Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

JoanNa 21:02, 29 wrz 2024

Korci mnie tam ten dereń-bo juz go mam 'na stanie' i mąż tylko dopytuje kiedy tych doniczek ubędzie Mam jeszcze jabłoń Olę (ta mniejszą, którą przesadziłam) ale zarówno ona jak i świdośliwa chyba bardziej wolą słońce. A Satomi jak czytam to może być nawet w półcieniu. Kwitnie w czerwcu-wtedy kiedy wystartują tez anabelki. Z kolei śś startuje kwiecień-maj, więc byłaby ciągłość,że coś się dzieje na rabacie...ajajaj trudny wybór.
Mam jeszcze jaśmin pachnący, ale nie znam odmiany,bo on z odzysku, więc nie wiem jaki duzy urośnie i jaki pokrój.
I jeszcze świerk SuperBlueSeedling czeka w donicy...
JoanNa 18:10, 02 paź 2024

Zdecydowanie nie powinnam chodzić do biedry po pampersy...mialam nie brać tulipanów, bo mi coś nie rosną..ale uległam.

No i przyszly róże

I Anabelki Strong...i tu pytanie do wlaścicieli tejże odmiany-niby jak mam każdą z tych donic przedzielić na pół? Pani mi tłumaczyła,że ta odmiana hortek wyrasta pędami z ziemi a nie jak np Limelight że jedno 'drzewko' rozgałęzione z jednego patyczka, i że mam każdą doniczkę ciachnąć szpadlem jak byliny..No kurcze, ale jak???ja tu widzę wlasnie jedno 'drzewko'.

Narsilia 19:47, 02 paź 2024

Ale ładne tulipki kupiłaś u mnie już takich nie było , różyczki śliczne codo hortek nie pomogę bo faktycznie nie ma jak tego podzielić dla mnie aby nie zniszczyć

JoanNa napisał(a)
Zdecydowanie nie powinnam chodzić do biedry po pampersy...mialam nie brać tulipanów, bo mi coś nie rosną..ale uległam.

No i przyszly róże

I Anabelki Strong...i tu pytanie do wlaścicieli tejże odmiany-niby jak mam każdą z tych donic przedzielić na pół? Pani mi tłumaczyła,że ta odmiana hortek wyrasta pędami z ziemi a nie jak np Limelight że jedno 'drzewko' rozgałęzione z jednego patyczka, i że mam każdą doniczkę ciachnąć szpadlem jak byliny..No kurcze, ale jak???ja tu widzę wlasnie jedno 'drzewko'.

JoanNa 20:11, 02 paź 2024

No kurcze ja chyba jutro zadzwonię do tej pani od hortek, bo chcialam 4szt, ale nic jej nie zostalo poza takimi co jeszcze w produkcji- nie sprzedaje takich małych (dopiero na wiosnę) i zaproponowała 2szt takich juz dużych i mówi że je podzielę...
Marcin89 22:59, 02 paź 2024

Asia chciałbym Ci pomóc, ale nie wiem, czy umiem

Takie mam przemyślenia:
- hortensje Annabelle zwykłe faktycznie wyglądają tak jakby pędy wyrastały z ziemi, brak głównego pnia. Czasem wyrastają pędy daleko od rośliny matecznej (widziałem nawet u kogoś jakby rozłogi - roślina puściła długie korzenie pod agrowłókniną i kawałek dalej młode pędy)
- do tych sadzonek Twoich ciężko się odnieść. Wydaje mi się, że rozłamanie pnia na pół będzie fatalnie wyglądać, ale ostatecznie powstaną dwie rośliny. Kluczowy jest podział korzenia. Sam nie wiem, czy bym się odważył. Tak jak napisałem - takie przecięcie na pół będzie wyglądało jak masakra, a nie podział
- przy hortensjach bukietowych czasem wydaje się, że jest jeden pień, a rzeczywiście jest ich kilka, ciekawe czy tu tak nie jest (aczkolwiek zdjęcie pokazuje jeden pień)
- może warto rozmnożyć je z sadzonek zdrewniałych, które pobierzesz (utniesz) sobie po zimie. Jeśli się ukorzenią, to będziesz miała nowe sadzonki już latem lub jesienią przyszłego roku
- z 2 sadzonek możesz pobrać kilkanaście patyków i mieć tyle nowych roślinek. Jednak wymaga to czasu

