w takiej formie posadzić. I właśnie z takiej części wypuści nowe pędy. A to co stare obetniesz do zera.

Ja wiem, że łatwo się mówi
JoanNa 15:31, 06 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
To podpowiem jeszcze coś. Możesz spróbować podzielić na 3-4 sztuki. Wydaje mi się wystarczy jedna gałązka i trochę korzeni i w takiej formie posadzić. I właśnie z takiej części wypuści nowe pędy. A to co stare obetniesz do zera.

Ja wiem, że łatwo się mówi

No ja jestem trochę z tych ryzykantek ogrodowych-ale jak widać, czasami to popłaca, bo moje jeżówki dzielone i sadzone w te wielkie upały wszystkie się przyjęły Także nie wykluczam, że jak rozluźnię bryły korzeniowe i ktoraś bedzie się nadawać do podziału na 3szt, to może tak ciachnę. Pod oknem sypialni chcę mieć taki szpaler tych anabelek, więc w sumie 5szt może wyglądać tylko lepiej niż 4
JoanNa 16:48, 09 paź 2024

Przyszło moje zamówienie cebulkowe
Wszystko przepakowałam z tych plastikowych woreczków i czekają. Dziś wreszcie wysiewamy trawę za domem. I wreszcie będę mogła ruszać w rabaty!
Narsilia 19:21, 09 paź 2024

Ooo super jest co sadzic no pogoda super na zakładanie trawnika wzejdzie raz dwa , no a potem już tylko rabatki
JoanNa 22:02, 09 paź 2024

Narsilia napisał(a)
Ooo super jest co sadzic no pogoda super na zakładanie trawnika wzejdzie raz dwa , no a potem już tylko rabatki

No powiem Ci, że pokonał nas ten trawnik. Zdążyliśmy obsiać 2/3 i wałowanie już po ciemku robiliśmy.Dzisiejszy deszcz uklepał tą ziemię i najpierw musieliśmy to przegrabić żeby ta trawa nie spadła na taką płaską powierzchnię.
JoanNa 21:40, 20 paź 2024

Trawnika nadal ani widu ani słychu-jednak najlepsze do kiełkowania jest lekkie przysypywanie nasion ziemią. Samo przegrabienie+wałowanie nie jest tak skuteczne,wiele nasion leży na powierzchni...
Ale nie będę sie dołować trawą, to niech już mężu pilnuje tematu.
A tymczasem Anabelki wreszcie doczekały się podziału i wsadzenia, bo w sobotę wyszarpnełam trochę czasu na podwórko.

Wyszło mi w sumie 6 sadzonek, przy czym ta szósta taka najmniej rokująca dla mnie, dlatego posadziłam na skraju szpaleru. No właśnie-czy to nie za daleko od opaski?czy one aż tak się rozrosną z korzeni? No tak mi pusto tam..

Tuż przy tarasie wsadziłam 2 laurowiśnie Novita-tutaj chcę żeby było cos zimozielonego, może nawet wchodzić trochę na ten taras. Szpaler hortek 'zamyka' również laurowiśnia odmiany nie wiem jakiej, bo to z odzysku-doslownie odratowana. Poprzednio rosła właśnie tuż przy tarasie i dość poszła w górę. Zobaczymy czy ta nowa miejscówka spodoba się jej, jest tam bardziej wietrznie, więc eksperyment.
No i na skraj tej półokrągłej trafił dereń Satomi- na razie w donicy, bo zapomnialam dokupić kwaśnego podłoża, żeby dobrze przygotować dołek, ale też popatrzę czy wlaśnie tu czy lekko go przesunąć.

Myślałam że zdążę wsadzić jeszcze te 3 Angele tu na wschodniej części tej rabaty, ale skonczyło się na przymiarkach- nie wiem czy taki odstęp, czy to nie za blisko?

Na końcu tego wykuszu od pokoi ustawiłam ten mój cisowy a'la stożek, ale myślę czy tu nie dorzucić na tej wschodniej części jeszcze jakichś kulek?
anuska2507 21:47, 20 paź 2024

A w jakim odstępie od opaski masz te Anabelle? Zmierzę Ci jutro w jakiej odległości są posadzone u mnie, ale wydaje mi się, że około pół metra od opaski i co metr od siebie.
LIDKA 22:18, 20 paź 2024

Asia to się napracowałaś.
Działasz konsekwentnie.