Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przy ścieżce

Przy ścieżce

Basieksp 09:34, 04 kwi 2025

vita napisał(a)

Jakby ułatwiło mi życie gdybym mogła oddawać bio w workach, ech.
Ale też sama jestem sobie winna, jesienią zostawiłam na rabatach dużo liści, nie miałam kiedy zebrać, a dużych drzew mam sporo. Systematyczną ogrodniczką już raczej nie będę

Ja też wystawiam worki z bio, razem z pojemnikiem. Jak czyszczę tuje to mamy ich naprawdę dużo. U nas jest tak, że jak ktoś ma kompostowniki to może zrezygnować z bio i ma taniej, tak zrobiliśmy na początku. To co mieliśmy z tuii sami zawieźliśmy na wysypisko i nie chcieli nam tego przyjąć, bo nie mieliśmy zgłoszonego bio. No i teraz mamy pojemnik bio i wystawiam worki.
vita 09:36, 04 kwi 2025

Magara napisał(a)

Tym razem zachwyciły mnie obeliski

Vita, napisz proszę coś więcej o białej forsycji - jaka ona, jak rośnie, czy marudna - no i skąd się taką zdobywa
Czy Abeliofylum koreańskie to jest właśnie to?

Tak, to Abeliofylum koreańskie. Mam je już jakiś czas, chyba nabyłam kwitnące. Krzew właściwie nie potrzebuje uwagi, zakwita bardzo wcześnie, więc czasami przymrozki szpecą kwiaty. Słabo powtarza kwitnienie wczesną jesienią. Pokrój ma taki trochę roztrzepany, niektóre pędy zachowują się jak pnącze, stąd był mój pomysł, aby zrobić odkłady poziome. Teraz mam już trzy krzewy
Dziwię się, że tak łatwy w rozmnażaniu krzew nie jest dostępny w szkółkach. Dwa odkłady zrobiłam teraz dla Pati, mogę zrobić jeszcze jeden

Obeliski mają bardzo ciekawą historię
vita 10:16, 04 kwi 2025

April napisał(a)
Witaj, zaglądam bo u ciebie zawsze cudne ciekawostki można podziwiać
No i obeliski też mi wpadły w oko. Bardzo elegancko wyglądają.

Hej Kiedyś zebrałam metalowe rurki, które pozostały mi po zawalonym śniegiem tunelu foliowym. Narysowałam projekt i zawiozłam na warsztaty do jednej ze szkół zawodowych.
Spawali to uczniowie w ramach praktyk za symboliczną opłatą. Dokupiłam ptaszki, potem pomalowałam Taka jest historia moich obelisków, cieszę się, że się podobają
Roocika 12:11, 04 kwi 2025

vita napisał(a)

Parę lat trzeba było poczekać, martwiłam się trochę, że pnie miały jednolity kolor.
Kupiłam je dla tych łaciatych pni Na razie łat dostał tylko jeden platan.
A kolor kwiatów przylaszczki siedmiogrodzkiej faktycznie wyjątkowy

Te "plamy" się robią jak im pień przyrasta. Zauważyłam, że nie co roku.
sylwia_slomc... 21:39, 04 kwi 2025

vita napisał(a)

Dobrze, że udało się chociaż z dwiema Nie wiem ilu letnia siewka przylaszczki kwitnie po raz pierwszy. Zwykle znajduję je już kwitnące, albo liście rośliny, które oznaczam, albo od razu doniczkuję. Przylaszczki łatwo zgubić, zadeptać przypadkowo, albo, co gorsza, w sierpniu, kiedy śladu po nich nie ma, posadzić coś w ich miejsce! Ja zbieram w doniczki wszystkie maleństwa, nie są specjalnie wymagające w sezonie. Grupuję doniczki, w czasie upałów podlewam, lekko zabezpieczam na zimę. W następnych latach dosadzam do kęp już rozrośniętych, i tak dalej

Daj może cebulicom na początek kawałek rabatki bez trawy, niech się oswoją, potem pokażą co potrafią, he he

Wszystkie sadziłam na rabatkach bez trawy, nie wiem o co im chodzi. Ziemia dobrze przygotowana nie glina, dużo próchnicy. Chyba, że im ph nie pasuje...
sylwia_slomc... 21:43, 04 kwi 2025

vita napisał(a)

Hej Kiedyś zebrałam metalowe rurki, które pozostały mi po zawalonym śniegiem tunelu foliowym. Narysowałam projekt i zawiozłam na warsztaty do jednej ze szkół zawodowych.
Spawali to uczniowie w ramach praktyk za symboliczną opłatą. Dokupiłam ptaszki, potem pomalowałam Taka jest historia moich obelisków, cieszę się, że się podobają

Świetny pomysł
Magara 22:45, 04 kwi 2025

vita napisał(a)

Tak, to Abeliofylum koreańskie. Mam je już jakiś czas, chyba nabyłam kwitnące. Krzew właściwie nie potrzebuje uwagi, zakwita bardzo wcześnie, więc czasami przymrozki szpecą kwiaty. Słabo powtarza kwitnienie wczesną jesienią. Pokrój ma taki trochę roztrzepany, niektóre pędy zachowują się jak pnącze, stąd był mój pomysł, aby zrobić odkłady poziome. Teraz mam już trzy krzewy
Dziwię się, że tak łatwy w rozmnażaniu krzew nie jest dostępny w szkółkach. Dwa odkłady zrobiłam teraz dla Pati, mogę zrobić jeszcze jeden

Vita, dzięki za propozycję Krzew mnie zaciekawił, muszę pomyśleć czy bym miejsce znalazła Ale to długi proces u mnie więc póki co podziękuję W internetach jakby co dostępny
Fajna historia z obeliskami Drogie życie rurki dostały, a jakie zacne
antracyt 08:56, 05 kwi 2025

vita napisał(a)

Co za super pomysł, całościowo

Ta Twoja delikatna magnolia ma wiele uroku i bardzo ładny pokrój. Osobiście byłabym bardzo miłe zaskoczona taką siewką Kupiłam moją pierwszą magnolię ze szkółki, gdzie właścicielka (specyficznie zakręcona ) nie mogła sobie przypomnieć jej odmiany. Podejrzewała zwykłą Soulange’a i niby kształt kwiatów się zgadza, tylko kolor jest inny, wchodzi w cieplejszy róż. Ta niespodzianka, na którą czekałam 2 sezony, bardzo mi przypadła do gustu
Joku 17:26, 05 kwi 2025

vita napisał(a)

Co rośnie w donicy? Mam na myśli czerwonolistną roślinę.
vita 20:38, 05 kwi 2025

Basieksp napisał(a)

Ja też wystawiam worki z bio, razem z pojemnikiem. Jak czyszczę tuje to mamy ich naprawdę dużo. U nas jest tak, że jak ktoś ma kompostowniki to może zrezygnować z bio i ma taniej, tak zrobiliśmy na początku. To co mieliśmy z tuii sami zawieźliśmy na wysypisko i nie chcieli nam tego przyjąć, bo nie mieliśmy zgłoszonego bio. No i teraz mamy pojemnik bio i wystawiam worki.

Spore zamieszanie z tym bio, postanowiłam dokupić dwa dodatkowe pojemniki, bo o odbiorze odpadów zielonych w workach nie ma co mówić. Sporo kompostuję, ale brakuje mi już miejsca, no sił też
Kompost trzeba przerzucać przynajmniej dwa razy w sezonie, a i tak wychodzi mi jakiś ciężki.
Gdybym teraz zakładała ogród, nie posadziłabym ani jednej tui!