Ale się wkręciłem w temat. Ogólnie nie boję się ciąć i dzielić roślin, ale tu miałbym sam zagadkę co zrobić
Marcin89 23:06, 02 paź 2024

Popatrzyłem jeszcze raz na foty i pewnie bym piłą przeciął te sadzonki. A potem posadził ciut głębiej, by ta część zgrubiała była pod ziemią lub na równo z ziemią. Jeśli korzeń będzie ok, to rana zarośnie, a z pozostałych pędów wyrosną nowe na wiosnę. Tak samo z tej zgrubiałej części mogą wybić pędy z oczek śpiących (z pąków przybyszowych).
Chyba jednak jestem ryzykant Ale nie chcę odpowiadać za koszty w razie w, bo na pewno tanie te hortki nie były.
JoanNa 06:00, 03 paź 2024

Marcin89 napisał(a)
Popatrzyłem jeszcze raz na foty i pewnie bym piłą przeciął te sadzonki. A potem posadził ciut głębiej, by ta część zgrubiała była pod ziemią lub na równo z ziemią. Jeśli korzeń będzie ok, to rana zarośnie, a z pozostałych pędów wyrosną nowe na wiosnę. Tak samo z tej zgrubiałej części mogą wybić pędy z oczek śpiących (z pąków przybyszowych).
Chyba jednak jestem ryzykant Ale nie chcę odpowiadać za koszty w razie w, bo na pewno tanie te hortki nie były.

Dzięki Marcin. Ja najpierw zobaczę co jest w doniczce, jak to wygląda-jeśli będzie wygladało na podzielne, sprobuję tej masakry, bo tak jak mówisz, powinny odbić z pąków. Jeśli będzie niepodzielne-dzwonię do pani sprzedającej,bo mi zależało żeby mieć 4szt. Gdyby nie jej propozycja podziału, to szukalabym 4 mniejszych sadzonek w innym źródle, ale ona jest generalnie polecana jeśli o hortki chodzi, więc uznałam że zna się na tym..
Marcin89 08:34, 03 paź 2024

JoanNa napisał(a)

Dzięki Marcin. Ja najpierw zobaczę co jest w doniczce, jak to wygląda-jeśli będzie wygladało na podzielne, sprobuję tej masakry, bo tak jak mówisz, powinny odbić z pąków. Jeśli będzie niepodzielne-dzwonię do pani sprzedającej,bo mi zależało żeby mieć 4szt. Gdyby nie jej propozycja podziału, to szukalabym 4 mniejszych sadzonek w innym źródle, ale ona jest generalnie polecana jeśli o hortki chodzi, więc uznałam że zna się na tym..
Mimo wszystko bym zadzwonił i zapytał jak to zrobić
LIDKA 08:34, 03 paź 2024

Pani od Hortek z fejsa?

Kupowałam Anabelle tylko raz. Mam Ruby. I one były małe ale każdy patyk wychodził z ziemi. Nie było pnia wspólnego.

Moje są w donicach na tarasie i przez lato wypuściły kilka nowych gałązek też z ziemi.

Asia nie chce Cie stresować. Ale czy to na pewno Annabelki? Taka mi zaświtała piersza myśl.
JoanNa 10:17, 03 paź 2024

LIDKA napisał(a)
Pani od Hortek z fejsa?

Kupowałam Anabelle tylko raz. Mam Ruby. I one były małe ale każdy patyk wychodził z ziemi. Nie było pnia wspólnego.

Moje są w donicach na tarasie i przez lato wypuściły kilka nowych gałązek też z ziemi.

Asia nie chce Cie stresować. Ale czy to na pewno Annabelki? Taka mi zaświtała piersza myśl.

No jak je zobaczylam-w sensie ten jeden 'pień' to sie wkurzyłam, ale mówię, dobra, rozgrzebie doniczke i zobacze co w środku..
Zamawiałam z Hortensjowego Ogrodu-kurcze polecani są jako szkółka hortensjowa..Nie wiem czy są na fejsie, w sumie tam ich nie szukałam.