Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

sylwia_slomc... 20:57, 01 kwi 2025

Ja bym chciała żeby cebulice zrobiły mi dywanik, ale one coś nie bardzo chcą. Ilu letnia siewka przylaszczki kwitnie po raz pierwszy wiesz może? W ciągu 6 lat jak mam przylaszczki dopiero pierwszy raz znalazłam dwie siewki kwitnące. I całe szczęście bo mogłam je przenieść na górę do lasku. Te co mam na rabacie już którąś powódź mają za sobą i zakopane coraz głębiej w mule. Chciałam nawet dzisiaj wykopać jedną do podziału, nie byłam w stanie tak głęboko znalazł się korzeń. Zostawiłam bo nie chciałam ich bardziej maltretować. Udało się tylko te dwie siewki.
vita 20:55, 03 kwi 2025

Makao napisał(a)
Bardzo ładne te cebulice i przylaszczki. Muszę o nich pomyśleć na przyszły rok

Przylaszczki polecam Cebulicy syberyjskiej nie polecam. W przeciwieństwie do czosnku niedźwiedziego, nie da się jej przerobić na pesto A wsieje się we wszystko i bardzo trudno czasami uratować roślinę do której przylgnie. Chociaż uroku to jej trudno odmówić
vita 20:58, 03 kwi 2025

Joku napisał(a)
Mnie się wydaje że im bardziej "wyrafinowana" odmiana, daleka od podstawowego gatunku tym bardziej wymagająca i chimeryczna.
Pierwszy raz słyszę o zdrojówce. Patrząc na zdjęcie pomyślałam że tak ładnie kwitną już u ciebie zawilce leśne . Ale takie cuda możliwe tylko u ciebie .
Donoszę że przylaszczka transylwańska vel siedmiogrodzka żyje, jeszcze chowa się pod ziemią. Odkryłam ją przypadkowo, przesadzając inną. Cramery nadal nie widać, ale może też gdzieś się tajniaczy. Różowa przylaszczka ładnie kwitnie, ma taki żywy różowy kolor. W naturze takiego nie widziałam.
U mnie nie ma problemu z odbiorem bio, zabierają bez marudzenia. Co prawda wyprodukowałam tylko 3 wory a i tak wydawało mi się że strasznie dużo.

Cieszę się Jolu
Bio oddajesz w pojemnikach? Bo u mnie tylko taka opcja
Joku 21:02, 03 kwi 2025

U nas zarówno w workach jak i w pojemnikach. Ja oddaję w workach.
vita 21:04, 03 kwi 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

<3 Dziękuję serdecznie. Bardziej rok czy raczej lato lub jesień? Mój nos nie jest jakoś szczególnie wyczulony, więc niezależnie jakby pachniało.

Cóż, to nie bylina i trochę czasu potrzebuje, roku na pewno na ukorzenienie się. Pobuszowałam pod krzewem i znalazłam jeszcze jakiś odrost. Zadoniczkowałam, czekam aż wypuści pierwsze liście, więc może będzie szybciej
vita 21:16, 03 kwi 2025

Magara napisał(a)

Vita, Ty masz same cudeńka

Ach, mam mniej więcej jedną trzecią cudeniek teraz, które tak bardzo chciałam wprowadzić do ogrodu. Ale ja mam bardzo długi staż w ogrodniczych eksperymentach, być może nie wiesz, co jeszcze Ciebie czeka?
vita 21:21, 03 kwi 2025

Kordina napisał(a)

I dobrze niech się rozpanaszają w dywaniki

No nie wiem, nie wiem Rozpanaszanie to nie zadowalające przyrosty roczne, he he
Dramatu w tej chwili nie mam jeszcze. Jeszcze
vita 21:25, 03 kwi 2025

mirkaka napisał(a)
masz rękę do tych drobinek, ja bym się bała że w doniczkach je zmarnuję
Moja cramera wypuściła listki, na kwiatki muszę jeszcze poczekać

Ja się nie boję, najwyżej stracę A rośliny leśne nie są trudne w uprawie, najważniejsze, aby mieć warunki do ich uprawy
vita 21:41, 03 kwi 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja bym chciała żeby cebulice zrobiły mi dywanik, ale one coś nie bardzo chcą. Ilu letnia siewka przylaszczki kwitnie po raz pierwszy wiesz może? W ciągu 6 lat jak mam przylaszczki dopiero pierwszy raz znalazłam dwie siewki kwitnące. I całe szczęście bo mogłam je przenieść na górę do lasku. Te co mam na rabacie już którąś powódź mają za sobą i zakopane coraz głębiej w mule. Chciałam nawet dzisiaj wykopać jedną do podziału, nie byłam w stanie tak głęboko znalazł się korzeń. Zostawiłam bo nie chciałam ich bardziej maltretować. Udało się tylko te dwie siewki.

Dobrze, że udało się chociaż z dwiema Nie wiem ilu letnia siewka przylaszczki kwitnie po raz pierwszy. Zwykle znajduję je już kwitnące, albo liście rośliny, które oznaczam, albo od razu doniczkuję. Przylaszczki łatwo zgubić, zadeptać przypadkowo, albo, co gorsza, w sierpniu, kiedy śladu po nich nie ma, posadzić coś w ich miejsce! Ja zbieram w doniczki wszystkie maleństwa, nie są specjalnie wymagające w sezonie. Grupuję doniczki, w czasie upałów podlewam, lekko zabezpieczam na zimę. W następnych latach dosadzam do kęp już rozrośniętych, i tak dalej

Daj może cebulicom na początek kawałek rabatki bez trawy, niech się oswoją, potem pokażą co potrafią, he he
vita 21:47, 03 kwi 2025

Znalazłam dopiero co, nie wiem, ilu letnia siewka, ale cudowna