Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 21:07, 12 wrz 2025

Pytanie główne: czy zylistki, trawa i judaszowiec w tym miejscu ok?
Rośnie tam jeszcze gaura, przetacznik, werbena, szałwia jednoroczna, i inna drobnica, chciałabym to zostawić, ale już nie wiem, czy to nie za dużo nawtykane w jednym miejscu.
LIDKA 22:16, 12 wrz 2025

Co za świerki masz przy ścieżce?
Jak one duże bedą? I co to za srebrne świerki trochę jakby rozwichrzone?
Polon 22:28, 12 wrz 2025

A ja właśnie u Ciebie byłam

Te przy ścieżce, to Nidiformis, małe poduchy będą.
Srebrne takie niekształtne, bo one szczepione z gałązek macierzystego egzemplarza. Pewnie powinnam je trochę przyciąć. Ponieważ szczepione, to niby max 3-4 m mają miec, się okaże. Odmiany nie pamiętam, muszę poszukać w notatkach.
Agatorek 00:08, 13 wrz 2025

Polon napisał(a)
Pytanie główne: czy zylistki, trawa i judaszowiec w tym miejscu ok?
Rośnie tam jeszcze gaura, przetacznik, werbena, szałwia jednoroczna, i inna drobnica, chciałabym to zostawić, ale już nie wiem, czy to nie za dużo nawtykane w jednym miejscu.

Zawsze możesz później przesadzić
Ja akurat lubię, jak jest bujnie i różnorodnie.

Tylko musisz sporo odsunąć judaszowca od świerków. Szkoda bo później ciąć, jak się rozrośnie, a i przesadzać bym się bała później już większe drzewko.
Ja wiem, że ten mój najstarszy ma nieco za mało miejsca, ale już tak zostanie. To za rok i tak nie będzie mój problem

Piękne zawilce ❤️❤️❤️
Polon 12:08, 13 wrz 2025

No bujnie u różnorodnie też bardzo lubię, tylko jednak ta różnorodność musi być jakoś przemyślana, żeby dobrze wyglądała.

Przesunę judaszowca w takim razie.
Potrzebuję chyba jakieś niewielkie krzewy, żeby zimą nie było pusto. Teraz są gaury, przetaczniki i werbena, ale od listopada do kwietnia - no coś musi z ziemi wystawać, chociaż gołe gałęzie.

Zawilce dziękują, w tym roku w końcu zdobią
Kontonaogrod 13:00, 13 wrz 2025

Zaglądam, ale więcej czasu potrzebuje żeby poczytać. Trzymam kciuki za plany, przyjdę poczytać w tygodniu
Agatorek 17:10, 13 wrz 2025

Polon napisał(a)

Potrzebuję chyba jakieś niewielkie krzewy, żeby zimą nie było pusto. Teraz są gaury, przetaczniki i werbena, ale od listopada do kwietnia - no coś musi z ziemi wystawać,

A może jakieś kolumnowe cisy? Albo „normalne” cisy, które można śmiało przycinać.

U mnie takim elementem na froncie są bukszpany, ale wiadomo, tu trzeba bardzo pilnować ćmy, bo inaczej szkoda sadzić.

Albo laurowiśnia? Jest zimozielona.
Polon 21:05, 13 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
I co to za srebrne świerki trochę jakby rozwichrzone?

Znalazłam, to świerk Edith
Wiosną je trochę poprzycinam
Polon 21:14, 13 wrz 2025

Agatorek napisał(a)

A może jakieś kolumnowe cisy? Albo „normalne” cisy, które można śmiało przycinać.

U mnie takim elementem na froncie są bukszpany, ale wiadomo, tu trzeba bardzo pilnować ćmy, bo inaczej szkoda sadzić.

Albo laurowiśnia? Jest zimozielona.

Bukszpany miałam, kilka lat nawet ładnie rosły. Niestety ćma też się pojawiła - wywaliłam. Zmieniłam na trzmielinę paloma blanca. Na razie rośnie, już jakiś trzeci sezon.

Cisy przy świerkach - to iglaste i to iglaste, na razie tego nie czuję. Muszę gdzieś zobaczyć jak to razem by wyglądało.

Może ta laurowiśnia - do przemyślenia
Polon 21:15, 13 wrz 2025

Kontonaogrod napisał(a)
Zaglądam, ale więcej czasu potrzebuje żeby poczytać. Trzymam kciuki za plany, przyjdę poczytać w tygodniu

No koniecznie
Może jakiś pomysł na nasadzenia podrzucisz