Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » 30 arów wietrznej pustyni

30 arów wietrznej pustyni

LIDKA 05:57, 27 wrz 2024

Mam tylko jednego graba w donicy. Tne sobie bonzajka. I on już ze 2-3 tyg żółtawy jest. Ale liście ma mormalnego kształtu i ich nie gubi.

Hania Gruszka ma żywopłot grabowy. Może ją zapytaj o te grabki.
Marcin89 08:36, 27 wrz 2024

Hej, specjalistą nie jestem, ale wygląda mi to na jesień właśnie. A suche liście to brak wody. Dużo podlewałaś?

Moje też zmieniły kolor na rudy. Ale u mnie ewidentnie mączniak. A młode przyrosty zielone. Chyba starsze liście szybciej reagują na jesień. Zobacz.

Juzia 10:15, 27 wrz 2024

A to zdjęcia z teraz? Tych grabów?
Liście nie mają rudych brzegów?
JoanNa 10:50, 27 wrz 2024

Juzia napisał(a)
A to zdjęcia z teraz? Tych grabów?
Liście nie mają rudych brzegów?

Zdjęcia dokładnie z 15 września, ale one ten taki oliwkowy kolor juz dlugo mają. Mamy tam kropelkowe-fakt, w wakacje przez 2tygodnie mialy pauze w podlewaniu, ale ja mam wrażenie, że ta piękna zieleń zaczela zanikać po przycinaniu. Były zasilone YaraMilą, więc odpada aspekt niedożywienia.
Teraz niektóre z nich już brązowe są częściowo lub całkowicie.
JoanNa 10:52, 27 wrz 2024

Marcin89 napisał(a)
Hej, specjalistą nie jestem, ale wygląda mi to na jesień właśnie. A suche liście to brak wody. Dużo podlewałaś?

Moje też zmieniły kolor na rudy. Ale u mnie ewidentnie mączniak. A młode przyrosty zielone. Chyba starsze liście szybciej reagują na jesień. Zobacz.

Marcin a jak ten mączniak wygląda? Tak jak na kwiatach-że takie obsypane jakby mąką?czy po czym to poznaleś i zdiagnozowaleś?bo tez zaczelam sie zastanawiac czy to nie jakaś choroba na moich.
Marcin89 11:31, 27 wrz 2024

JoanNa napisał(a)

Marcin a jak ten mączniak wygląda? Tak jak na kwiatach-że takie obsypane jakby mąką?czy po czym to poznaleś i zdiagnozowaleś?bo tez zaczelam sie zastanawiac czy to nie jakaś choroba na moich.
No mączniak to jakby białe plamy, obsypane mąka. Ale obstawiałem u mnie nawet inne grzyby. Coś nie mogę znaleźć foty dobrej.
Juzia 11:41, 27 wrz 2024

JoanNa napisał(a)

Zdjęcia dokładnie z 15 września, ale one ten taki oliwkowy kolor juz dlugo mają. Mamy tam kropelkowe-fakt, w wakacje przez 2tygodnie mialy pauze w podlewaniu, ale ja mam wrażenie, że ta piękna zieleń zaczela zanikać po przycinaniu. Były zasilone YaraMilą, więc odpada aspekt niedożywienia.
Teraz niektóre z nich już brązowe są częściowo lub całkowicie.

Jakby miały rude brzegi (liście) to na bank pordzewiacz grabowy (szpeciel).
Ale jak nie miały, nie mają rudych plam... to nie wiem.
Pordzewiacz własnie tak kolor z liści zabiera i z czasem wyglądają jakby miały chlorozę, a poźniej brzegi robią się brązowe.
Tutaj tak dziwnie.

Żadnych kropek czarnych też nie widać?
A pod spodem liści nic nie ma?
JoanNa 11:57, 27 wrz 2024

No właśnie one tak dziwnie ten kolor straciły, jakby chlorofilu nagle im ubyło a z drugiej strony te młode przyrosty są nadal świeże zieloniutkie..więc jakby choroba jakaś to chyba te młode liście też by chorowały? No dziwnie to wygląda. Chyba że to nie jest zwykły grab pospolity tylko jakaś odmiana, która takie ma cechy? Pod spód nie zagladałam-muszę obczaić po pracy.
olciamanolcia 12:00, 27 wrz 2024

Odnośnie budlei miniaturowej-parę dni temu ścięłam swoją o połowę-wypuszcza nowe pędy i kwiaty.
JoanNa 13:00, 27 wrz 2024

olciamanolcia napisał(a)
Odnośnie budlei miniaturowej-parę dni temu ścięłam swoją o połowę-wypuszcza nowe pędy i kwiaty.

Ja moje Little Ruby tylko ogławiam z przekwitnietych kwiatostanów-czyli teraz tniemy budleje? Myślałam że to będę miała na liście wiosennych prac.