Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

vita 11:44, 06 kwi 2025

Joku napisał(a)
Na Pomorzu załamanie pogody przyszło w nocy. Popaduje śniegiem .
Bardzo mnie cieszy dokumentacja zdjęciowa .
Mam pytanie. Rozrosła się kępa sangwinarii, myślę żeby ją rozmnożyć. Kiedy za to się zabrać żeby krzywdy roślinie nie zrobić?

Chyba najlepiej podzielić sangwinarię wczesną jesienią, nie lubi przesadzania. Dzielenie tak młodej sadzonki może być ryzykowne. Jej angielska nazwa 'bloodroot'-krwisty korzeń, podobno jej korzenie wydzielają czerwony sok. Czasami ją dzielę, ale tej czerwieni nie widziałam, może robiłam to za szybko? Albo szybko i precyzyjnie, he he
Pogoda fatalna, w perspektywie jeszcze kilka takich dni, wcześnie kwitnące krzewy i cebulowe ucierpią. Może nie będzie, za to zimnych ogrodników?
vita 11:53, 06 kwi 2025

Joku napisał(a)

Moja Messel wczoraj wyglądała podobnie. Ciekawa jestem co z jej ulotnego piękna pozostanie po dzisiejszym nawrocie zimy.

Moja już potargana przez wiatr i grad, jak też ta NN, która pierwszy raz zakwitła, tej już wszystkie kwiaty smętnie zwisają. Cieszę się, że załamanie pogody przyszło kiedy 'Elizabeth' jeszcze ma zamknięte pąki, może przetrwa? To moja największa magnolia, chociaż posadzona jako ostatnia, przemarznięcie jej kwiatów odczuwam zawsze najboleśniej.
vita 12:10, 06 kwi 2025

Makao napisał(a)
Co to za hortensje? Ogrodowe?

Ogrodowe Dla mnie szczególne, mam sentyment do starych odmian, chociaż ich kwitnienie bywa zawodne. Te pochodzą z Pomorza, zachwyciłam się nimi w ogrodzie Mirki, ale widuję podobne w przydomowych ogródkach, jeżdżąc rowerem, zagaduję Kaszubki w ich przedogródkach. To miłe pogawędki, i czasami dostanę pęd do ukorzenienia
vita 12:13, 06 kwi 2025

Makao napisał(a)

A jakie łany masz. Nie kępki tylko tak luźno jest. Muszę swoje też tak porozsadzać.

To pozory, że luźno jest, pokażę rabatkę za miesiąc, tam nie ma gdzie stopy postawić.
Ale pomysł na rozsadzanie masz dobry
Joku 13:00, 06 kwi 2025

Dziękuję za radę, nie będę ruszać sangwinarii, niech sobie rośnie . Ewentualnie eksmituję sąsiadów .
Makao 14:56, 06 kwi 2025

vita napisał(a)

Ogrodowe Dla mnie szczególne, mam sentyment do starych odmian, chociaż ich kwitnienie bywa zawodne. Te pochodzą z Pomorza, zachwyciłam się nimi w ogrodzie Mirki, ale widuję podobne w przydomowych ogródkach, jeżdżąc rowerem, zagaduję Kaszubki w ich przedogródkach. To miłe pogawędki, i czasami dostanę pęd do ukorzenienia

Bierzesz pęd z korzeniem czy sam paty?
Pytam bo mam do ukorzenienia kilka patyków ogrodówki i nie wiem jak to zrobić. Próbowałam różnych metod i wychodzą mi tylko odkłady.
Swoje patyki wsadziłam teraz do wody tak jak wsadza się bukietowe ale wydaje mi się że ta metoda nie wyjdzie.
vita 16:04, 06 kwi 2025

Sam pęd, tnę na odcinki o dwóch oczkach, dół ukośnie, góra prosto. Ukorzeniacz i do lekkiego podłoża Trzeba pilnować podlewania, zimą też. Mirka jest w tym temacie specjalistką, ma jeszcze metodę na ukorzenianie krótkich, bocznych, zielonych pędów, dla mnie to okazało się za trudne A te pędowe, to w 80% były udane
Magara 23:15, 06 kwi 2025

vita napisał(a)

Mam nadzieję, że jednak spałaś dobrze

Szczerze mówiąc średnio. Śniły mi się ciężarówki, dziesiątki ciężarówek, przywożące kompost i wysypujące go na mojej działce Hałda rosła w oczach i była naprawdę imponująca - obudziłam się lekko przerażona
Ale cóż, jutro 3 tony wjadą i jakieś mam wewnętrzne przekonanie, że to będzie mała kupeczka
Makao 19:38, 07 kwi 2025

vita napisał(a)
Sam pęd, tnę na odcinki o dwóch oczkach, dół ukośnie, góra prosto. Ukorzeniacz i do lekkiego podłoża Trzeba pilnować podlewania, zimą też. Mirka jest w tym temacie specjalistką, ma jeszcze metodę na ukorzenianie krótkich, bocznych, zielonych pędów, dla mnie to okazało się za trudne A te pędowe, to w 80% były udane

To muszę wsadź w ziemię bo w wodzie długo nie dadzą rady.

A ziemię to jakąś mieszankę specjalną czy zwykłą ogrodową?
mirkaka 19:53, 07 kwi 2025

Makao napisał(a)

To muszę wsadź w ziemię bo w wodzie długo nie dadzą rady.

A ziemię to jakąś mieszankę specjalną czy zwykłą ogrodową?

Ania, teraz nie ukorzeniaj, pędy są zdrewniałe, utnij pęd w lipcu, jest jeszcze zielony, tylko częściowo zdrewniały, albo znajdź krótki pęd bez kwiatu i tego wsadź do ukorzeniacza i pod roślinę macierzystą posadź, tam zawsze będzie cień i wilgoć. Liście obetnij ,tylko te na górze zostaw, jeśli są duże to przytnij.