Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Margo2 21:05, 02 lis 2025

Tak wcześnie posadziłaś czosnek i cebule?
Zawsze czytałam, że listopad, a nawet grudzień
Przepiekne te łany zimowitów.
Ja mam posadzone w kilku miejscach, ale u mnie sie nie rozmnażają.
Tyle ile posadziłam, tyle rośnie.
Alija 21:57, 02 lis 2025

vita napisał(a)

Z tym czerńcem (czerniec grubopędowy 'Misty Blue') miotałam się kilka lat. Złe stanowisko, chorujące liście, ale udało mi się go rozmnożyć, przesadzić i oto zaczyna kwitnąć i wytwarza takie piękne owocniki

Wiktorio, u Ciebie to zawsze można jakieś cuda zobaczyć. Ciekawa roślinka, te owocniki wyglądają niesamowicie.
sylwia_slomc... 11:43, 03 lis 2025

Joku napisał(a)

Jakiś intersujący ni to grzybek ni to dynie tu widzę .

Zimowity miałam w poprzednim ogrodzie. Jak kwitły, bardzo mi się podobały. Ale strasznie wkurzały mnie ich wielkie długo utrzymujące się liście od wiosny do początku lata.
Ciekawie piszesz o lagerstremii. Na szczęście masz ją gdzie przechować przez zimę.

A ja zimowity doceniam właśnie za te liście bo dłużej zdobią niż kwiaty
mimik333 16:38, 03 lis 2025

vita napisał(a)

Nie przenoś, na słońcu nie da rady Pojęcie półcienia jest bardzo pojemne he he, ważne aby gleba trzymała wilgoć. Ciekawe co piszesz o komponowaniu roślin, muszę odświeżyć wątek metamorfozy

Cóż poradzić, od razu chwyciłam widły i przeniosłam Okaże się w następnym sezonie. Gleba trzyma wilgoć. W okolicach tej największej gillenii dostrzegłam nowo posadzone tegoroczne, o których już zdążyłam zapomnieć. Efekt kompulsywnych zakupów. Zważywszy, że pierwsze 3 kupowane przez internet rosły w P9, te ostatnie stacjonarnie -w solidnych chyba C3 lub większych -zakup był uzasadniony. Coraz bardziej zależy mi na oszczędności czasu Przenoszona była uprzejma wyrosnąć z tej P9 druga zaginęła czyli pewnie wyschła, trzecią przenosiłam ze 3 razy.
Gosialuk 18:33, 03 lis 2025

Ciekawe czy grzybki się zadomowią w twoim ogrodzie.
Cytryna bardzo ciekawa, będzie na pewno oryginalnym dodatkiem do wypieków.
vita 20:38, 03 lis 2025

Margo2 napisał(a)
Tak wcześnie posadziłaś czosnek i cebule?
Zawsze czytałam, że listopad, a nawet grudzień
Przepiekne te łany zimowitów.
Ja mam posadzone w kilku miejscach, ale u mnie sie nie rozmnażają.
Tyle ile posadziłam, tyle rośnie.

Mnie się wydaje, że późno na czosnek i cebulę

Łany zimowitów zawdzięczam Dorotce, dostałam duży koszyk cebul. 'Moje' są te pełne, od jednej cebuli tak pięknie narosły. Wszystko zależy od trafienia na dobre miejsce. Miałam też inne odmiany, zwłaszcza o białych pojedynczych kwiatach (do pewnego czasu doskonale rosły) - niestety zanikają. Jak to w ogrodzie
Skoro u Ciebie trwają, nie jest najgorzej, może warto zadbać o wilgotność gleby, zwłaszcza wiosną i jak kwitną?
Nigdy nie zapomnę widoku łanów zimowitów w Wojsławicach, dla mnie to żelazna jesienna cebulowa roślina
Basieksp 20:43, 03 lis 2025

Trzymam kciuki za rydze i inne grzyby W tym roku mało byliśmy na grzybach, ale rydze znajdowałam w sąsiedztwie sosen, raczej na obrzeżach, chociaż przyznam, że niewiele ich znajdowałam. Kanie u nas rosną w nowych nasadzeniach leśnych, w trawach, na obrzeżach lasu, lubią trochę słońca. Pod brzozami koźlarze, brzozaki. A prawdziwki różnie, ostatnio w małych lasach, przy młodych dębach, czasami nawet poprostu, na środku drogi leśnej. Taka mała ściąga
vita 20:52, 03 lis 2025

Alija napisał(a)

Wiktorio, u Ciebie to zawsze można jakieś cuda zobaczyć. Ciekawa roślinka, te owocniki wyglądają niesamowicie.

Dzięki Alu , kiedyś zrobię tym owocnikom sesję zdjęciową, lepszym sprzętem i jak się już rozrosną. Zachwyciłam się nimi i nie odpuszczę Czerńce kwitną tak niepozornie, nie ma na czym oka zawiesić, jednak jak zawiążą owoce, no to już jest inna sprawa Uwielbiam kolorowe kuleczki jesienią- czerńca, ognika, pięknotki.
vita 21:21, 03 lis 2025

Basieksp napisał(a)
Trzymam kciuki za rydze i inne grzyby W tym roku mało byliśmy na grzybach, ale rydze znajdowałam w sąsiedztwie sosen, raczej na obrzeżach, chociaż przyznam, że niewiele ich znajdowałam. Kanie u nas rosną w nowych nasadzeniach leśnych, w trawach, na obrzeżach lasu, lubią trochę słońca. Pod brzozami koźlarze, brzozaki. A prawdziwki różnie, ostatnio w małych lasach, przy młodych dębach, czasami nawet poprostu, na środku drogi leśnej. Taka mała ściąga

Doskonała ściąga Basiu Ja jestem bardzo średnią grzybiarą, pomimo, że wprawiam się od lat
Bardzo lubię chodzić na grzyby, to zawsze przeżycie Na środku leśnej drogi zbierałam prawdziwki w lasach w okolicy Wejherowa, właściwie tylko tam. Na efekty zaszczepiania grzybni mogę długo czekać, ale wszak niespodzianki mogą zdarzyć się, czyż nie?
vita 21:34, 03 lis 2025

sylwia_slomczewska napisał(a)

A ja zimowity doceniam właśnie za te liście bo dłużej zdobią niż kwiaty

Sylwia, to jest bardzo ciekawe spostrzeżenie To co roślina ma do zaoferowania w swoim cyklu rozwojowym, a nie zawsze to musi być kwitnienie Pamiętam jak o tym kiedyś u mnie napisałaś Lubię to Twoje zielone spojrzenie, jest mi bliskie