Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 14:52, 08 gru 2025

A teraz zimowe kwiatki
Aż żałuję, że tych bratków nie mam więcej, takie słodziaki dają radę od wiosny aż do grudnia

I zawciag tez jeszcze próbuje się zaprezentować, ciekawe, czy jeszcze da radę

Idę poczytać co u innych
ajka 16:14, 11 gru 2025

Gosiu ja zawsze trzymam się zasady głębokość 2-3 wielkości cebulki.
Polon 08:42, 12 gru 2025

ajka napisał(a)
Gosiu ja zawsze trzymam się zasady głębokość 2-3 wielkości cebulki.

No niby wiem, że tak trzeba, tylko te dwie -trzy głębokości mają być nad cebulką, czy razem z cebulką? Staram się, żeby przykryte były min 4-5 cm. Chyba jednak za płytko, bo mi się wiosną kładły te sadzone rok temu. Za to te głębiej posadzone nie kwitły, tylko same liście wypuściły. No zawsze coś
Kontonaogrod 10:58, 17 gru 2025

Też tak mam cebulowe są super ale jak potem coś chcę dosadzić to się okazuje że kiereszuję cebulki w ziemi - bo mi sie wydawało że tu miejsce było - a jednak nie

pozdrawiam
Eupraksja 22:18, 19 gru 2025

Polon napisał(a)

No niby wiem, że tak trzeba, tylko te dwie -trzy głębokości mają być nad cebulką, czy razem z cebulką? Staram się, żeby przykryte były min 4-5 cm. Chyba jednak za płytko, bo mi się wiosną kładły te sadzone rok temu. Za to te głębiej posadzone nie kwitły, tylko same liście wypuściły. No zawsze coś

O właśnie, też mam tę zagwozdkę - chętnie przycupnę w oczekiwaniu podpowiedzi
Marcin89 22:36, 19 gru 2025

Umknął mi post, jak to często bywa.

Znalazłem takie info, z konkretnym rysunkiem. To powinno rozwiać wątpliwości

https://poradyogrodnika.blogspot.com/2020/10/sadzenie-tulipanow.html?m=1

*Dołek o głębokosci dwukrotnej wysokości cebulki jest wskazany przy glebach ciężkich. Czyli cebulka o wysokości 5 cm jest przykryta warstwą ziemi też 5 cm. A przy glebach lekkich wyjdzie 10 cm ziemi nad cebulką (wykop na głębokość 15 cm). To by się zgadzało
Polon 19:55, 20 gru 2025

Dzięki Marcin, a że głębokość zależy od rodzaju gleby to dla mnie nowość.
Pamiętam, że Patrycja pisała, że u niej nie kwitły, więc to pewnie przez zbyt głębokie sadzenie w ciężkiej ziemi.

Prace w ogrodzie w 100% odstawione, ale w głowie już myśli o nowym sezonie, szczególnie o pomidorach .

Marcin89 21:11, 20 gru 2025

Polon napisał(a)
Dzięki Marcin, a że głębokość zależy od rodzaju gleby to dla mnie nowość.
Pamiętam, że Patrycja pisała, że u niej nie kwitły, więc to pewnie przez zbyt głębokie sadzenie w ciężkiej ziemi.

Prace w ogrodzie w 100% odstawione, ale w głowie już myśli o nowym sezonie, szczególnie o pomidorach .

Czasami też cebulka jest zbyt słaba, by wydać kwiat. Też mi się trafiły Sadziłem np. 5 takich samych cebul, a potem 1 z nich miała tylko liście. Sadzone w donicy, tak samo głęboko.

Po przeczytaniu postu w wątku pomidorowym, taka kolej rzeczy
Eupraksja 22:01, 20 gru 2025

Marcin89 napisał(a)
*Dołek o głębokosci dwukrotnej wysokości cebulki jest wskazany przy glebach ciężkich. Czyli cebulka o wysokości 5 cm jest przykryta warstwą ziemi też 5 cm. A przy glebach lekkich wyjdzie 10 cm ziemi nad cebulką (wykop na głębokość 15 cm). To by się zgadzało

Ooo, super wyjaśnione, i schematy, i to rozróżnienie w zależności od typu gleby! Dziękuję i notuję
ajka 12:55, 28 gru 2025

Polon napisał(a)

Trzy głębokości razem z cebulką, tak jak na rysunku z linka Marcina. U mnie gleba ciężka, ale zawsze tak sadzę i nie było problemów.