Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 21:51, 24 mar 2025

Magara napisał(a)
Gosia, już stawiasz podpory pod róże? Pokaż jakie masz
Kupiłam w zimie, też mam w planach ustawienie, ale jeszcze czekam.

Magarku, nie mam zrobionego zdjęcia. Następnym razem pokaże. Zimą zaopatrzyłam się w 3 wysokie podpory, i 6 niższych do bylin i piwonii. Zrobione porządnie, bo to nie masówka, tylko robione na zamówienie.

Monika83 napisał(a)
Pięknoty❤️ nie wyobrażam sobie bez nich wiosny w ogrodzie. A ranniki właśnie nabyłam kwitnące w donicy

Ja również nie wyobrażam sobie wiosny bez krokusów i ranników.
Fajnie, że ranniki sieją się bardzo ładnie. Za parę lat bedziesz miała łączkę

mirkaka napisał(a)

Gosia ja mam astmę od dziecka,
mam uczulenie na chwasty, trawy,zboża, roztocza, koty, psy. Biorę od lat wziewy-sterydy.
Mam kota w domu Da się żyć Nie martw się tym, ważne żebyś miała dobrze dobrane leki

Zdjęcia Tar wymiatają a Twoje krokusiki bardzo urocze w stipie

Jadę 14 kwietnia do Warszawy do WIM-u, do alergologa i pulmunologa. Liczę, że tam mi wszystko porządnie zbadają i dobiorą leki.
Chociaż jakoś boję się tych sterydów. Ale jesli Ty bierzesz od lat i jest ok, to może niepotrzebnie sie boję?
Właśnie ten kot jest najważniejszy. Moja siostra jest uczulona na kota i pani doktor powiedziała, że powinna się go pozbyć. Co za babsko

eda napisał(a)
Zdrówka kochana jeszcze zdążysz poszaleć siły trzeba mieć na to wszystko pięknie się zaczęło i u ciebie podziwiam i macham serdecznie Gosiu .

Bardzo dziękuję, życzenia się przydadzą, bo znowu coś mnie dopadło. Tym razem katar, jakby lekkie przeziębienie. Oby na tym się skończyło.
I oby jak najszybciej to ciepełko przyszło. Mam już dosyć chorowania

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zdrówka życzę Gosiu. Pod wpływem tych zdjęć ze stipami naszła mnie ochota na ponowne ich zaproszenie na ogrodowe rabaty. Kiedyś mnie zdenerwowała ich zdolność do masowego samosiewu i mocno ograniczyłam ich ilość.

Haniu, dziękuję
W sumie nie powinnam się dziwić, że niektórzy uważają stipę za roślinę inwazyjną. U mnie tak samo jak werbena, owszem sieje się, ale w takich ilościach, że albo nic z nią nie robię, albo pojedyncze egzemplarze usuwam. Może dlatego, że po kwitnieniu, albo ją wycinam albo wyczesuję, stąd może mniejszy samosiew

anpi napisał(a)
Gosiu, krokusiki w stipie uroczo wyglądają. U mnie jakoś się nie sprawdziła.

Aniu, a dlaczego? Czy tak jak u Hani za bardzo się siała, czy wygniwała?
Ja ja uwielbiam za zwiewność. Chyba byłam jedną z pierwszych osób, które w Polsce miały ja w ogrodzie. W ogóle lubię wszystkie odmiany stip.

Nareszcie popracowałam w ogrodzie. Co prawda tylko w czwartek i piatek, ale mimo wszystko udało mi sie sporo zrobić. Nareszcie obcięłam żywopłot i wyczyściłam kolejne tuje. Została mi jeszcze jedna.
W weekend byłam na spotkaniu ogrodniczym. Koleżanka zorganizowała prelekcję na temat kobiet ogrodniczek. W styczniu miałyśmy wykład o wodzie w ogrodzie. Uwielbiam takie spotkania. Pogawędki do późnej nocy. Szkoda tylko, że było straszliwie zimno. Mało było spacerów po jej ogrodzie.
No i nie wiem gdzie, ale chyba sie przeziębiłam. Może podczas mycia okien, bo przed wyjazdem strzeliłam sobie jeszcze sprzątanie. Całe szczęście tym razem to tylko katar, ogólnie czuje sie dobrze. Wkurzam się tylko, że ciągle coś.
Przy okazji prac ogrodowych zrobiłam kilka zdjęć

Margo2 21:52, 24 mar 2025

Margo2 21:52, 24 mar 2025

TAR 09:36, 25 mar 2025

A ja wczoraj wsadzilam dopiero iryski rectikulata, zapomnialam ze trzymalam cebulki w doniczce, doniczka w taczce a na niej worek z ziemia Ale robilam porzadki i sie znalazły.
Miałam tez 5 cebulek szczawika Deppei, z obawa ale tez wsadzilam. Mam nadzieje, ze nie bedzie zbyt inwazyjny, bo sliczny jest.
mrokasia 09:39, 25 mar 2025

Te iryski są prześliczne!!!
Makao 11:46, 25 mar 2025

Po myciu okien zawsze mam katar. To u mnie standard bo to zawsze „tak tylko na chwilkę wyjdę i przetrę” a bluzy nie chce się co chwila zakładać i zdejmować.

