Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Basieksp 20:47, 05 kwi 2025

Też bym teraz tui nie sadziła, chociaż przed wiatrami bardzo dobrze osłaniają. No i u nas zostaną. A do kompostowania wszystko się nie nadaje. Sucholce napewno nie, wyrzuciłam rokitniki no na kompost też się nie nadają, na zrębki z kolcami też średnio, palić nie palę u siebie. Zostaje bio.
Alija 20:52, 05 kwi 2025

Wiktorio, cebulice pięknie się rozpanoszyły, śliczny dywanik.
Platan, jak na prawdziwego platana przystało ma już piękny, poplamiony pień.
Obeliski też wpadły mi w oko, miałaś świetny pomysł.
vita 21:09, 05 kwi 2025

Roocika napisał(a)

Te "plamy" się robią jak im pień przyrasta. Zauważyłam, że nie co roku.

Moja AI też mi to podpowiada jak i o tkankach podkorowych, które zawierają związki chemiczne i garbniki i mogą nadawać odmienny kolor świeżo odsłoniętym fragmentom pnia. Do tej pory myślałam, że efekt łaciastości kory to cecha trwała
vita 21:18, 05 kwi 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

Wszystkie sadziłam na rabatkach bez trawy, nie wiem o co im chodzi. Ziemia dobrze przygotowana nie glina, dużo próchnicy. Chyba, że im ph nie pasuje...

Poszukałam: pH lekko kwaśne do obojętnego, gleba przepuszczalna, umiarkowanie wilgotna, nadaje się do naturalizowania na trawnikach (jednak), chyba cebulica Cię nie lubi
Może rozrzuć kępami w kilku miejscach w ogrodzie? Na pewno gdzieś się jej spodoba
vita 21:31, 05 kwi 2025

Magara napisał(a)

Vita, dzięki za propozycję Krzew mnie zaciekawił, muszę pomyśleć czy bym miejsce znalazła Ale to długi proces u mnie więc póki co podziękuję W internetach jakby co dostępny
Fajna historia z obeliskami Drogie życie rurki dostały, a jakie zacne

Warto się bliżej przyjrzeć krzewowi, który nas zaciekawił Wykazujesz cechy wytrawnej ogrodniczki Ja często działam intuicyjnie, emocjonalnie, co nie zawsze ogrodowi wychodzi na dobre
vita 21:45, 05 kwi 2025

antracyt napisał(a)

Co za super pomysł, całościowo

Ta Twoja delikatna magnolia ma wiele uroku i bardzo ładny pokrój. Osobiście byłabym bardzo miłe zaskoczona taką siewką Kupiłam moją pierwszą magnolię ze szkółki, gdzie właścicielka (specyficznie zakręcona ) nie mogła sobie przypomnieć jej odmiany. Podejrzewała zwykłą Soulange’a i niby kształt kwiatów się zgadza, tylko kolor jest inny, wchodzi w cieplejszy róż. Ta niespodzianka, na którą czekałam 2 sezony, bardzo mi przypadła do gustu

Uśmiecham się do Ciebie za słowa o magnolii Podreptałam dzisiaj, porównałam kwiaty i chyba to jednak jest stellata Założyłam, że to może być właśnie Soulange, tylko dlaczego ma takie maleńkie kwiaty? Myślę, że w kilka lat wyrośnie na ładne drzewko

Na razie wspierają ją magnolie w tle, sąsiedzkie

Edit: szperam i możliwe, że ta moja siewka magnolii to może być M. kobus
Magnolia japońska, wskazywałby na to pokrój drzewka i ilość płatków w kwiatach.
vita 21:59, 05 kwi 2025

Magnolia 'Leonard Messel' i wiśnia wczesna Może to ich krótkie piękno przed załamaniem pogody?

To niebo wróży dzisiaj śnieżycę.

vita 22:08, 05 kwi 2025

Joku napisał(a)
Co rośnie w donicy? Mam na myśli czerwonolistną roślinę.

To frędzlowiec chiński, Loropetalum chinense, zimozielony krzew dorastający do 100 cm, o błyszczących śliwobordowych liściach. Kwitł w zimie, ale fotki chyba nie zrobiłam

vita 22:33, 05 kwi 2025

Basieksp napisał(a)
Też bym teraz tui nie sadziła, chociaż przed wiatrami bardzo dobrze osłaniają. No i u nas zostaną. A do kompostowania wszystko się nie nadaje. Sucholce napewno nie, wyrzuciłam rokitniki no na kompost też się nie nadają, na zrębki z kolcami też średnio, palić nie palę u siebie. Zostaje bio.

U mnie też zostaną, mam ich tyle! Podejrzewam, że na moich spadkach terenu tworzą się przy nich zastoiska mrozowe. Bardzo dużo odpadów nie nadaje się na kompost, wiem
vita 22:39, 05 kwi 2025

Alija napisał(a)
Wiktorio, cebulice pięknie się rozpanoszyły, śliczny dywanik.
Platan, jak na prawdziwego platana przystało ma już piękny, poplamiony pień.
Obeliski też wpadły mi w oko, miałaś świetny pomysł.

Dzięki Alija Czekam aż pnie platanów staną się grube i pięknie wybarwione. Może kiedyś drzewa zakwitną?