Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 21:59, 07 kwi 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Gosiu, oby zdrowie było. Listą ogrodowych prac do zrobienia nie ma sensu się przejmować. Ogród to i tak ciągła dłubanina i nigdy nie można powiedzieć, że ma się już wszystko zrobione na tip-top. Wiecznie coś...
Coraz częściej cieszy mnie sama możliwość popracowania w ogrodzie, posłuchania świergolenia ptaków, powąchania magnolii i hiacyntów. Z tego mam więcej radości niż z faktu, że coś tam mogę odhaczyć z listy robót.
Na emeryturze niby czasu jest więcej, ale spada wydajność. Sporo czasu zajmuje samo ogarnięcie się do pracy, czyli zebranie narzędzi, zdecydowanie, co się chce robić i gdzie.

Haniu, ale chyba ja własnie najbardziej narzekam na to, że nie mogę się delektować tymi pracami. Nie chodzi o ilość pracy, tylko o brak czasu na ogród. Marzy mi się własnie taki spokojny dzień, kiedy zbieram się powoli do pracy, rozmyślam co dzisiaj będę robiła, a nie ogarnięcie rabat. Wiem, że ogród to ciągła praca i w sumie to bardzo lubię. Najbardziej się denerwuję tym, że kiedy jest najwięcej pracy w ogrodzie, ja też mam najwięcej pracy w pracy
Nawet nie mogę sobie pozwolić na urlop, a kiedyś planowałam, ze w marcu mniej więcej wezmę sobie cały tydzień na spokojne popracowanie. Nic z tego. Nawet mam problem z wzięciem pojedynczych dni. Chyba te ostatnie ciepłe dni mnie jeszcze dobiły z tego powodu.
Także podtrzymuje moją tęsknotę za emeryturą.
Już chcę więcej spokoju.

Alija napisał(a)
He, he, tak czytam wpis Hani i sobie myślę, że dokładnie tak jest. A tak w ogóle to wyobrażałam sobie, że jak będę na emeryturze, to wszystko będę miała zrobione i w ogrodzie i w domu, o naiwności.

Gosiu, piękne wiosenne obrazki, kwitnąco na rabatkach i ścieżkę pokazałaś.

Alu, w domu i ogrodzie zawsze znajdzie się coś do zrobienia, więc nawet nie marze, że będe tylko siedzieć i podziwiać. Zresztą chyba nawet bym tego nie chciała.
Ale teraz musze dzielić czas między pracą zawodową, ogrodową, domową i zwiedzaniem ogrodów.
Mam nadzieje, że na emeryturze zostaną mi tylko 3 ostatnie aktywności.
I tak jak Hania pisała, obyśmy tylko zdrowi byli
Monika83 09:15, 09 kwi 2025

Margo2 napisał(a)
Wiosennie pięknie
DariaB 11:57, 09 kwi 2025

Masz całe mnóstwo uroczych wiosennych kwiatuchów, jest na czym oko zawiesić. Paczka z roślinami od koleżanki godna pozazdroszczenia. Ja będę próbowała rozmnożyć moje hakonki, chociaż mi szkoda je dzielić bo nie są za duże ale 25 zł z małą doniczkę to nie dam.
Margo2 22:37, 10 kwi 2025

Monika83 napisał(a)
Wiosennie pięknie

Monia, przez te mrozy przyroda przystopowała. Część roślin zmarzła, część kończy kwitnienie.
Tulipany niedługo zaczną

DariaB napisał(a)
Masz całe mnóstwo uroczych wiosennych kwiatuchów, jest na czym oko zawiesić. Paczka z roślinami od koleżanki godna pozazdroszczenia. Ja będę próbowała rozmnożyć moje hakonki, chociaż mi szkoda je dzielić bo nie są za duże ale 25 zł z małą doniczkę to nie dam.

Teraz takie prezenty roślinne to skarb. Cieszyłam się jak głupia jak otworzyłam paczkę.

Zimnica skutecznie odstrasza od prac ogrodowych.
Dzisiaj bardzo się zdziwiłam, kiedy wstając rano ujrzałam za oknem śnieg.
No, ale mam nadzieje, że to taki ostatni tej wiosny.
Nawet cos porobiłam w ogrodzie, a raczej na schodach wejściowych, bo w końcu rozebrałam swojego skrzata. Trochę mi zajęło rozplątanie drutu. Schowałam wszystkie akcesoria na grudzień, żeby zrobić nowego, bo spodobał się całej mojej rodzinie.
Jutro ma padać, więc widoki na prace ogrodowe szykują sie dopiero na sobotę.
Będzie sprzątanie tarasu, żeby goście wielkanocni mogli z niego skorzystać, jeśli pogoda będzie sprzyjająca.

Margo2 22:38, 10 kwi 2025

Margo2 22:39, 10 kwi 2025

LIDKA 07:10, 11 kwi 2025

Gosia zgłoś urlop jakiś w pracy na jesienne sadzenie cebul.

Ja doszłam do tego że jak nie wezne urlopu to bede chodzić sflustrowana. Mam dodatkowe 10 dni i wolałam wcześniej forse. A teraz to wole urlop.

Nie wiem co robisz zawodowo ale sądzę że jak sie przyjrzysz firmie to dojdziesz do wniosku jak ja. Że jak 3 dni mnie nie bedzie to sie nie zawali.
LIDKA 07:10, 11 kwi 2025

Ciemierniki masz śliczne.
April 08:00, 11 kwi 2025

Margo2 napisał(a)

Ładne, co to?
U mnie dziś bardzo pada, wczoraj wiatr był niesamowity. Marzę znów o ociepleniu. Taki ma być weekend, oby się sprawdziły prognozy bo muszę okna pomyć.
vita 10:16, 11 kwi 2025

Margo2 napisał(a)
Wiem, że ogród to ciągła praca i w sumie to bardzo lubię. Najbardziej się denerwuję tym, że kiedy jest najwięcej pracy w ogrodzie, ja też mam najwięcej pracy w pracy

Jak ja to pamiętam! Emerytura jest fajna, zawsze kiedyś przyjdzie , ale trzeba naprawdę dobrej organizacji czasu, aby wszystko ogarnąć
Porządki na tarasie zaczęłaś, rabaty w kwieciu, nie jest tak źle
Podziwiam ciemierniki, ja właśnie likwiduję swoje, te najstarsze kępy.
Jak będziesz wertykulować zrób fotkę, jestem bardzo ciekawa jak duża ta maszyna
I czy kobiece ręce dadzą sobie z nią radę?