U Ciebie wiosna bardzo kolorowa. Pięknie kwitną cebulowe.

Co do sterydów na astmę to mnie najbardziej zasmuciło to że nie mogę być dawcą krwi chyba że przerwa od sterydów jest dłuższa niż 5 lat. Byłam na dobrej drodze bo rok mijał ale zachorowałam na zapalenie krtani no i dooopa. Od początku muszę zaczynać odwyk.
Cyma 14:28, 25 mar 2025

Gosiu iryski cudne, jakie słoneczne zdjęcia.
Nie mam adresu.
ElzbietaFranka 12:11, 26 mar 2025

Gosiu bardzo ładne wiosenne. Dużo krokusów. W zeszłym roku posadziłam sporo posadziłam,ale nie zakwitły. Teraz czekam na zawilce te nigdy mnie nie zawiodły.

Masz w swoim awatarze orlay już wysiałas czy czekasz na samowysiew.
Margo2 21:26, 26 mar 2025

Magara napisał(a)
Gosia, już stawiasz podpory pod róże? Pokaż jakie masz
Kupiłam w zimie, też mam w planach ustawienie, ale jeszcze czekam.

Magarku dla Ciebie podpory.
Na razie tylko pod pnącza.

TAR napisał(a)
A ja wczoraj wsadzilam dopiero iryski rectikulata, zapomnialam ze trzymalam cebulki w doniczce, doniczka w taczce a na niej worek z ziemia Ale robilam porzadki i sie znalazły.
Miałam tez 5 cebulek szczawika Deppei, z obawa ale tez wsadzilam. Mam nadzieje, ze nie bedzie zbyt inwazyjny, bo sliczny jest.

Ja mam kilka takich zapominajek. Musze przejrzeć koszyczek z takimi rzeczami.
Dzisiaj odkryłam, że nie wsadziłam do doniczki rojników. Przeleżały całą zimę na ziemi. Przeżyły,
Ten szczawik chyba nie jest az tak inwazyjny, ale mimo wszystko nazwa budzi respekt

mrokasia napisał(a)
Te iryski są prześliczne!!!

Też je lubię
Swego czasu nie przetrwały mi pierwszej zimy.
I tu jest nauka, żeby nie rezygnować tak od razu.

Makao napisał(a)
Po myciu okien zawsze mam katar. To u mnie standard bo to zawsze „tak tylko na chwilkę wyjdę i przetrę” a bluzy nie chce się co chwila zakładać i zdejmować.

U Ciebie wiosna bardzo kolorowa. Pięknie kwitną cebulowe.

Co do sterydów na astmę to mnie najbardziej zasmuciło to że nie mogę być dawcą krwi chyba że przerwa od sterydów jest dłuższa niż 5 lat. Byłam na dobrej drodze bo rok mijał ale zachorowałam na zapalenie krtani no i dooopa. Od początku muszę zaczynać odwyk.

Ania, ja starałam się uważać. W domu myłam bez bluzy, jak otwierałam okna zakładałam. Trochę to było upierdliwe, ale jakaś wena mnie dopadła. Miałam czas przed wyjazdem akurat na umycie okien w salonie. Nie mogłam już patrzeć na nie, a raczej przez nie.
Nie mam tak szlachetnych pobudek, żeby nie brać sterydów, bardziej chodzi mi o ich skutki uboczne.

Cyma napisał(a)
Gosiu iryski cudne, jakie słoneczne zdjęcia.
Nie mam adresu.

Soniu, zaraz wysyłam na priv.
Może jednak skusisz się, żeby założyć tu wątek?

ElzbietaFranka napisał(a)
Gosiu bardzo ładne wiosenne. Dużo krokusów. W zeszłym roku posadziłam sporo posadziłam,ale nie zakwitły. Teraz czekam na zawilce te nigdy mnie nie zawiodły.

Masz w swoim awatarze orlay już wysiałas czy czekasz na samowysiew.

Krokusy nie zakwitły, ale wyszły, czy w ogóle ich nie ma?
U mnie sa niezawodne.
Orlaya wysiała się w zeszłym roku w lipcu, bardzo ładnie przezimowała. Ona jest dwuletnia tak jak naparstnice..

Margo2 21:28, 26 mar 2025