Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;)

Kontonaogrod 19:20, 06 wrz 2025

Ela dzięki!

To M wszystko umie, ja głównie pomagam. Ile się dziś na mordował żeby powiesić te ciężkie drewniane drzwi z litego drewna na zawiasach to jego. Ani chwycić ani ustawić, grawitacja bezwzględnie ciąży, zawiasy się wykręcają… prawie żałowałam ze nie zamówiłam najzwyklejszych marketowych z pazdzierza ze sklepu za to z montażem i 8 procent VAT…

Warzywa lubię uprawiać i cieszę się że coś rośnie dziś znalazłam dwie nowe dyńki, pojedyncze sadzonki tych fajnych odmian jednak przetrwały i kilka dziwnych dyn też będzie. zostawię na nasiona więc zbiór jak najpóźniej w październiku.

Gdybam też nad ustawieniem przy drodze przed Dzialka taczki wypełnionej dyniami z “honesty box” Jak w Anglii. Waga, 5 złotych za kilo i puszka na monety przymocowana do płotu. Ciekawe czy by działało? Kamera przed bramą jest… słoneczników też mam od metra…
Kontonaogrod 19:31, 06 wrz 2025

A prócz tego nie mogę spać, za chwilę się mamy wyprowadzić a w nowym domu nic nie gotowe, tony gratów do przewiezienia lub utylizacji a nie wozimy ani nie utylizujemy… a 15 go września nowi właściciele swoje meble chcą przywozić. Będą jaja. Nie lubię tak na wariackich papierach
Kontonaogrod 20:06, 06 wrz 2025

W tym sezonie wszystkie pomidory lądują w słoikach na zimę - bez sensu teraz sprzedawać nadmiar a w zimie kupować passatę

Dorzuciłam dwie cukinie, trzy małe bakłażany i paprykę
Patrycja_KG_Lu 20:10, 06 wrz 2025

Kontonaogrod napisał(a)

Gdybam też nad ustawieniem przy drodze przed Dzialka taczki wypełnionej dyniami z “honesty box” Jak w Anglii. Waga, 5 złotych za kilo i puszka na monety przymocowana do płotu. Ciekawe czy by działało? Kamera przed bramą jest… słoneczników też mam od metra…

W moich okolicach się to sprawdza. Podpowiem, że zamiast wagi, lepiej napisać flamastrem lub nakleić cenówkę z finalną kwotą na danej dyni. Taki "stand"/budka czy jak to zwać potrafi stać większość roku. Sprzedają tam różne rzeczy, od kwiatów ciętych, po warzywa, owoce, orzechy itp.

Zerknij sama - https://www.facebook.com/share/16o1uvjANq/?mibextid=LQQJ4d

P.S.: Widziałam też wersję z lodówkami z jajami czy innymi rzeczami, które chłodu potrzebują.
Kontonaogrod 20:13, 06 wrz 2025

Super dzięki
Juzia 21:04, 06 wrz 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Ciągle dumam czy ich nie przemalować na biało. Zawsze jest czas zobaczymy jak dojdą listwy

Też dumałam czy swoje malować i zostawiłam.
POmalować zawsze można. A drewniane jeszcze się nie znudziły i ciągle wyglądają jak nowe.
Tylko kolor trochę ściemniał
Kontonaogrod 21:05, 06 wrz 2025

Taki plan póki co, głównie dlatego że nie mamy na nic czasu wiszą, najważniejsze
Kontonaogrod 14:49, 07 wrz 2025

Jeszcze trzy skrzydła do zamontowania, ale to już po podłogach. Tam gdzie się dało framugi zamontowane a skrzydła wiszą

Ekipa od pompy skończyła więc garaż nareszcie mamy do dyspozycji. W garażu stoi maszyna do cięcia. Boazeria na sufity lub panele od jutra. Zobaczymy które najpierw
sylwia_slomc... 14:54, 07 wrz 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Boazeria. Już wyszlifowana, tylko pociąć na wymiar, zaolejować i "przyzszywkować" pistoletem pneumatycznym do przygotowanego stelaża sufitu podwieszanego. Drewno czeka w garażu tylko ciągle coś innego robimy

Super, miałam pisać, ze fajnie by było z drewnem połączyć, ale sobie pomyślałam, że przecież lubisz nowocześnie więc pewnie boazeria odpada... a tu niespodzianka
Kontonaogrod 15:04, 07 wrz 2025

Dużo drewna będzie w domu. Nowoczesne rozwiązania jak najbardziej ale to wiejski dom o klasycznej bryle. Jakoś do kupy to chciałabym żeby wyglądało.. jak wyjdzie zobaczymy.

Póki co po paru godzinach intensywnych zapachów w domu codziennie boli mnie głowa. Pianki montażowe, panele, boazeria, drzwi, farby i oleje.

Nie wiem jak my się tam mamy przeprowadzić zanim się to wszystko wywietrzy…